Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Šķetina spridzinātāja motīvu

Izmeklētāji cenšas noskaidrot, kādi motīvi vadīja personu, kuru tur aizdomās par aizvadītajā sestdienā ASV pilsētā Ņujorkā sarīkoto sprādzienu, kas tikai laimīgas apstākļu sakritības dēļ neprasīja nevainīgu cilvēku dzīvību. Līdz otrdienas pēcpusdienai 28 gadus vecajam afgāņu izcelsmes Savienoto Valstu pilsonim Ahmadam Hanam Rahami nebija izvirzītas apsūdzības terorismā. Līdz šim viņš arī nebija nonācis drošības dienestu redzeslokā kā potenciālais terorists.

Rūpīgi veidos lietu

Policija A. H. Rahami notvēra pirmdien Ņūdžersijas štata pilsētā Lindenā pēc apšaudes, kuras laikā tika ievainots aizdomās turamais un divi likumsargi. Policisti vīrietim nāca uz pēdām pēc tam, kad par viņa atrašanās vietu bija ziņojis kāds vietējais, kurš A. H. Rahami bija atpazinis Ņujorkas policijas izplatītajos attēlos. Pēc aizturēšanas viņu aizveda uz slimnīcu, lai aprūpētu šauto brūci labajā rokā.

Aizdomās turamajam izvirzītas apsūdzības par mēģinājumu nogalināt likumsargus un nelikumīgu šaujamieroča glabāšanu. Tuvākajā laikā A. H. Rahami varētu izjautāt Federālā izmeklēšanas biroja aģenti. Viņi to nevarēja darīt drīz pēc aizdomās turamā aizturēšanas, jo viņš slimnīcā saņēma sāpes remdējošos līdzekļus.

Eksperti norāda, ka likumsargājošās iestādes rūpīgi veidos lietu pret A. H. Rahami, lai varētu viņam izvirzīt apsūdzības terorismā.

Viņu tur aizdomās ne tikai par 17. septembra vakarā Ņujorkas Čelsijas rajonā notikušo spēcīgo sprādzienu, kurā dzīvību neapdraudošus ievainojumus guva 29 cilvēki, bet arī par sprādzienu pirms labdarības skrējiena Sīsaidparkas pilsētiņā Ņūdžersijas štatā, kurā neviens necieta. Tāpat A. H. Rahami tur aizdomās par vēl vienas bumbas novietošanu dažus kvartālus no Ņujorkas sprādziena vietas un vēl sešu sprāgstierīču atstāšanu pie dzelzceļa stacijas Elizabetas pilsētā Ņūdžersijā, kur viņš dzīvoja un kopā ar ģimenes locekļiem vadīja ātrās ēdināšanas restorānu.

Izmeklētāji iespējamo sprādziena rīkotāju identificēja pēc pirkstu nospiedumiem, kas tika atrasti uz Ņujorkā atrastā spridzekļa. Likumsargi arī ir pārliecināti, ka A. H. Rahami ir vīrietis, kurš redzams vairāku videonovērošanas kameru ierakstos netālu no vietas, kur notika sprādziens un tika atrasta nesprāgusī bumba.

Ciemojās talibu bastionā

Amerikāņu mediji raksta, ka A. H. Rahami ir dzimis Afganistānā, bet 1995. gadā ieradās Savienotajās Valstīs pēc tam, kad viņa tēvs tur bija saņēmis bēgļa statusu. Vēlāk viņš naturalizācijas kārtībā ieguva ASV pilsonību.

Elizabetas varasiestādes pēdējo astoņu gadu laikā regulāri saņēmušas sūdzības par pārlieku skaļo apmeklētāju uzvedību A. H. Rahami piederošajā ēstuvē. Vīrietim bijušas arī citas problēmas ar likumu. 2014. gadā viņu arestēja saistībā ar kāda cilvēka saduršanu ģimenes strīda laikā. A. H. Rahami pavadījis cietumā vairāk nekā trīs mēnešus, bet viņam neizvirzīja nekādas apsūdzības, vēsta Reuters.

Viņš vairākkārt ir apmeklējis dzimto Afganistānu un kaimiņvalsti Pakistānu. 2011. gadā A. H. Rahami vairākas nedēļas uzturējās Kandahāras provincē Afganistānā un Pakistānas pilsētā Kvetā, ko uzskata par radikālā grupējuma Taliban bastionu. 2013. gadā viņš atgriezās Pakistānā un palika tur gandrīz gadu.

ASV varasiestādes izmeklē, vai A. H. Rahami, kurš pēdējos gados aktīvi iesaistījās Elizabetas musulmaņu draudzes dzīvē, ir radikalizējies ārvalstīs. Neesot gūti pierādījumi, ka viņš būtu saņēmis militāro apmācību ārzemēs, ziņo The New York Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?