Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Slavenā klubā ar augstiem mērķiem

Septiņos no rīta man ir treniņš, pēc tam varam saskrieties - NHL kluba Filadelfijas Flyers aizsarga Oskara Bārtuļa atsūtītā īsziņa, kad ar automašīnu bijām ceļā no Ņujorkas uz Filadelfiju, patiešām pārsteidza. Vai tiešām tik agrā stundā Oskars jau trenēsies? Nākamajā rītā pēc deviņiem Bārtulis ar labi padarīta darba sajūtu bija klāt viesnīcā, lai visas dienas garumā pastāstītu un izrādītu, kā viņam sokas Amerikas austrumkrasta pilsētā Filadelfijā.

«Fiziskās sagatavotības trenerim pēc deviņiem bija jābūt lielajā hallē, kur Flyers komandai sākās rīta iesildīšanās treniņš pirms spēles ar Capitals, tāpēc ar viņu izlēmām padarboties tik agrā rīta stundā. Nav nemaz tik slikti, jo pēc tam visa diena man ir brīva,» skaidroja Oskars.

Klārka ieteikums

Bārtulis Filadelfijas komandai šosezon, visticamāk, vairs nevarēs palīdzēt. «Komandas partneriem gan esmu piekodinājis, ka uz finālsēriju būšu atpakaļ, lai gan pats apzinos, ka sezona man praktiski ir beigusies.» Pēdējā gada laikā Oskars pārdzīvojis emocionālus brīžus laukumā un gaidīšanas režīmu aiz apmales. Pagājušajā gada maijā Latvijas aizsargs spēlēja Stenlija kausa izcīņas finālā pret Čikāgas Blackhawks un bija viena soļa attālumā no NHL prestižākās balvas izcīnīšanas. Rudenī nopietnā konkurencē viņam treniņos vajadzēja pierādīt, ka ir tiesīgs būt to sešu Flyers aizsargu skaitā, kurus piesaka spēlei. Decembra beigās un janvāra sākumā Bārtulis jau ieguva regulāru spēļu praksi, tad atkal bija pārtraukums, un atgriešanās spēlē 22. februārī otrajā periodā viņš guva savainojumu, kad jau pēc tiesneša svilpes pret viņu spēka paņēmienu izdarīja Skotijs Apšals. Starp citu, bijušais Flyers spēlētājs. «Manā laikā viņš Filadelfijā nebija, tāpēc Apšalu personiski nepazīstu. Ar citu spēlētāju starpniecību viņš atvainojās.» Oskaram no tā vieglāk nekļūst. Tajā spēlē treneris viņam uzticējās, bija salīdzinoši daudz spēles laika un cerība nostiprināties sastāvā uz ilgāku laiku. «Pašlaik savainojumu ārstē komandas vadošais aizsargs Kriss Prongers. Ja būtu vesels, gan jau spēlētu,» Oskara balsī var saklausīt nožēlu par iedzīšanos savainojumā tik muļķīgā epizodē. Latvijas aizsargs pēc spēles epizodes beigām jau bija atslābinājies, kad saņēma spēcīgu sitienu pa plecu.

«Labrums - tā man teica ārsti. Meklēju vārdnīcā, bet latvisko nosaukumu tā arī neatradu. Operācija zem pilnas narkozes ilga trīs stundas. Tas, ka bija sarautas saites, nebija pat briesmīgākais, tomēr ārsti visu paveica ļoti profesionāli. Medicīna Amerikā tomēr ir visaugstākajā līmenī. Mugurpusē par griezumu liecina vien daži punktiņi, un arī priekšpusē rēta pēc laika pat nebūs vairs pamanāma.» Savdabīgu recepti, ko darīt ar Apšalu, Oskaram ieteicis Flyers visu laiku slavenākais hokejists leģendārais Bobijs Klārks, kuru hokeja cienītāji ar vismaz trīsdesmit gadu stāžu atceras no NHL un PSRS supersērijas laikiem. «Zini, kas tev nākamajā spēlē būs jāizdara. Jāietriec viņam nūja starp zobiem…» Klārkam pašam savulaik nebija priekšzobu, un, par spīti pieticīgajiem auguma parametriem, viņš nekad neizvairījās no asumiem. Filadelfijā Bobijs ir tikpat lielā cieņā, cik Viktors Tihanovs Maskavas CSKA. Kad vakarā kopā ar Oskaru preses ložā skatījāmies Flyers un Capitals spēli, netālu no mums notikumiem līdzi laukumā sekoja arī Klārks. Hokeja leģendas ieteikumu nebūtu prātīgi laukumā īstenot. «Tad pilnīgi droši varu rēķināties ar piecu un pat vairāk spēļu diskvalifikāciju,» norādīja Bārtulis.

Aģents Ors

24 gadus vecajam Latvijas hokeja aizsargam ceļi krustojušies ar vēl vienu leģendāru pagājušā gadsimta NHL spēlētāju Bobiju Oru. Viņš ir Bārtuļa aģents. Zinot, ka Flyers ir Austrumu konferences līdervienība un komandā ir seši aizsargi, kuri jebkurā citā komandā varētu spēlēt pirmajā pārī, vaicāju, vai nebija prātīgi gaidīšanas režīmā laikā ierunāties par aizmainīšanu uz citu komandu. «Esam ar viņu par to runājuši. Bobijs man atbildēja, ka nav simtprocentīgas garantijas, ka citā komandā es spēlēšu.»

Vēl viena iespēja bija iegūt spēļu praksi fārmklubā. «No pieredzes zinu, ka kondīcijas uzturēšanai labāk ir trenēties ar galveno komandu nekā spēlēt AHL. Treniņos NHL viss notiek apmēram uz septiņdesmit procentiem no maksimuma. Ja vienu reizi kļūdīsies piespēlē, vēl nekas, bet, ja otro reizi, - treneris (Pīters Laviolets - aut.) nosvilpsies un teiks: kas īsti notiek?»

Pagājušajā vasarā Bārtulis parakstīja vienvirziena līgumu ar Flyers uz trijiem gadiem. Tas nozīmē, ka, arī pārbraucot uz fārmklubu Phantoms, alga viņam nemainītos.

«Par nokļūšanu Filadelfijas organizācijā esmu ļoti gandarīts. Šis ir tradīcijām bagāts klubs, kurš pēdējās sezonās reāli cīnās par Stenlija kausu. To iegūt ir jebkura spēlētāja sapnis.» Bārtuļa teikto apstiprina pie Wells Fargo arēnas griestiem četrās rindas izkārtie Flyers ievērojamāko spēlētāju krekli un gaiteņos izvietotās fotogrāfijas ar kluba neaizmirstamākajiem mirkļiem laukumā. Skatītāju emociju uzjundīšanai spēles reklāmas pauzēs videooperators uz lielā kuba prasmīgi samontējis pašreizējo līderu Kloda Žirū un Džefa Kārtera vārtu guvumus ar Bobija Klārka un Bila Bārbera uguņošanu septiņdesmitajos gados. Flyers 1974. un 1975. gadā izcīnīja Stenlija kausu.

Māja klusajā rajonā

Izmetis līkumu pa Filadelfijas centru un piestājis pie Rokija Balboa statujas, kas novietota pilsētas centrā līdzās kāpnēm, pa kurām filmas Rokijs uzņemšanas laikā skraidīja Silvestrs Stalone, Oskars aizveda līdz mājām klusajā Filadelfijas rajonā, kur viņu pēc treniņa un spēlēm sagaida sieva Elīna un trīs gadus vecais puika Martins. «Pilsētas troksnis man nepatīk. Arī Latvijā esot, dzīvoju ārpus Rīgas.»

Bārtuļu ģimene māju īrē. NHL ir nerakstīts likums - ja iegādāsies īpašumu, tā ir puslīdz droša zīme, ka drīzumā aizmainīs uz citu komandu.

Elīna ir lietas kursā par pēdējiem Flyers jaunumiem, kā arī viņai ir savs viedoklis, kurš vārtsargs šosezon spēlē pārliecinošāk. Mazajam Martinam enerģijas novirzīšanai pozitīvā gultnē iegādāts trīsritenis, skrejritenis, mini basketbola grozs un mini hokeja vārti. «Es gan negribu, lai viņš spēlētu hokeju,» pēc Oskara domām, labāk būtu, ja dēls izvēlētos, piemēram, tenisu. «Uz savas ādas esmu izbaudījis, kas ir jāpārdzīvo hokejā. Ir taču arī citi sporta veidi.»

Karjeras spožākie mirkļi iemūžināti fotogrāfijās. Pie sienas rāmītī ir ievietota pirmā un pagaidām vienīgā NHL iemestā ripa, pirmās NHL spēles protokols un mini kopija no NHL konferences uzvarētāju kausa.

Bārtulis jau trešajā dienā pēc operācijas ar vingrinājumiem sāka nodarbināt kāju muskuļus. Neliela slodze jau tiek arī rokām, taču hokejists apzinās, ka galvenais darba cēliens būs vasarā, kad vajadzēs cīnīties par vietu Flyers sastāvā uz nākamo sezonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?