Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sekmes nišas pakalpojumu eksportā

Medicīnas pakalpojumu eksportam Latvijā ir daudz virzienu, taču kopumā tos var raksturot kā kvalitatīvus pakalpojumus par konkurētspējīgu cenu. Kvalitāti nodrošina gan tehnoloģijas, gan medicīniskā personāla respektējamais izglītības līmenis.

Ģeogrāfiskais faktors

Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andris Paeglītis stāsta, ka atšķirībā no Čehijas un Ungārijas, kas atrodas tuvu maksātspējīgajai Vācijai un Austrijai un īpaši pierobežas zonā plaši piedāvā zobārstniecības pakalpojumus, Latvija atrodas ģeogrāfiski ne tik izdevīgā situācijā. Pie mums brauc galvenokārt pacienti no Ziemeļvalstīm un Krievijas un bieži apvieno zobārstniecību ar atpūtu sanatorijās. Zobārstniecības pakalpojumu spektrs pie mums ir plašs, piemēram, estētiskā stomatoloģija, zobu implantācija, zobu terapija un ķirurģija, kā arī zobu protezēšana.

SIA Medicīnas sabiedrība ARS valdes priekšsēdētājs Māris Andersons lēš, ka pastāvīgajā zobārstniecības pacientu plūsmā ārvalstnieki veido 3-7% no kopskaita. Vasarās ārzemnieku ir vairāk. Pieprasījums esot stabils, bez īpašiem kāpumiem un kritumiem. Uzņēmums īpaši šo pakalpojumu nav reklamējis, bet labā slava iet no mutes mutē un tas arī sekmē klientu pieplūdumu. Dominē pacienti no Norvēģijas un Krievijas, turklāt pēdējo skaits nemazinās. Zobārstniecības pakalpojumu spektrs, ko pērk ārvalstnieki, ir no labošanas līdz protezēšanai un zobu implantēšanai. Vidēji viens ārvalstnieks apmeklējumā atstāj vairāk naudas nekā vietējie pacienti. No plašā medicīnisko pakalpojumu spektra, ka piedāvā klīnika, kā eksportam perspektīvu ARS vadītājs min diagnostiku un dažāda veida ārstnieciskos pakalpojumus, piemēram, nierakmeņu skaldīšanu.

Kvalitāte, cena, kā arī valodas zināšanas ir faktori, kas ļauj piesaistīt ārvalstu klientus arī Latvijas plastikas ķirurģijas klīnikām. Ārvalstnieku pacientu skaits klīnikā audzis no vidēji 15% pēdējo pāris gadu laikā līdz 20% šogad, klāsta Dr. Ģīļa Plastikas ķirurģijas klīnikas vadītāja Iveta Ģīle. Pieprasījums pacientu vidū ir pēc sejas ovāla korekcijas, krūšu operācijām un tauku slāņa samazināšanas. Visvairāk ir pacientu no Lielbritānijas, kam seko Krievija un citas NVS valstis, trešajā vietā - skandināvi, īpaši norvēģi. Neskatoties uz ekonomiskajām problēmām Krievijā, pacientu skaits no turienes nav mazinājies. Uz Latviju brauc galvenokārt krievu vidusslāņa pacienti, turklāt vērojams, ka pēdējos gados dažādojusies arī no austrumiem iebraukušo pakalpojumu pircēju ģeogrāfija.

Labā slava palīdz

Latvijas mediķi gūst panākumus, piedāvājot nišas pakalpojumus, kas tieši specifikas dēļ ir gana perspektīvi. Piemēram, var minēt vienīgo acu protezēšanas uzņēmumu Baltijā Valtera protēžu laboratorija, kurā tiek izgatavotas augstākās kvalitātes acu protēzes no Vācijā, ASV un Kanādā ražotām sagatavēm. Uzņēmums arī izveidojis filiāles citur Baltijā, Krievijā, Baltkrievijā un Gruzijā.

Pacienti no Zviedrijas, Norvēģijas, Somijas, Dānijas, Lietuvas, Anglijas, Krievijas un ASV veido pusi arī no iVFRiga klīnikas pacientiem. Klīnika specializējas neauglības ārstēšanā un mākslīgajā apaugļošanā. Pērn atklātais klīnikas Reproduktīvās ģenētikas centrs ir vienīgais Baltijā un Ziemeļeiropā, kurā iespējams ģenētiski pārbaudīt embrijus - veikt embrija ģenētisko testēšanu pirms tā implantēšanas.

Savukārt ORTO ir vērā ņemams privātais traumatoloģijas ortopēdijas, mugurkaula specializācijas un reimatoloģijas centrs Baltijā. Pērn klīnikā ārstējušies pacienti no vairāk nekā divdesmit valstīm, vairāk pacientu bijis no Krievijas, Ukrainas un Uzbekistānas. Ceturtajā vietā pēc operēto ārvalstnieku daudzuma ir Anglija.

«Mēnesī operējam vidēji piecus sešus ārvalstu pacientus. Ar katru gadu šo cilvēku skaits mazliet palielinās,» skaidro klīnikas ORTO traumatologs ortopēds Andrejs Peredistijs.

Ārvalstu pacientu vidū ir arī cilvēki, kuriem ir radniecīgas saites ar Latviju vai viņi paši ir mūsu valsts piederīgie, bet dzīvo, Anglijā, Īrijā vai Norvēģijā un nav īsti apmierināti ar medicīnas pakalpojumu pieejamību vai kvalitāti savā mītnes zemē.

Kad runājam ar pacientiem, kas noteicis viņu izvēli uzticēt veselības problēmas risināšanu mums, atklājas, ka liela nozīme ir paziņu lokā esošu cilvēku veiksmīgai operācijas pieredzei, tas pacientiem vieš vislielāko uzticību, uzsver A. Peredistijs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?