Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Sociālās apdrošināšanas pabalsti un bizness

Latvijā virkni sociālās apdrošināšanas pabalstu nevar saņemt cilvēki, kas šo pabalstu saņemšanas laikā turpina strādāt, arī nodarboties ar komercdarbību. Šis nosacījums attiecas arī uz tiem strādājošajiem, kas paralēli algotam darbam ir valdes locekļi kādā uzņēmumā (vai strādā divās darba vietās) un par to saņem atlīdzību. Arī valdes loceklis, kuram tā ir vienīgā darba vieta, lai saņemtu dažādus sociālās apdrošināšanas pabalstus, paralēli nedrīkst saņemt atalgojumu, no kura tiek veiktas sociālās iemaksas.

Ierobežo valdes locekļus

Lūk, piemērs - vīrietis, kurš strādā algotā darbā un ir veicis visus sociālos maksājumus, tomēr nevar saņemt paternitātes pabalstu, ja paralēli tam ir kāda uzņēmuma valdes loceklis, kurš par to saņem atlīdzību, no kuras tiek veiktas sociālās iemaksas. Faktiski viņam savas pilnvaras kā valdes loceklim paternitātes pabalsta saņemšanas laikā (desmit kalendārās dienas) ir jānoliek. Šādi ierobežojumi strādājošajiem algotā darbā, kuri vienlaikus ir arī kāda uzņēmuma valdes locekļi, ir attiecināmi gan uz maternitātes, gan paternitātes, gan slimības un vecāku pabalstu (strādājošiem tas tiek piešķirts samazinātā apjomā), kā arī bezdarbnieka pabalsta saņemšanu. Tas faktiski nozīmē arī to, ka, piemēram, vecāku pabalsta saņemšanas laikā (pusotrs gads) tā saņēmējs, ja nevēlas saņemt samazinātu pabalstu, nevar dibināt uzņēmumu, kurā ir arī valdes loceklis. Tiesa, šie ierobežojumi nav attiecināmi uz uzņēmuma īpašniekiem, kuri uzņēmumā nesaņem algu, bet tikai dividendes, no kurām nav jāveic sociālās iemaksas.

Viens no risinājumiem it kā varētu būt atteikšanās no valdes locekļa atalgojuma (saglabājot statusu) pabalsta saņemšanas laikā. Taču praksē vairākumā gadījumu tas nebūs iespējams. Labklājības ministrijas (LM) Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece skaidro, ka sociālās iemaksas vismaz no minimālās algas par valdes locekli ir jāveic, ja kapitālsabiedrībai taksācijas gada kārtējā mēnesī apgrozījums ir lielāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru, kas reizināts ar koeficientu pieci, un kapitālsabiedrībā šajā mēnesī nav neviena darba ņēmēja vai visiem darba ņēmējiem obligāto iemaksu objekts ir mazāks par Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas apmēru. Un sociālās apdrošināšanas pabalstus var saņemt tikai tad, ja paralēli tiem par to saņēmēju netiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas (izņēmums ir vecāku pabalsts, kuru strādājošie saņem samazinātā apmērā). Šis pats princips attiecas arī uz pašnodarbinātām personām. Piemēram, sieviete, kas ir pašnodarbināts tulks, vecāku pabalsta vai maternitātes pabalsta saņemšanas laikā, lai pabalstu nezaudētu, nevar veikt ārpakalpojumos kādus tulka pienākumus, ja par tiem tiek maksāta atlīdzība, no kuras tiek veiktas arī sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Pieeju sadursme

Taujāta, vai tā nav diskriminācija, ja cilvēks, kurš savā algotajā darbā veicis sociālās iemaksas, tomēr nevar saņemt sev pienākošos sociālās apdrošināšanas pabalstus tikai tādēļ, ka vienlaikus ir arī kāda uzņēmuma valdes loceklis, J. Muižniece atbild noliedzoši, uzsverot, ka sociālās apdrošināšanas pabalsti ir ienākumu aizvietotāji tajās situācijās, kad cilvēks pats nevar gūt ienākumus algotā darbā. Tajā pašā laikā jāatgādina, ka Satversmes tiesa šo LM argumentu neuzskatīja par pietiekamu attiecībā uz strādājošu pensionāru tiesībām saņemt pensijas un lēma, ka strādājošajiem pensionāriem ir tiesības saņemt arī pensiju. Lai gan saskaņā ar LM postulēto pensijas, tieši tāpat kā jebkurš cits sociālās apdrošināšanas pabalsts, ir ienākumu aizvietotājs.

Latvijas Darba devēju konfederācijas sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns pašreizējo sistēmu sauc par kroplu un uzsver: ja cilvēks ir veicis sociālās apdrošināšanas iemaksas un apdrošinājies pret riskiem, tad viņam šo risku iestāšanās gadījumā (piemēram, esot bērna kopšanas atvaļinājumā) sociālās apdrošināšanas pabalsts pienākas, neraugoties uz to, vai viņam šajā laika periodā ir kādi citi ienākumi vai nav. P. Leiškalns uzsver, ka nevienam sociāli apdrošinātam cilvēkam nedrīkst liegt sociālās apdrošināšanas pabalstu brīdī, kad ir iestājušies riski, pret kuriem cilvēks ir apdrošinājies. Tā ir tieša analoģija ar tiesībām saņemt pensiju strādājošiem pensionāriem, norāda eksperts.

Te saduras divas pieejas: viena, ka sociālās apdrošināšanās pabalsts pienākas apdrošinātam cilvēkam brīdī, kad iestājas riska situācija, piemēram, maternitāte vai bērna kopšanas atvaļinājums, un pieeja, ka pabalsts pienākas riska situācijā, taču tikai tad, ja tās laikā cilvēkam nav ienākumu no algota darba. Jānorāda, ka valsts savā nostājā par sociālās apdrošināšanas pabalstu nepiešķiršanu cilvēkiem, kuri paralēli to saņemšanai strādā un veic sociālās iemaksas, gan nav konsekventa. Jo, piemēram, vecāku pabalstu var saņemt arī strādājošas personas, tikai samazinātā apmērā.

Īpašniekiem - cita situācija

Zvērinātu advokātu biroja Sorainen partneris, zvērināts advokāts Jānis Taukačs, komentējot situāciju, skaidro, ka uzņēmuma dibināšana sociālās apdrošināšanas pabalsta saņemšanas laikā pati par sevi «nenozīmē to, ka, piemēram, jaunā māmiņa automātiski tiks uzskatīta par darba ņēmēju, kā dēļ piešķirtais vecāku pabalsts varētu tikt pārrēķināts. Būtiski saprast, kādu kapitālsabiedrību jaunā māmiņa (vai jebkurš cits sociālās apdrošināšanas pabalsta saņēmējs) vēlas nodibināt un kādu amatu šajā kapitālsabiedrībā vēlas ieņemt. Ja tiek dibināta SIA, kas ir mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja, un māmiņa ir šīs SIA kapitāldaļu īpašniece, tad piešķirtais valsts pabalsts varētu tikt pārrēķināts, jo jaunā māmiņa gūst ienākumus kā šīs SIA darba ņēmēja. Savukārt, ja māmiņa dibina SIA, kas ir uzņēmuma ienākumu nodokļa maksātāja, tad tikai kapitāldaļu turēšana un dividenžu saņemšana šādā SIA piešķirtā valsts pabalsta pārrēķināšanu nesekmēs, jo kapitāldaļu īpašnieks nav uzskatāms par darba ņēmēju.» Jāpiebilst, ka arī cilvēks, kuram piešķirts bezdarbnieka statuss, to nezaudē, ja nodibina savu uzņēmumu, taču nekļūst tajā par darba ņēmēju, piemēram, valdes locekli.

Lielāks risks tam, ka vecāku pabalsts varētu tikt pārrēķināts, stāsta J. Taukačs, ir tad, ja jaunā māmiņa jaundibinātajā SIA ieņem valdes locekļa amatu un par to saņem atalgojumu. Tādēļ būtu jāpārtrauc darba attiecības. Tajā pašā laikā J. Taukačs pauž pārliecību: «Lai arī jau šobrīd spēkā esošais tiesiskais regulējums pieļauj, ka jaunās māmiņas ne tikai kopj bērnu, bet arī gūst ieņēmumus no komercdarbības (bez riska pilnībā zaudēt valsts piešķirto pabalstu), principā valsts neko nezaudēs, ja ļaus jaunajām māmiņām veidot uzņēmumus un strādāt tajos, saņemot vecāku pabalstu pilnā vai lielākā apmērā, nekā tas ir noteikts šobrīd, ja tiks veikti attiecīgi grozījumi tiesību aktos.»

Viedokļi dalās

Savs viedoklis par iespējām saņemt bezdarbnieka pabalstu cilvēkam, kurš vienlaikus ir arī uzņēmuma valdes loceklis, ir arī P. Leiškalnam. «Ja cilvēks ir strādājis algotu darbu, veicis sociālās iemaksas, bet vienlaikus ir arī uzņēmuma valdes loceklis, tad, zaudējot šo algoto darbu, būtu tikai taisnīgi, ja viņš varētu saņemt bezdarbnieka pabalstu par to ienākumu daļu, kas viņam ir samazinājusies un pret ko viņš ir apdrošinājies, veicot sociālās iemaksas,» pauž P. Leiškalns.

Atšķirīgs skatījums gan ir sociālo lietu ekspertei Rutai Zilverei, kas uzsver, ka katram sociālās apdrošināšanas pabalstam ir mērķis, kādēļ tas tiek piešķirts. Un šis mērķis ir nodrošināt cilvēku ar iztikas līdzekļiem situācijās, kad cilvēks pats nevar gūt ienākumus no algota darba. Piemēram, vecāku pabalsts tiek piešķirts nevis tādēļ, ka piedzimis bērns, kurš jākopj, bet tādēļ, ka šajā laikā vecāks nevar strādāt un gūt ienākumus. Savukārt, ja viņš šajā laikā tomēr strādā un gūst ienākumus, tad viņam nav nepieciešams sociālās apdrošināšanas pabalsts pilnā apmērā. Te gan veidojas zināma pretruna, jo pabalsta saņēmējam nedrīkst būt tikai tādi ienākumi, no kuriem tiek veiktas sociālās iemaksas. Ja, piemēram, jaunā māmiņa ir kādas SIA kapitāldaļu īpašniece un saņem dividendes, tas nav šķērslis arī saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā vai maternitāti. Tātad nevar teikt, ka pabalsts ir pilnībā ienākumu aizvietotājs, jo ienākumi drīkst būt no kapitāla, bet no algota darba ne.

Ekonomikas doktors Edgars Voļskis, kurš jau ilgus gadus strādā auditorfirmā KPMG, teic, ka pašreizējā pieeja pabalstu izmaksai ir drīzāk matemātiska, nevis sociāli ekonomiska. Proti, tiek strikti kontrolēts, lai sociālās apdrošināšanas pabalsta saņēmējam nebūtu ienākumu no algota darba, taču netiek atbalstīts tas, lai cilvēks būtu maksimāli tuvu darba tirgum un nezaudētu kvalifikāciju. Arī E. Voļskis sliecas piekrist uzskatam, ka sociāli apdrošinātai personai tad, kad ir iestājies konkrēts sociālās apdrošināšanas gadījums, ir tiesības saņemt pabalstu, neraugoties uz to, ir vēl kādi ienākumi vai ne. Savukārt SEB bankas ekonomists Edmunds Rudzītis teic - lai arī sistēma nav ideāla, tomēr tā ir tāda radīta tāpēc, lai izvairītos no iespējamiem pabalstu izkrāpšanas gadījumiem. Tomēr arī viņš piekrīt, ka tādā veidā zināmā mērā tiek apcirpta cilvēku iniciatīva.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Sociālās apdrošināšanas pabalsti: maternitātes pabalsts, paternitātes pabalsts, vecāku pabalsts, slimības pabalsts, bezdarbnieka pabalsts, apdrošināšanas atlīdzība sakarā ar nelaimes gadījumu vai arodslimību;
Maternitātes pabalstu, paternitātes pabalstu, slimības pabalstu, bezdarbnieka pabalstu piešķir tad, ja pabalsta saņemšanas laikā tā saņēmējam nav citu ienākumu, par kuriem tiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas;
Vecāku pabalstu piešķir arī strādājošiem cilvēkiem, kas veic sociālās iemaksas, taču samazinātā - 30% - apjomā;
Ja pabalsta saņēmējam ir ienākumi, no kuriem netiek veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas (piemēram, ienākumi no kapitāla), pabalstu saņemšana ierobežota netiek;
Saimnieciskās darbības veicējam, kas likuma par Valsts sociālo apdrošināšanu izpratnē uzskatāms par pašnodarbinātu personu, sociālās iemaksas jāmaksā tikai tad, ja mēneša ienākumi (ieņēmumi, no kuriem atskaitīti ar to gūšanu saistītie izdevumi) sasnieguši valstī noteikto minimālo algu;
Autoratlīdzības saņēmējiem, kuru ienākums no autoratlīdzības mēnesī ir vismaz minimālās algas apmērā un kuras vienlaikus nav darba attiecībās nedz ar autoratlīdzības izmaksātāju, nedz ar kādu citu darba devēju, jāreģistrējas VID pašnodarbinātās personas statusā un reizi ceturksnī jāveic obligātās iemaksas valsts budžetā 31,06% apmērā no brīvi izraudzītas saņemtā ienākuma daļas, bet ne mazāk kā no minimālās algas;
Sociālās apdrošināšanas pabalstus var saņemt uzņēmumu īpašnieki, kas likuma par Valsts sociālo apdrošināšanu izpratnē nav uzskatāmi par darba ņēmējiem.Avots: VSAA, VID

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?