Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Sākās labi, ne tik labi beidzās

Pērnā gada vidējais aizņemto darbvietu skaits bija par 3,1% lielāks nekā 2012. gadā. Pirmajā brīdī šķiet pārsteidzoši, ka nodarbināto skaits pieaudzis lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, jo tajā tam saskaņā ar loģiku būtu jāsamazinās, apdzīvotības un dzīvesveida izmaiņas to it kā apliecina. Taču darbvietu skaits šajā nozarē kopš 2005. gada bijis pārsteidzoši stabils, tātad samazinās lauksaimniecība kā dzīvesveids, nevis kā bizness. Nozarē strādājošo skaits pērn pieaudzis par 2,9%, tikai nedaudz atpaliekot no vidējā tempa.

Nedaudz lēnāk audzis aizņemto darbvietu skaits apstrādes rūpniecībā - par 2,4%. Šis gada vidējais skaitlis ietver krasi atšķirīgu sniegumu dažādos ceturkšņos. Lielākā daļa apakšnozaru ir plusos visu gadu, bet rūpniecības kopējo rādītāju velk uz leju metālu ražošana, kurā strādājošo skaits gada nogalē samazinājies gandrīz par divām trešdaļām. Nedaudz pārsteidzoši, ka pērn sarucis strādājošo skaits pārtikas pārstrādē, par spīti nozares labajām sekmēm. Acīmredzot tiek likts uzsvars uz ražošanas mērogu un efektivitāti. Lielākajā daļā apstrādes rūpniecības apakšnozaru ir plusi, arī ļoti svarīgajā kokapstrādē, tāpat metālapstrādes (nejaukt ar metālu ražošanu) un mašīnbūves nozarē, kur situācija vēl labāka, tur pieaugums ir starp 4,3% un 9,3%.

Pagājušais gads bijis samērā veiksmīgs finanšu pakalpojumiem kā nozarei, jo īpaši uz iepriekšējo četru gadu fona, tajā pievienotā vērtība beidzot sasniedza ekonomikas vidējo pieauguma tempu. Taču nodarbināto skaits nozarē sarucis par 2%, tehnoloģiju dēļ naudai kļūstot arvien virtuālākai.

Lielākajā daļā pakalpojumu nozaru pagājušais gads no nodarbinātības viedokļa bijis ļoti labs.

Ļoti strauji - par 8,9% - augusi nodarbinātība celtniecībā, vēl vairāk nekā nozares izlaide. Pērn ļoti neliels bijis pieaugums transporta nozares IKP datos (par 1,3%), bet nodarbinātība augusi par 3,6%, tas varētu būt skaidrojams ar autotransporta īpatsvara pieaugumu uz dzelzceļa rēķina. Atbilstoši ļoti sekmīgajai nozares attīstībai ievērojami palielinājies strādājošo skaits arī izmitināšanas un ēdināšanas sektorā.

Jāuzsver intelektuālo pakalpojumu - informācijas tehnoloģiju, biznesa pakalpojumu - straujā attīstība pērn. Attiecīgi informācijas un sakaru pakalpojumos nodarbinātība pērn augusi par 4,3%, par spīti tam, ka tehnoloģiskais progress par 5,3% mazinājis strādājošo skaitu sakaru pakalpojumos, toties programmēšanā nodarbinātība par 8,2% lielāka. Visumā labi atalgotajā un patlaban eksportā arvien nozīmīgākajā profesionālo un zinātnisko pakalpojumu nozarē aizņemto darbvietu skaita pieaugums pērn bijis 7%.

Patlaban dati neapstiprina izteiktu ekonomikas izaugsmes atkarību no nekustamā īpašuma pakalpojumiem. Valsts pārvaldē un aizsardzībā, kā arī obligātajā sociālajā apdrošināšanā nodarbinātība atkal plusos, bet tās īpatsvars turpina sarukt. Atbilstoši demogrāfiskās situācijas izmaiņām turpina sarukt arī izglītības nozīme darba tirgū (0,4% pieaugums).

Domājams, šogad Krievijas rubļa vērtības krituma un starptautiskās politiskās spriedzes ietekmē aizņemto darbvietu skaits augs lēnāk nekā 2013. gadā. Iespējams, šis gads Latvijas ekonomikai kopumā būs sekmīgs, taču nenoteiktība ir liela.

*DNB bankas ekonomikas eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?