Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Šlesers nosauc Ušakovu

Pēc Saskaņas centra līdera Nila Ušakova izvirzīšanas Rīgas mēra amatam LPP/LC līderis Ainārs Šlesers Dienai atzina: «Nebija tā, ka es jau no pirmās dienas nolēmu nebūt mērs, bet mums bija svarīgi izveidot stabilu koalīciju. Tas, ka es piekāpos, nemazina manu atbildību vēlētāju priekšā.» A.Šlesers esot respektējis to lielo vēlētāju uzticību, ko Rīgas domes vēlēšanās guvis Saskaņas centrs (SC), saņemot 26 mandātus, un tā mēra kandidāts N.

Ušakovs. Ja ar tādu rezultātu apvienība atteiktos no domes vadības, to _SC_ frakcijā varētu dažādi uztvert un rastos šaubas par tās vienotību - arī balsojumā par A.Šleseru kā nākamo mēru.

Abām frakcijām domē ir 38 balsis. A.Šlesers būs vienīgais Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks tagadējo trīs vicemēru vietā. Domes izpilddirektora amatā iecerēts aicināt bijušā premjera Ivara Godmaņa biroja vadītāju Juri Radzeviču (LPP/LC). Labējās partijas Pilsonisko savienību (PS) un Jauno laiku (JL) plānots iesaistīt tikai domes prezidija darbā, bet nav iecerēts tām uzticēt komiteju vadību. Opozīcijas dalību prezidijā gan paredz domes nolikums. Abu labējo partiju pārstāvji arī netikšot izvirzīti darbam Rīgas brīvostas valdē, kurā ir četri valdības un četri pašvaldības cilvēki. Pēc jaunās domes sanākšanas SC un LPP/LC katra varētu virzīt pa diviem politiķiem brīvostas valdē. Uz jautājumu, kurš to vadīs, A.Šlesers atbildēja, ka to izlems brīvostas valde. Taču varēja secināt - ja vien tās vairākums piekritīs, tas būs A.Šlesers. Arī tagad šajā amatā ir nevis mērs, bet vicemērs Andris Ārgalis (TP). Valdību brīvostā pārstāv Jānis Straume (TB/LNNK), Viesturs Silenieks (ZZS), Edmunds Krastiņš (TP) un Olafs Pulks (JL).

Uz Dienas jautājumu, kurš no Rīgas domes vadības pārstāvjiem uzrunās Latvijas sabiedrību Dziesmu un deju svētkos Lielajā estrādē, abi gandrīz reizē atbildēja, ka tas būs Rīgas mērs. Tiesa, tas nav vienīgais notikums ar Rīgas galvas līdzdalību šajos latviešu tautai nozīmīgajos svētkos. Aizvadītajā vasarā svētku laikā Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) ar dzīvesbiedri Annu Birku tautas tērpos sešas stundas līdzās augstākajām amatpersonām sveica gājiena dalībniekus. Par iecerēm kultūras un mākslas dzīvē abi līderi pirmajā preses konferencē vēl nestāstīja. Taču A.Šlesers, kurš dominēja preses konferencē, solīja Rīgā radīt 50 000 jaunu darba vietu, lielu uzmanību pievēršot arī tūrisma attīstībai, «lai viesnīcas piepildītos ar tūristiem». Abi potenciālie domes vadītāji arī atkārtoja jau iepriekš solīto, ka domē cilvēki varēšot saņemt palīdzību sociālajos vai sadzīviskos jautājumos savā dzimtajā valodā.

Ne tikai pirms, bet arī pēc vēlēšanām A.Šlesers apgalvoja, ka domes darbā tiks iesaistīti visi tajā ievēlētie politiskie spēki, kas guvuši vēlētāju uzticību. Taču pirmdien preses konferencē teiktais liecināja, ka šis solījums netiks pildīts. Jaunā laika saraksta līderis Edgars Jaunups par loģisku uzskata N.Ušakova nominēšanu pilsētas galvas amatam, jo pretēja izvēle saistītos ar dažādām aizdomām, taču neloģiski esot neiesaistīt labējās partijas pašvaldības darbā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Jaunais laiks ir premjera partija un pašvaldībai būs nepieciešams strādāt kopā arī ar valdību. Pēc N. Ušakova un A.Šlesera tikšanās, kas arī šoreiz notika divatā, preses konference bija sadalīta divās daļās - latviešu medijiem latviski un krievu medijiem krieviski. N.Ušakovs otrajā daļā atdzīvojās, bet sarunā ar latviešu medijiem šķita visai saspringts un viņa acīs nebija degsmes jauno pienākumu gaidās. Tie, kā zināms, prasīs daudzas prasmes - arī izveicību domes sēžu vadīšanā. Tas jo īpaši svarīgi ir, ja pašvaldībā ir spēcīga opozīcija, kādu sola PS un JL.

N.Ušakovs solīja strādāt Rīgas domē četrus gadus pretēji izskanējušajai informācijai, ka nākamgad viņi abi ar A.Šleseru varētu kļūt par «lokomotīvēm» savām partijām Saeimas vēlēšanās. Neparasti ir tas, ka šo politisko spēku pirmās personas būs nevis valdībā vai Saeimā, bet gan pašvaldībā. Jaunās Rīgas domes pirmā sēde notiks 1.jūlijā, kurā jaunievēlētajiem deputātiem aizklātā balsojumā jāizvēlas nākamais Rīgas mērs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?