Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Skolu likteni noteiks audzēkņu skaits

Prognozes par demogrāfisko situāciju Latvijā ir nepielūdzamas - līdz 2012. gadam skolēnu skaits vispārējā izglītībā samazināsies par 11,6 tūkstošiem skolēnu. Tas nozīmē aizvien ne tikai tukšākus skolas solus, bet arī jautājumu, vai ir racionāli uzturēt visas pašreizējās vidusskolas. Šī iemesla dēļ sākta diskusija par minimālo skolēnu skaitu 10. klasēs. Tikmēr mazās pašvaldības uztraucas par izglītības pieejamību, jo izmaiņu rezultātā uz skolu bērniem var nākties braukt pat 50 kilometru.

Rosina pašvaldības vērtēt

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) datiem patlaban 30% vidusskolu skolēnu skaits 12. klasēs nepārsniedz 20, bet 10% nepārsniedz pat 10 skolēnus. Tieši tāpēc ministrija jau šogad bija rosinājusi noteikt minimālo skolēnu skaitu 10. klasēs. Proti, 10. klase novados un lielajās pilsētās varētu tikt atvērta un finansēta, ja skolēnu skaits attiecīgi būtu 15 un 18. Tomēr noteikumu grozījumus ministrija atsauca, lai lēmums nebūtu sasteigts. Patlaban tiek runāts par izmaiņām 2015./2016. mācību gadā.

IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule Dienai norāda, ka ministrija nevar pateikt, cik un kuras skolas vajadzētu slēgt. Par šo jautājumu nopietni jādomā pašvaldībām, kurām jāsaprot, ka, atverot 10. klases ar nepietiekamu skolēnu skaitu, pašai pašvaldībai arī būs jāpiedalās ar līdzfinansējumu pedagogu atalgojumam. Ministrija tam vairs līdzekļus nevarēs atvēlēt. Tas nozīmē - ja pašvaldība finansiāli to var atļauties, tā var atvērt arī klases ar nepietiekamu skolēnu skaitu.

Pagaidām gan nav skaidri zināms, cik skolu izmaiņas varētu ietekmēt, jo par šo jautājumu diskusija tikai sākusies. Tomēr E. Papule uzsver, ka lēmums nopietni jāizvērtē, ņemot vērā vairākus faktorus. Pirmkārt, cik lietderīgi konkrētajā skolā ir uzturēt vidusskolas klases. Piemēram, ja tā ir vienīgā vidusskola apkaimē un vidusskolas klašu slēgšana būtiski ietekmē izglītības pieejamību, šādu lēmumu varētu arī nepieņemt. Otrkārt, jāvērtē kvalitāte. Pētījumu rezultāti rāda, ka piecpadsmitgadīgo skolēnu vidējie sasniegumi matemātikā, dabaszinātnēs un lasīšanā lauku skolās joprojām atpaliek no vienaudžu sasniegumiem Rīgas un citu pilsētu skolās. IZM pārstāve pieļauj, ka to ietekmē arī fakts, ka klasēs ir tikai pāris skolēnu, nav iespējas salīdzināt mācību rezultātus ar citiem un skolēni pietiekami necenšas.

Lai pašvaldības varētu izvērtēt visus aspektus, ministrija ar jauniem noteikumiem sola nesteigties, tomēr mērķtiecīgi vēlas iet uz principu, ka sākumskolas un pamatskolas izglītība tiek nodrošināta maksimāli tuvu skolēna dzīvesvietai, bet vidusskolas koncentrētas reģionālas nozīmes pilsētās un novadu centros.

Uztraucas par pieejamību

Gaidāmās izmaiņas visvairāk ietekmēs tieši mazās lauku skolas, tāpēc lielākie iebildumi pret šādu ideju ir mazajām pašvaldībam, kuras uztraucas par vidējās izglītības pieejamības nodrošināšanu novados. Latvijas Pašvaldību savienības padomniece bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure Dienai norādīja - pašvaldības saprot, ka skolēnu skaits vidusskolās samazinās, tomēr jāņem vērā, ka pamatskolās tas palielinās un pēc kāda laika atkal vidusskolās būs vērojams skolēnu pieplūdums. Tāpēc radikālus lēmumus nevajag pieņemt, un, lai par šo jautājumu runātu, vispirms jāizvērtē izglītības pieejamība novados un citi faktori. Kā piemēru viņa minēja Ugāles vidusskolu, kura atrodas 50 kilometru no Ventspils. Tur vidusskolas klasēs ir apmēram astoņi vai desmit bērnu. Ja vidusskolas tur vairs nebūs, bērni diezin vai varēs izbraukāt uz Ventspili. Tāpat jāvērtē internātu pieejamība pilsētās un vecāku finansiālās iespējas, lai varētu nodrošināt bērnam iespēju mācīties vidusskolā, ja tā neatrodas dzīvesvietas tuvumā. Tikai tad, kad būs skaidrība par šiem jautājumiem, varēs runāt par to, vai noteikumi grozījumi ir atbalstāmi un cik pašvaldības ir gatavas uzturēt nepiepildītas klases.

Paši īsteno reformas

Tomēr, negaidot ministrijas lēmumu par to, kā optimizējams vidusskolu tīkls, dažas pašvaldības jau pašas sākušas to darīt. Piemēram, Kuldīgā kopš 2010. gada vidusskolas posmā skolēnu skaits samazinājies par 37%. Patlaban vidējā izglītība tiek nodrošināta četrās vidusskolās, kur ar grūtībām var nokomplektēt klases, tādēļ sabiedrības apspriešanai jau nodoti trīs iespējamie reorganizācijas modeļi, Dienai pastāstīja Kuldīgas Attīstības aģentūras direktors Kaspars Rasa. No šiem modeļiem viens paredz vidusskolu skaitu samazināt pat uz pusi. Galīgais lēmums gan par to tiks pieņemts rudenī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prognozes par skolēnu skaitu

Līdz 2020. gadam skolēnu skaits vispārējā izglītībā samazināsies par 11,6 tūkstošiem skolēnu:
vecuma posmā no 15 līdz 19 gadiem samazinājums par 15,7%,
vecuma posmā no 20 līdz 24 gadiem samazinājums par 41,8%.
Savukārt skolēnu skaita pieaugums paredzams pamatskolās:
vecuma posmā no 10 līdz 14 gadiem pieaugums par 19,4%.
Avots: Izglītības un zinātnes ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?