Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šodiena ir tikai ilūzi ja

Aptauja par gada vērtīgāko dziesmu! Tā sevi lepni dēvē Muzikālā banka, ko jau desmit gadu rīko Latvijas Radio 2.

Par salīdzinājumu

Viss notiek ar vērienu - jau pirmajos gados tā tika salīdzināta ar kādreiz ļoti populāro, Latvijā vienīgo dziesmu topu, kas bija pazīstams kā radio raidījuma Mikrofons dziesmu aptauja un kuras fināla tiešraides bija vieni no Jaungada programmas visvairāk skatītajiem raidījumiem vienīgajā pašmāju televīzijā. Kādas tik atmiņas dažādu paaudžu klausītājiem nesaistās ar šo leģendāro aptauju! Padsmit gadu ilgais cienījamā šīmēneša jubilāra Raimonda Paula «monopols». Aizdomas par negodīgiem rezultātu apkopojumiem, lai atkal uzvarētu Pauls. Maestro atkāpšanās, lai beidzot taču atdotu to pirmo vietu jaunajiem. Intrigas ap Līviem un pagājušā gada aizgājēja Jāņa Groduma nepiedienīgi ķērcošajā balsī dziedāto Dzimto valodu, kam ne pa kam nedrīkstēja ļaut uzvarēt, kaut tauta tā bija lēmusi… Ne jau balss un dziesmas, bet tēmas dēļ - 1986. gadā, kad nacionālā atmoda tikai brieda un vēl bijām PSRS sastāvdaļa, ķērkt par dzimto valodu bija pārāk liela atļaušanās.

Pāris klikšķu zvaigzne

Arī Muzikālās bankas fināli ir gana vērienīgi - tie notiek Ventspilī un tos var dzirdēt pat internetā jebkurā vietā uz zemeslodes. Bet kas gan īsti ir vērtīgākā dziesma? Loģiski prātā nāk tāds muzikāls darbs, ko pēc gadiem desmit varētu droši likt kāda laika posma vai konkrēta mūziķa izlasē ar nosaukumu Platinum Collection, Gold vai vismaz The Best, bet patiesība ir pavisam matemātiska. Tā ir dziesma, par kuru klausītāji balsojuši visvairāk - internetā maksimums vienu reizi dienā vai telefoniski kaut simtreiz stundā, bet katrreiz maksājot. Jā, protams, arī Mikrofona laikos bija jāpērk avīze, no tās jāizgriež anketa un jānopērk pastmarka, ko uz tās uzlīmēt, pirms mest pasta kastītē. Re, vesels rituāls, bet te pāris klikšķu - un viss! Tieši tikpat ātri mūsdienās rodas zvaigznes - Nikolajs Puzikovs, kurš izpilda «pašu vērtīgāko» dziesmu Dievs tevi mīl, ir «tikko izkāpis» no policista formas tērpa, lai televīzijas realitātes šovā izmēģinātu laimi kā dziedātājs. Un lūk, viņam sanāca! Iespējams, Valsts policija arī gavilē par tādu talantu savās rindās, tāpat kā tauta gavilē par jauno varoni, kas salauž priekšstatus par policiju, bet ko tālāk? Vai noziedznieks, kuram aizturēšanas brīdī Nikolajs savās turpmākajās policista gaitās uzliks roku dzelžus, panāks maigāku apiešanos, ja palūgs Muzikālās bankas uzvarētājam autogrāfu un kopā ar viņu nodungos kādu dziesmu?

Pilnībā zuda interese

Jau pērn, ieraugot Muzikālās bankas 2010. gada vērtīgākās dziesmas 15 pretendentes, pilnībā zuda interese par šo aptauju. Kāpēc? Elementāri - neviena no dziesmām nespēja izturēt manu iekšējo kritiku - ne tās gribētos klausīties pašam, ne kādam atskaņot dejās. Kā tas ir iespējams valstī, kur tik daudz cilvēku nodarbojas ar mūziku? Tieši šis jautājums arī ietver sevī atbildi: nodarbojas ar mūziku, jo banku augstskolā vai ekonomistos bija pārāk liels konkurss. Var būt neskaitāmi televīzijas šovi, kas paredzēti tiem, kas ar to nedzīvo, bet nodarbojas - dziedi ar zvaigzni vai dejo un tievē, kalpo par izejvielu fabrikai, lai no tevis saskrūvē talantu, vai piedalies kāda mobilā operatora vārdā nosauktajā akadēmijā. Varbūt kas sanāks? Reizēm arī sanāk - tā nav tikai Latvijas, bet globāla slimība - Sjūzena Boila un Džastins Bībers ir pazīstamākie piemēri, kurus visādi «muzikāli snobi» negrib pieņemt, jo droši vien, pēc viņu fanu miljonu domām, skauž.

Iespēja «atrādīties»

Ko darīt, lai situāciju labotu? Pārsteidz cienījamu profesionāļu Nika Matvejeva un Arņa Medņa atzinība grupai Musiqq, kas pat par savu lozungu izvirza saukli «Tā ir TIKAI mūzika». Tas padara bezjēdzīgu ideju sasaukt «kompetentas» žūrijas un rīkot skates, kādas bija kādreiz un tām netika cauri tieši grupas, kas šodien ir kļuvušas leģendāras. Savukārt tos, kas tika cauri, šodien reti kurš atceras. Lūk, atbilde uz jautājumu «ko darīt». Neko! Atbilde ir tikai laiks. Šodien ar interneta un televīzijas palīdzību ātri «atrādīties» ir iespēja ikvienam, bet pēc desmit gadiem necauršaujamās krāsnīs ātri ceptās mūzikas zvaigznes būs sen aizmirsušās, bet Paula un Kalniņa ziedu laiku popmūzikas mākslas darbus cilvēki joprojām klausīsies līdzās kārtējām viendienītēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?