Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Smiļģa māja nav muzejs!

Pirmdienas priekšpusdiena. Āgenskalna tirgus. Šādā diennakts stundā ierastā publika - pārsvarā veci cilvēki - grabina santīmus maciņos. Dažs kaut ko pie sevis bubina. Kontrastējošs un mazliet nereāls skats ir tirgus burzmā iejukušie jaunie cilvēki vēsturiskos kostīmos, kas sastinguši mēmās ainās eju malās un arī pašā plača vidū, neuztraucoties, ka pircējiem būs tieši ceļā.

Tāds arī ir jauno režisoru Patriarha rudens mērķis - būt ceļā. Lai kāds «paklūp» pret viņiem pašiem un viņu idejām, aicinot pamainīt ierasto maršrutu. Gan reālo, gan uztveres. Smiļģa māja, kur notiks vairums festivāla izrāžu, no Āgenskalna tirgus taču nav tālu.

Jauno režisoru festivāls Patriarha rudens Rīgā notiks līdz 9. oktobrim, vienkopus pulcējot vairāk nekā 80 dalībnieku, kuru vidū būs jaunie režisori, aktieri, scenogrāfi, gaismas un skaņas mākslinieki, kā arī producenti un citi radošo profesiju pārstāvji.

Nu jau tradicionāli (festivāls notiek otro reizi) Patriarha rudeni atklāja, kopīgi dziedot teātra himnu - Burharda Sosāra Āksta dziesmu. Īsu uzrunu teica Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, aicinot sajust un sadzirdēt pasauli jauno režisoru acīm: «Visi vēlamies savu dzīvi ieraudzīt citādu, skaistāku.» Pie Āgenskalna tirgus paviljona griestiem tika uzvilkts transparents Smiļģa māja nav muzejs un pacelts Patriarha rudens karogs, kuru LKA studenti un absolventi gājienā aiznesa uz festivāla epicentru - Eduarda Smiļģa teātra muzeju Smiļģa ielā 37/39.

Nevienu līdzi dziedošu tirdzinieku gan nevarēja manīt, toties palaimējās satikt jauno aktieru un režisoru ilggadēju «patronesi» - studijteātra Skatuve ilggadēju saimnieci un Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēju Annu Eižvertiņu. «Kādām divām jauniešu paaudzēm šie jaunie būs aktieri, ar kuriem kopā viņiem būs jādzīvo mūžs,» vērš uzmanību režisore. Kamēr aktieru jaunais iesaukums četras meitenes un astoņi puiši dzied par «muļķa ākstu, ne tādu, kā visi citi», pasniedzēja pārskrien pāri rindai ar kodolīgiem raksturojumiem: «tas mums ir jaunais Žans Marē», «šī meitene ir tik skaista, visi loceklīši tik labi salikti», «tā, blakus «Marē», - jaunā Liedskalniņa - dabiskiem kviešu krāsas matiem, gandrīz porcelānbaltu ādu, gudra un arī traka». Mācībām jau festivāls patraucēšot gan, A. Eižvertiņa neslēpj, tomēr atļāvusi piedalīties, «lai sāk pierast pie publiskās dzīves». Viņasprāt, kultūras izolētības situācijā Latvijas kultūras akadēmija ar šo festivālu dara cildenu darbu.

Festivālā režijas darbus rādīs Elmārs Seņkovs, Reinis Suhanovs, Viesturs Roziņš, Paula Prozoroviča, Dmitrijs Petrenko, Georgijs Surkovs, Normunds Griestiņš, Edgars Kaufelds, Jānis Znotiņš, horeogrāfes Liene Grava un Elīna Lutce.

Festivālā tiks atdots gods arī personībai, bez kuras Smiļģis nebūtu bijis Smiļģis - 6. oktobrī pulksten 19 notiks Dailes teātra režisores un kustību konsultantes Felicitas Ertneres 120. dzimšanas dienai veltīts pasākums Ritms ir - viss.

Pilna programma un video no festivāla atklāšanas www.diena.lv. Interviju ar jaunajiem režisoriem lasiet Dienā 6. oktobrī.

Biļetes uz izrādēm: Biļešu paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?