Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Sāpīgā gadadiena

Andris Piebalgs*, Džons Dalli**

Pagājuši gandrīz 30 gadi kopš cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) atklāšanas, un HIV/AIDS pasaulē izraisījis vairāk nekā 25 miljonu cilvēku nāvi. Katru gadu inficējas vairāk nekā 2 miljoni, daudzviet radot ievērojamu ekonomisko un sociālo slogu. Grūti noticēt, ka XXI gadsimtā vairāk nekā 10 miljoniem cilvēku nav pieejama HIV terapija un ka HIV/AIDS slimnieki joprojām tiek diskriminēti. Arī Eiropā pieaug HIV inficēšanās gadījumu skaits, savukārt diagnosticētie AIDS gadījumi lielākajā daļā valstu mazinās. Trešdaļa ar HIV inficēto par to nezina, jo nav veikuši testu. Tas ir iemesls satraukumam, jo svarīgi ārstēšanu sākt agri.

Rietumeiropā homoseksuāli vīrieši veido vairāk nekā trešdaļu (37%) jauno HIV inficēšanās gadījumu. No tiem, kuri inficējušies heteroseksuālu kontaktu ceļā, liela daļa ir migranti no reģioniem, kuros ir augsts HIV vīrusa izplatības līmenis. Centrāleiropā un Austrumeiropā galvenais inficēšanās ceļš vēl joprojām ir narkotiku injicēšana, kā arī arvien vairāk inficēšanos izraisa sekss bez izsargāšanās jauniešu vidū. Vēl satraucošāks ir fakts, ka minētajās valstīs 80% HIV inficēto cilvēku ir jaunāki par 30 gadiem.

Jaunajā ES stratēģijā HIV/AIDS apkarošanai Eiropas Komisija (EK) apņēmās līdz 2013. gadam samazināt jaunu inficēšanās gadījumu skaitu. Kaut pēdējos desmit gados jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaits pasaulē sarucis, pašapmierinātībai nav pamata, jo vēl joprojām esam tālu no mērķa līdz 2015. gadam nodrošināt vispārēju piekļuvi profilaksei, ārstēšanai un aprūpei. Lai arī daudzas ES valstis mobilizējušas papildu resursus veselības aprūpes sistēmu uzlabošanai, ārējais atbalsts jaunattīstības valstīs arī turpmāk būs būtisks, lai nodrošinātu slimības profilakses pasākumus un ārstēšanas programmas. ES palīdzība attīstības jomā citām valstīm visā pasaulē divējādi palīdz ierobežot HIV/AIDS izplatīšanos. Pirmkārt, palīdzam veidot un īstenot valstu veselības politiku. Otrkārt, finansējam antiretrovirālo terapiju un terapiju, lai nepieļautu bērna inficēšanos no mātes, kā arī sniedzam konsultācijas, īpašus aprūpes pakalpojumus bāreņiem un neaizsargātiem bērniem.

Tā kā jaunattīstības valstīs HIV/AIDS infekcija biežāk skar sievietes un meitenes, EK kopā ar ANO Attīstības fondu sievietēm strādā Kambodžā, Jamaikā, Kenijā, Papua-Jaungvinejā un Ruandā, lai uzlabotu sieviešu un vīriešu spējas kopīgi uzņemties atbildību par ģimenes plānošanu un izglītotu meitenes un sievietes, lai tās iemācītos sevi pienācīgi pasargāt no inficēšanās ar HIV/AIDS. Cenšamies apkarot HIV/AIDS arī ar politikas iniciatīvām, atbalstot attīstību veselības aprūpes sistēmās, nodrošinot ieguldījumus zāļu un vakcīnu, mikrobicīdu un terapijas pētniecībā un atbalstot izpratnes veicināšanas kampaņas, lai cīnītos pret nepamatotiem aizspriedumiem un diskriminējošu attieksmi ES un ārpus tās.

Šī gadadiena ir sāpīgs atgādinājums par to, kas vēl jāizdara. Tā stiprina ES pārliecību par nepieciešamību uzņemties vadošo lomu cīņā pret HIV/AIDS un aicina dalībvalstis un pārējo pasauli turpināt iesākto. Politisks atbalsts, solidaritātes un nediskriminācijas principi ir būtiski patiesiem panākumiem kopējā cīņā pret HIV/AIDS Eiropā un pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

*ES attīstības sadarbības komisārs
**ES veselības aprūpes un patērētāju politikas komisārs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?