Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Sabiedrības kopprodukts

Vienmēr ir bijuši domātāji, kuri uzskata, ka, ja vien zinātniekiem vai zinātniski izglītotām personām dotu varu pār lietām, pasaule kļūtu krietni labāka. Uz to es atbildu, ka nav dzirdēts labāks attaisnojums vai iemesls neierobežotam despotismam no elites, kas vairākumam nolaupa tā pamata brīvības, puses, - tā Rīgā dzimušais filosofs Jesaja Berlins raksta esejā Mans intelektuālais ceļš, atsaucoties uz jau Platona laikā dzimušo ideju par filosofiem valdniekiem, kam dotas tiesības dot rīkojumus pārējiem.

Izcilā domātāja teiktais nāk prātā, sekojot līdzi sabiedriskajām aktivitātēm Latvijā vēlēšanu gadā. Taču runa šoreiz nav par zinātniekiem, bet gan par uzņēmējiem. Jeb tiem, kuri solījuši spožo vadzvaigzni no debesīm nonest krīzes dubļos iestigušajai Latvijas sabiedrībai.

Krīzes situācijas melnbaltajā ainā Latvijā ātri iezīmējās vainīgie - politiķi un ierēdņi -, kā arī glābēji, kas izvedīs no krīzes, - uzņēmēji, nereti dēvēti par vienīgajiem nodokļu maksātājiem un kopprodukta ražotājiem pretstatā «liekēžu» baram - skolotājiem, ārstiem, kultūras darbiniekiem un pārējiem. Uzņēmēju organizācijas pēdējā gada laikā piedalījušās gan valsts budžeta veidošanā, gan valsts pārvaldes funkciju auditēšanā. Pati par sevi sociālo partneru līdzdalība sabiedrības pārvaldes procesos ir apsveicama lieta, lai gan bieži augstprātīgais tonis, ka mēs vienīgie te par visu maksājam un vienīgie zinām, kā lietas darāmas, ir nevietā un sabiedrību lieki šķeļošs. Tagad - pusgadu pirms vēlēšanām - nodibinātas divas «uzņēmēju» partijas un radies viens pagaidām neskaidrs veidojums starp partiju un biedrību. Atkal ar pārākuma apziņu, ka ir vienīgā gaisma tuneļa galā. Jā, apbrīnojama un uzteicama ir uzņēmēju spēja uzņemties atbildību un risku, radīt ražotnes un darbvietas, taču tas nedod tiesības augstprātīgi uzurpēt pasaules glābēju lomu, liekot citām sabiedrības grupām pazemīgi pavilkties malā. Iekšzemes kopproduktu veido visi strādājošie un visas nozares, arī ārsti, skolotāji un muzeju darbinieki. Kādam taču ir jāizglīto darbaspēks, un kādam tas ir arī jāārstē. Katrs cilvēks ir cienījams, un neviens darbs nav noniecināms. Sabiedrība darbojas kā kopums, kurā katrai grupai ir sava funkcija un sava atbildība, bet problēmas sākas tajā brīdī, kad kādai grupai gribas pārāk dominēt pār citām.

Iespējams, uzņēmēji tiek nepareizi saprasti, jo patiesībā ir krīzes tikpat nomocīti kā pārējā sabiedrība. Taču viņiem ir jādomā, kādus signālus tie sūta sabiedrībai. Tagad uzņēmēji, kuri turklāt uzņēmējdarbībā strādā ne pirmo gadu (un dažs no viņiem pat divdesmit) saka, ka viss ir tik ļoti salaists dēlī, bet kur viņi bija agrāk ar savu gudrību? Kāpēc neapturēja Latvijas kuģa traukšanos uz aizas malu? Vai treknie gadi nesa prēmijas un lielas algas tikai ierēdņiem, vai tomēr pelņas procenti auga arī uzņēmējiem? Un kur tad ir viņu pašu uzņēmumu uzkrājumi nebaltām dienām?

Ir jau viegli tagad kritizēt valdības un politiķus, kuri nenoliedzami ir pelnījuši savu daļu kritikas, taču nevajag izlikties, ka nav atšķirības starp valsts un uzņēmuma vadīšanu. Uzņēmuma gadījumā, ja maksāti nodokļi, par vecajiem, slimajiem un bērniem parūpēsies valsts. Uzņēmumā, pieņemot savus lēmumus, nav jādomā vienlaikus arī par nacionālās drošības, iekšējiem un ārējiem riskiem. Uzņēmumam nav pienākuma rūpēties par latviešu kultūras un valodas saglabāšanu. To, kas notiek, ja lietas nevērtē ar pietiekami plašu skatu, redzējām pērn, kad sadarbībā ar sociālajiem partneriem (viņu vidū bija uzņēmēju organizācijas) veiktajā valsts pārvaldes funkciju auditā kultūra gandrīz izkrita no valsts vezuma ratu pakaļas.

Pagaidām tie uzņēmēji, kuri veido organizāciju Par labu Latviju, nav atbildējuši, kādēļ apņēmušies saistīties tieši ar partijām, kuru varas gados ar pilnu gāzi grīdā Latvija devās pretī betona sienai, un vai atbalsta šo partiju līderu piekoptās metodes Jūrmalgeitas stilā. Vai tas ir veids, kā viņi kārto arī savu uzņēmumu lietas? Vai tā ir arī viņu izpratne par godīgu konkurenci? Negribas gluži ticēt, ka tik bēdīga mums tā aina uzņēmējdarbības vidē. Drīzāk tas izskatās pēc jauna veida, kā apiet tik netīkamos vēlēšanu kampaņu finansējumu ierobežojumus un pēc vēlēšanām turpināt tādā pašā garā ar gāzi grīdā pretī betona sienai. Tikai jautājums, kādēļ tik pieredzējušas biznesa haizivis uzķeras uz tik vienkārša āķa.

Mēs visi esam vienādā attīstības stadijā - kā mūsu politiķi, tā mūsu uzņēmēji un citas sabiedrības grupas -, un pieredzes mums visiem ir tik, cik ir. Nav tā, ka kāda no sabiedrības grupām būtu aizsteigusies attīstībā tālu priekšā pārējām. Mēs visi esam vienā laivā, kas balansē uz aizas malas. Jo ātrāk un labāk apzināsimies, cik cieši saistīti esam mazajā Latvijas laiviņā pasaules nemierīgajos ūdeņos, jo ātrāks un līganāks būs tās plūdums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?