Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Šerloks Holmss iedvesmo b ūt labākajam

«Man šķiet pagodinoši, ka Šerloka Holmsa dzimšanas dienas pasākumu organizētāji mani salīdzinājuši ar slaveno detektīvu. Jā, man patiešām ir daudz kopīga ar Holmsu, bet tomēr par viņa Latvijas analogu sevi dēvēt nevaru, jo ir būtiskas atšķirības,» sarunas sākumā saka Šerloka Holmsa ilggadējs fans Illarions Girss un ar smaidu piebilst, «piemēram, būtiska atšķirība ir tā, ka misis Hadsones man nav, tāpēc kafiju esmu pagatavojis pats.

» Rīt, 28. janvārī, doties Šerloku Holmsu gājienā, kas ir viens no daudzajiem slavenā detektīva dzimšanas dienas pasākumiem Rīgā, gan jurists stingri apņēmies, neraugoties uz lielo darbu slodzi. Girss uzskata, labi, ka rīdziniekiem pirmajiem ienākusi prātā ideja atzīmēt Holmsa dzimšanas dienu, saistot to ar vietām pilsētā, kur filmēta kinoversija Šerloka Holmsa un doktora Vatsona piedzīvojumi. Illarions uzskata, ka tūrisma attīstībai būtu noderīgi, ja Rīgā arī tiktu atklāts piemineklis Šerlokam Holmsam.

Holmsa profesionalitāte

Stāstot par savu profesionālo darbību, gan Girss kļūst tikpat nopietns kā Holmss, arī darbības joma ir radniecīga - Illarions Girss absolvējis Rīgas Juridisko augstskolu un darbojas savā juridiskajā birojā NOTA juridicum. Tā atrašanās vieta Rīgas jūgendstila centrā, kā arī interjers un pat birojā skanošā mūzika apliecina, ka Holmsa laikmets - XIX gadsimta beigas un XX gadsimta sākums - juristam šķiet tuvs un interesants. Illarions stāsta, ka arī draugu un paziņu vidū ir daudz Šerloka Holmsa, angļu rakstnieka Artura Konana Doila literāro darbu un daudzu kinoversiju varoņa, fanu, kuri grāmatas lasījuši rūpīgi un filmas skatījušies vērīgi, tāpēc dažādās dzīves situācijās gatavi citēt Šerloka Holmsa un doktora Vatsona izteikumus. Illarions Girss pirmoreiz Artura Konana Doila grāmatas par Šerloku Holmsu izlasījis jau skolas laikā un gadu gaitā noskatījies visas pieejamās grāmatu ekranizācijas. «Man Šerloks Holmss vienmēr šķitis interesants ar to, ka viņš savu darbu veic ar ļoti lielu aizrautību. Turklāt Holmsam izvēlētajā profesijā nenoliedzami ir talants. Es priecātos, ja varētu apgalvot, ka savā jurista darbā esmu tikpat vērīgs un profesionāls, kā Holmss bija savā detektīva darbā, bet, ja es to apgalvotu, tā būtu nepamatota iedomība. Tomēr es uzskatu, ka profesionalitāte ir nepārtraukti jāpilnveido un gūt panākumus ir jācenšas, tāpēc novēlu katram cilvēkam savā profesijā kļūt tikpat prasmīgam, kā Holmss bija savā darbā,» saka Illarions un piebilst, ka grāmatas un filmas par Holmsu viņu iedvesmo arī tāpēc, ka palīdz no atšķirīga skatpunkta uztvert darbā risināmās problēmas. «Juristam noderīga ir Holmsa dedukcijas metode, kas mudina informāciju neuztvert aklā ticībā, bet visu pārbaudīt. Man visvērtīgākā Holmsa atziņa šķiet apgalvojums, ka, izslēdzot visu neiespējamo, tas, kas paliek, lai cik neiespējams arī liktos, visticamāk, ir patiesība. Visfantastiskākā versija var izrādīties patiesa, bet nedrīkst sevi ierobežot ar pieņēmumiem, tos nepārbaudot,» izklāsta Girss. Atšķirībā no Holmsa Illariona darbības lauciņš galvenokārt ir administratīvās lietas un civillietas, bet krimināllietas - tikai nedaudz. «Varu savā attieksmē pret darbu saskatīt līdzību ar Holmsu tādā ziņā, ka es arī esmu gatavs strādāt ar smagām juridiskām lietām, par kurām citi kolēģi saka: lieta ir bezcerīga, neko tajā nevar darīt. Īpaši liels ir gandarījums, ja man izdodas panākt labvēlīgu juridisko risinājumu, ko citi uzskatījuši par neiespējamu,» domā jurists. No Holmsa esot vērts aizgūt vērīgumu un uzmanību pret visām, pat vissīkākajām detaļām.

Detektīvu darba prestižam

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas pasākumi un detektīva tēla pozitīvā publicitāte noteikti nāk par labu privātdetektīva darba prestižam Latvijā, uzskata Girss. «Savā profesionālajā darbā man ar Latvijas privātdetektīvu darbošanos sanāk sastapties reti. Domāju, ka pie mums detektīvdarbības sfēra nav īpaši attīstīta. Viens no objektīviem iemesliem noteikti ir tas, ka Rīgas un pat Latvijas sabiedrība ir samērā šaura. Te visi cits citu labi pazīst, un tas ierobežo iespējas maskēties, uzdodoties par kādu citu personu,» uzskata Girss un piebilst, ka Holmsa tēla popularizēšana jauniešus var ieinteresēt par darbu tiesībsargājošajās struktūrās. Līdzīgi kā Šerloks Holmss, arī viņa fans Illarions Girss relaksējas ar mūziku. Illariona mūzikas instruments ir nevis vijole kā slavenajam detektīvam, bet gan klavieres.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Šerloka Holmsa dzimšanas dienas pasākumi

13.00 Pie Latvijas Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvāris 13) gājienam pulcējas Šerloki Holmsi. Gājiens virzās no Mākslas akadēmijas gar Brīvības pieminekli uz Šerloka Holmsa māju Beikerstrītā (Jauniela)

14.00 Svētku oficiālā atklāšana. Visautentiskākā Šerloka Holmsa apbalvošanas ceremonija

14.30 Encounter - spēle, veidota pēc Artura Konana Doila romāna motīviem, kurā visi interesenti varēs piedalīties izmeklēšanas procesā. Starts pie Holmsa mājas

15.30 Doma laukumā notiks svētku angļu šķirņu suņu gājiens, kas tika tik labi attēlots Artura Konana Doila stāstos par Šerloku Holmsu

15.00-20.00 Rīgas kafejnīcas saviem viesiem piedāvā ēdienus un dzērienus Holmsa stilā

13.00-16.00 Auzu biezputru, kungs? - akcija Doma laukumā, kur Berimors piedāvās visiem viesiem auzu putru angļu stilā

No plkst. 19.00 Club Kino rādīsim zelta klasiku ar Šerloka Holmsa filmām
Plašāka informācija: www.holmes.lv

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?