Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Spriedums labvēlīgs nekustamā īpašuma spekulantiem

Nodokļu nemaksātāju «topa» augšgalā netrūkst arī privātpersonu. Kaut gan par visām to apgalvot nevar, liela daļa šo privātpersonu ir tā sauktie spekulanti, kuri «treknajos gados» tirgojušies ar nekustamo īpašumu. Daudzi no viņiem šobrīd tiesās strīdas ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), jo tas viņiem uzrēķinājis iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parādus.

Pagājušā gada nogalē Augstākās tiesas (AT) Senāta pieņemts spriedums šādā lietā nu radījis pamatotas bažas, ka spekulantiem uzrēķinātās nodokļu summas valsts kabatā tā arī nekad nenonāks. Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāja Zita Kupce atzīst - ja VID neizdosies atrast kādus iepriekš neredzētus argumentus, justīcijas svaru kausi nolieksies par labu spekulantiem. Nodokļu eksperte Gunta Kauliņa, jautāta, vai valstij izdosies šos parādus piedzīt, ir vēl skeptiskāka: «Drīzāk otrādi. Tie cilvēki, kas šos nodokļus ir samaksājuši, naudu tiesas ceļā varētu atgūt no valsts.» Savukārt nodokļu parādnieku saraksta «septītās vietas ieguvējs» Guntars Kramēns šī brīža situāciju sauc par traģikomisku: «Viņi [VID] apzinās savu kļūdu un, neraugoties ne uz ko, turpina veikt šādus uzrēķinus, lai iedzītu situāciju absurdā. Loģiskāk šobrīd būtu apstāties.»

Jāatgādina, ka galvenais strīds līdz šim bija par to, kādās situācijās nekustamā īpašuma tirgošana jāapliek ar IIN. Paši tirgoņi atsaucās uz likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» punktu, kurā bija norādīts, ka ar IIN jāapliek tikai tādu nekustamo īpašumu tirgošana, kas pārdevējam piederējuši mazāk par 12 mēnešiem. Savukārt VID likumus traktēja savādāk - ja īpašumu pārdošana notikusi sistemātiski, tā ir saimnieciskā darbība, kas jāapliek ar IIN. VID viedoklim pārsvarā gadījumu bija piekritusi arī pirmā un otrā administratīvās tiesas instance, bet AT Senāts nesen lēma citādi. Z. Kupce atzīst: «Protams, tas mūsu darbu ietekmē. Tiesu praksei ir jābūt vienotai, kaut gan patiesībā ļoti strīdamies par šiem jautājumiem.» Savukārt G. Kauliņa piebilst: «Loģiski, ka pēc šī AT sprieduma visi, kam iepriekš VID lēmums bija nelabvēlīgs, tagad to pārsūdzēs.»

Arī G. Kramēns norāda, ka viss viņa parāds - šobrīd 2,76 miljoni latu - uzrēķināts par viena īpašuma domājamo daļu pārdošanu un par to ir sūdzējies tiesā. Viņš arī netieši atzīst, ka uzrēķināto nodokļu parādu apmaksāt nav mēģinājis: «Cilvēki varēs vērsties pret valsti un mēģināt piedzīt uzrēķinu radītos zaudējumus. Manā gadījumā gan tas šobrīd vairāk ir morālais kaitējums, kas nodarīts, pastāvīgi figurējot nodokļu parādnieku sarakstos.»

Nekustamo īpašumu spekulanti gan nav vienīgās privātpersonas, kas iekļautas parādnieku sarakstos un apstrīd VID nodokļu uzrēķinus tiesā. «Ja parādās, ka personai izdevumi bijuši krietni lielāki par ienākumiem, tad VID arī pieprasa papildus deklarācijas un aprēķina nodokļu starpību. Te lietas ir ļoti dažādas - kurš nu naudu «atradis», kuram «vecmāmiņa maisā glabājusi»,» ironizē Z. Kupce. Te var minēt arī Agra Krūzes gadījumu - šis uzņēmējs, kurš gadiem ilgi bija atrodams VID nodokļu parādnieku saraksta pirmajā desmitniekā, citu parādiem augot, nokritis līdz 14. vietai. Tomēr arī viņa parāda summa tikai augusi un tagad pietuvojas diviem miljoniem. A. Krūze 2007. gadā notiesāts uz diviem gadiem nosacīti par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielos apmēros. Viņš sodu jau izcietis un, kā rāda Lursoft dati, šobrīd pievēršas mežsaimniecībai, gan piesardzīgi - nevis caur uzņēmumiem, bet biedrībām, jaunākā no kurām dibināta pirms nedēļas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Parādnieki privātpersonas

No 100 lielākajiem nodokļu parādniekiem 47 ir privātpersonas. Parādu summa sasniedz 51,19 miljonu latu.
Andreja Danengirša nodokļu parāds sasniedzis 2,77 milj. latu. Viņš lielāko nodokļu parādnieku sarakstā bijis atrodams jau 2008. gada rudenī, kad arī iesniedzis prasību tiesā pret VID. Nodoklis uzrēķināts par nekustamā īpašuma pārdošanu. A. Danengiršs ieņēmis amatus trīs uzņēmumos, kuru nosaukumā lasāms vārds Parkhaus. Zvanot pa SIA Parkhaus kontakttālruni, kāda sieviete krievu valodā norādīja, ka viņš šobrīd neesot Latvijā un tik drīz neatgriezīšoties.
Guntars Kramēns parādā palicis 2,76 milj. latu. Arī šis parāds uzrēķināts par nekustamā īpašuma pārdošanu, un G. Kramēns to apstrīd tiesā.
Vjačeslava Muhina parāds bijis 2,37 milj. latu. Publiskajā telpā par viņu atrodamas visai skopas ziņas, vien DB.lv 2009. gada janvārī ziņojis, ka uzņēmējs Harolds Bikovskis no viņa par 2,2 miljoniem eiro nopircis hosteli ProfitCamp.
Par lielāko parādnieku «topa» pirmo desmitnieku noslēdzošo Ēriku Mingazetdinovu informācijas ir vēl mazāk. VID uzskata, ka viņš valstij parādā 2,29 milj. latu, un nodokļu parādnieku sarakstos viņu iekļāvis jau 2009. gadā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?