Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Sirmgalve pieveic laupītāju

Drosmīgi nostāvējusi barikādēs pret superbruņoto un savas pastāvēšanas pirmajās desmitgadēs miljoniem cilvēku noslepkavojušo sarkano impēriju, atjaunotā Latvija 90. gados daudz sliktāk spēja tikt galā ar strauji sazēlušo noziedzību. Tā 1996. gada 12. janvāra Dienas novadu lapā neliela ziņa vēstīja, ka Valkā barikāžu dalībnieku interese par atceres pasākumu rīkošanu esot maza, apmēram no 200 dalībniekiem interesi izrādījuši tikai astoņi.

Toties īstu trilleri, par kuru pēc tam runāja vai katrā Latvijas mājā, tajā pašā 5. lapā bija aprakstījusi Dienas novadu korespondente Māra Grīnberga. Rakstā Mani izglāba suns bija stāstīts par Beļavas pagasta Dadzīšu māju sirmgalvi Anitu, kura, aizstāvot savu dzīvību, ar cirvi nogalināja laupītāju, 1944. gadā dzimušo un piecas reizes sodīto Juri.

«Ziemas vakaros ap lauku sētām valda miers un klusums, pa aizputinātajiem ceļiem te neiemaldās neviens gājējs...» uzbūrusi šķietamu idilli, korespondente jau pirmā teikuma turpinājumā pieteica šausmu filmas noskaņu: «...tumsas aizsegā sirotāju gaitās dodas vienīgi zagļi, savām nakts pastaigām izraudzīdamies nomaļas mājas, kurās vieni paši saimnieko neaizsargāti veci ļaudis.»

«Anitas tanta», kā septiņdesmit gadu vecā sirmgalve dēvēta rakstā, Dienas korespondentei atzinās, ka 1996. gada 4. janvāra nakts bijusi šausmīgākā viņas mūžā. Vispirms viņa ieraudzījusi, ka izsists pieliekamā logs. Mēģinādama to aizbāzt, Anita ieraudzījusi kādu staigājam pa pagalmu. «Joprojām nezinu, kā zaglis varēja iekļūt istabā, bet tā varēja būt bēniņu lūka - acīmredzot viņš vispirms sameklēja kāpnes, lai tiktu uz jumta. Tas vīrs lepni paziņoja, ka esot reketieris, taču man nekas nenotikšot, ja es uzvedīšos prātīgi. Sākumā viņš sēdēja un dzēra šampanieti, nezinu, cik īsti viņam bija līdzi, varbūt divas vai trīs pudeles, ēda manis ceptās kotletes. Tā pagāja vairākas stundas. Viņš jau bija krietni iedzēris un sāka stāstīt, ka viņam Abrenē esot radi, prasīja man četrus latus ceļam, jo pats esot īslaicīgās naudas grūtībās. Izkratīju viņam saujā visu maka saturu - trīs latus ar santīmiem. Tad viņš pieprasīja, lai es atdodu viņam arī visu papīra naudu. Kad es nedevu, viņš ķērās man pie kakla un sāka žņaugt. Labi, ka istabā bija suns, tas metās viņam virsū, tā es paspēju paķert cirvi. Es vairs nezinu, cik reizes viņam situ, varbūt divas, varbūt trīs, biju šausmīgi uztraukusies. Neatceros, vai cirvja asmenis bija uz augšu vai pret viņa galvu,» stāstīja Anita. Kad laupītājs nokritis, Anita viņu drošības pēc sasējusi. Tas noticis ap pusčetriem naktī. «Vēl kādu pusotru stundu viņš gulēja asiņu peļķē un krāca, bet tad apklusa. Man nebija citas izejas, ja es viņam nebūtu paguvusi iesist, viņš mani būtu nožņaudzis. Mani izglāba suns.»

Rīta agrumā sirmgalve kāpusi uz slēpēm un devusies uz kaimiņu mājām, lai ziņotu policijai par notikušo. Dienai viņa atklāja, ka sākumā laupītājs stāstījis, viņš esot Beļavas pagasta cilvēks, un solījies turpmāk viņai palīdzēt - art zemi un kopt laukus. Bet, kad vairāk izdzēris, pateicis, ka šo vientuļo māju nolūkojis jau vasarā, kad kopā ar diviem citiem draugiem pagalmā izlaupījis bišu saimi. «Pēdējo piecu gadu laikā esmu apzagta piecas reizes,» stāstīja Anitas tanta, kura savās mājās jau piecus gadus dzīvoja viena. «Tagad zagļu pilna pasaule. Tiklīdz ieraudzīju šo vīrieti, sapratu, ar ko man darīšana. Ko t' jūs domājat, šis mani svētīt bija atnācis?»

Anitas tanta bija diezgan kareivīgas dabas, arī tikšanās ar Dienas korespondenti sākusies ar asu vārdu pārmaiņu, bet tad saimniece kļuvusi mierīgāka. «Man neko ne no viena nevajag, tikai lai liek man mieru. Jūs varat nākt iekšā, man tagad cirvja rokā nav un dusmas jau pārskrēja. Nesaprotu, kāpēc Ulmanis ik pa laikam apžēlo tos noziedzniekus, kas tikai nāves sodu būtu pelnījuši. Kāpēc cietumnieki jāuztur no godīgu cilvēku kabatas? Kas apžēlos mani un tādus kā es? Kur tad jūs bijāt, kad man palīga vajadzēja?» Anita atklāja, ka no pārdzīvotajām šausmām nevarot atgūties un aizmiegot tikai pret rītu nemierīgā miegā, bet vakaros, tumsai nākot, šķiet, atkal skan zaglīgi soļi aiz loga. Laupītāja nāvi varonīgā sirmgalve vērtēja kā pelnītu sodu par viņa ļaundarībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?