Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Solis tuvāk OECD un investoriem

Durvis uz iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD) Latvijai tagad ir plaši atvērtas, un tas nodrošina jaunas iespējas, kuras jāprot gudri izmantot, uzsver ekonomikas analītiķi.

Latvija ir saņēmusi pēdējo OECD komitejas atzinumu par gatavību pievienoties šai organizācijai, līdz ar to pievienošanās tehniskās sarunas ir noslēgušās, vēsta Ārlietu ministrija (ĀM). «Valdības pūliņi ir novērtēti - OECD Korporatīvās pārvaldības komiteja novērtējusi Latvijas progresu korporatīvās pārvaldības un valsts kapitālsabiedrību pārvaldības jomā un atzinusi Latvijas gatavību ieviest OECD standartus šajā jomā. Tādējādi Latvija saņēmusi pozitīvus formālos atzinumus visās - 21 - komitejās, kurās tika vērtēta Latvijas atbilstība OECD standartiem un labajai praksei,» sociālajā tīklā Facebook.com vakar rakstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

«Iestāšanās process organizācijā pierādījis, ka dalība OECD nav bijis pašmērķis kā dalība kārtējā starptautiskajā organizācijā, bet gan instruments, kā valstij uzlabot savas politikas gandrīz ikvienā ekonomikas vai sociālajā jomā. Esam saņēmuši vērtīgas rekomendācijas, kuras atsevišķos gadījumos bijušas spēcīgs stimuls iekšējām reformām,» uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Gandarījumu par OECD sniegto atzinīgo novērtējumu pauž arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). «Latvijas finanšu sektora uzraudzības institūcija ir patiesi gandarīta par OECD vairāku komiteju pozitīvajiem atzinumiem, kas skar arī finanšu sektora regulējuma novērtējumu - rekomendāciju ieviešanā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, kā arī Latvijas paveikto labākās prakses ieviešanā korporatīvajā pārvaldībā,» Dienai izklāsta FKTK pārstāve Ieva Upleja.

Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis Dienai skaidro, ka iestāšanās OECD valstij uzliek augstāku latiņu dažādu, to vidū ekonomisko, procesu sakārtošanā. Runājot par ieguvumiem, ko Latvijai dod iestāšanās šajā organizācijā, A. Jarockis uzsver divus faktorus: «Pirmkārt, Latvijai pavērsies iespēja sadarboties ar tādiem Eiropas investoriem, kuriem ir augsti kvalitātes standarti. Var teikt, ka Latvija varēs diversificēt ārvalstu investorus. Otrkārt, no Latvijas kā no OECD dalībvalsts tiks gaidīti augsti standarti daudzās jomās, kas likumsakarīgi novedīs pie tautsaimniecības sakārtošanas aizvien labākā līmenī. Tas savukārt dos signālu starptautiskajām kredītreitingu aģentūrām, un nākotnē pozitīvā virzienā varētu tikt mainīts Latvijas starptautiskais kredītreitings.»

«Dalība OECD Latvijai ļaus paskatīties uz sevi vērtējoši un iedziļināties smalkajā mehānismā, ko sauc par ekonomiku. Saistībā ar iestāšanos OECD tiks veikta ekonomikas datortomogrāfija, bet tas, kā tās rezultātus pratīsim izmantot, būs atkarīgs no mums pašiem,» uzskata SEB bankas makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

Viņš arī uzsver, ka lielākais izaicinājums Latvijai ir sasniegt valstu, kurās ilgtermiņā ir ievērojami augstāka iedzīvotāju labklājība, dzīves līmeni. D. Gašpuitis arī norāda, ka par nepilnībām un kļūdām Latvijas tautsaimniecībā tiek runāts gadiem, bet svarīgi ir ne tikai apzināties trūkumus, bet arī atrast veiksmes formulu, kas ļautu panākt strauju ekonomikas izaugsmi un būtisku sabiedrības pārticības pieaugumu. «Latvijai iestāšanās OECD pavērs iespējas nokopēt turīgāko valstu pozitīvo pieredzi,» norāda makroekonomikas eksperts un uzsver, ka dalību OECD «var salīdzināt ar uzņemšanu kādā prestižā klubā - pēc iekļūšanas tajā var tikai «zīmēties», bet var arī izmantot ieguvumus, ko dod iespēja pārņemt attīstītāko valstu zināšanas un prasmes».

Lai Latvija saņemtu uzaicinājumu kļūt par 35. organizācijas dalībnieci, nepieciešams OECD Padomes lēmums, bet nākamais solis pēc šī lēmuma būs pievienošanās līguma parakstīšana, skaidro ĀM. Līgumu par Latvijas pievienošanos organizācijai varētu parakstīt OECD Ministru padomes sanāksmē jūnija sākumā, vēsta LETA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?