Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Spiedziens par rezultātiem

Galvaspilsēta Martai Baumanei diez kā pie sirds neiet. «Visideālākais būtu dzīvot kaut kur laukos, bet strādāt pilsētā. Var jau izdomāt variantus,» viņa saka, raksturojot vīziju par savu nākotnes dzīves ritmu.

Meitene ir no Irlavas, taču tagad pie ģimenes dabū aizbraukt tikai sestdienās un svētdienās, jo darba nedēļa paiet Rīgā, kur Marta studē. Viņa ir Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes 2.kursa studente. Cerot uz portatīvā datora dāvinājumu, Martas mammai Diānai pagājušā gada nogalē ienāca prātā doma par meitu uzrakstīt Lattelecom projekta Pieslēdzies, Latvija! akcijai 1+1=90. «Marta ir erudīta, mērķtiecīga, izpalīdzīga un līdzjūtīga meitene. Kaut arī studijas ir cīņa ar naudas grūtībām, viņa nepadodas,» Diāna rakstīja. Mājās Irlavā dators ir, taču tas nepieciešams pārējiem lielās ģimenes bērniem. Marta ir vecākā, viņai ir māsa, kam 16 gadu, un divi brāļi - vienam deviņi gadi, otram viens. Atļauties otra datora iegādi vecāki nevarēja, jo Martas mamma saimnieko mājās, bet tētis strādā celtniecībā, kur patlaban skaidrības maz - būs darbs un ienākumi vai ne. Akcijā iegūtais klēpjdators nu studentei kļuvis par noderīgu mācību instrumentu, kādu līdz šim nācies meklēt augstskolas bibliotēkā. «Visu laiku akcijas mājaslapā sekoju līdzi, kad parādīsies rezultāti. Kad ieraudzīju savu vārdu laimētāju sarakstā, bija spiedziens, un skrēju pie mammas - man ir dators! Paldies mammai!» Marta smaida.

Pirmajā kursā dators vēl nav bijusi akūta nepieciešamība, taču 2.kurss sācies ar krietni nopietnāku vajadzību pēc tā izmantošanas, ir vairāk rakstudarbu, vairāk informācijas jāmeklē internetā, Marta stāsta. «Vēlāk būs jāraksta kursadarbs.» Viņa izlēmusi specializēties botānikā. Lai gan pēc vidusskolas apsvērtas arī matemātikas studijas, tagad meitene aizvien vairāk jūtot, ka izvēle bijusi pareizā. «Tas tiešām ir mans! Es nevarētu būt, piemēram, ekonomiste. Bioloģijā nav tikai sēdēšana pie papīriem, var izbraukt pie dabas, ir pētījumi, laboratorijas darbi.» Marta uzskata, ka darbs profesijā atradīsies - ir taču dažādi pētniecības centri, botāniskie dārzi. Patlaban meitene meklē iespēju strādāt paralēli mācībām, taču atzīst, ka darba meklējumi tāpat kā daudziem citiem īsti nevedas. Vidusskolas laikā Marta piepelnījās kaimiņu - radinieku - saimniecībā, bet tagad lielāka strādāšana sanāk brīvdienās, palīdzot vecākiem. Ģimene Irlavā audzē aitas un vistas, ir arī dārzs, kur jānovāc rudens raža.

Aizņemto brīvdienu un studiju slodzes dēļ brīvā laika Martai nav īpaši daudz. Arī jaunajam datoram viņa to velta tikai tik, cik nepieciešams. «Nav tā, ka atnāku mājās un visu vakaru nosēžu pie datora. Klausos mūziku. Kad augstskolā būs jāfotografē daba, datorā varēs bildes apstrādāt,» Marta uzskaita. Akcijā laimēto dāvanu viņa dala ar draudzeni, ar kuru kopā īrē dzīvoklīti un kura ļoti esot gaidījusi brīdi, kad stāsts par Martu būs izlasāms avīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?