Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Stāsts par prezidentiem - sakarīgiem un labiem cilvēciņiem

«No vienas puses, ir sajūta, ka par to šobrīd runā visi, no otras, - mūsu darbs ir nozīmīgs, jo ar teātra valodas starpniecību piedalāmies kopīgā diskusijā,» saka režisors Valters Sīlis par Valsts prezidenta pirmsvēlēšanu ažiotāžu un izrādi Visi mani prezidenti - Latvijas Nacionālā teātra un neatkarīgā teātra Dirty Deal Teatro kopprojekta Tests pirmo darba augli.

Neatkarīgajiem režisoriem šāda sadarbība sniedz iespēju strādāt ar profesionāliem aktieriem no Nacionālā teātra, savukārt aktieriem tā ir iespēja iziet ārpus lielās mājas un pastrādāt atbilstoši neatkarīgā teātra principiem.

Jaunie teātra censoņi - režisors Valters Sīlis, dramaturgs Jānis Balodis, scenogrāfs Uģis Bērziņš un Latvijas Kultūras akadēmijas pēdējā kursa studenti, topošie aktieri Madara Botmane, Toms Liepājnieks un Ivars Kļavinskis - kopīgiem spēkiem izveidojuši traģikomēdiju ar farsa elementiem par trim pēdējiem Latvijas prezidentiem un reizē arī par latviešiem pagātnē, tagadnē un iespējamā nākotnē. «Prezidents ir personība, no kuras Latvijā sagaida ļoti daudz, un šī sajūta vēl ir dzīva no Kārļa Ulmaņa laikiem,» spriež izrādes dramaturgs Jānis Balodis.

Jauniestudējumā tiek apspēlēts paradokss, ka no prezidenta, kurš «būtībā ir labs un sakarīgs cilvēciņš» un pilda reprezentatīvu funkciju, sabiedrība sagaida konkrētu valsts glābšanas plānu un uzskata par neģēli, ja viņš nespēj kontrolēt realitāti, kurā pats ir iemests. Izrādes veidotāji ir pārliecināti, ka iedomātie glābēji prezidenti savā darbībā reprezentē ne tikai sevi, bet arī attiecīgo laiku.

Gatavojoties izrādei, tās radošā komanda mēģināja izdibināt prezidentu personību iezīmes, pētīja lielos problēmjautājumus, ar kuriem nācās saskarties prezidentūras laikā, un to visu koncentrēja atsevišķās iestudējuma epizodēs. Lai arī sākotnēji iecerēta kā dokumentālais teātris, izrāde tomēr ir fantāziju un interpretāciju apaudzēts stāsts par kolorītiem, reāliem varoņiem. «Nekad nevari būt līdz galam drošs, ka zini visus faktus,» teic Jānis Balodis. «Pēkšņi parādās kas tāds, ko iepriekš nezināji, un tas izmaina visu sākotnējo ieceri, tāpēc bija jānorobežojas ar interpretāciju mākslinieciskā līmenī.»

Valters Sīlis uzvedumu pielīdzina Šekspīra traģēdijām, kurām klāt pievienots humors: «Man nebūs absolūti nekādu problēmu, ja neviens skatītājs pat neiesmiesies, jo izrāde drīzāk ir komiska traģēdija, nevis traģikomēdija. Patiesībā - nekā smieklīga.»

Izrādes veidotāji sevi piesaka kā jaunus, nekaunīgus un ambiciozus. Skaidrs, kādēļ jauni un ambiciozi, savukārt savu nekaunību viņi pielīdzina slavenā igauņu teātra NO99 aktivitātēm. Jānis Balodis skaidro: «Igauņi veido līdzīgas izrādes - runā par politiku, sociāli aktuālām lietām sabiedrībā. Nodibinot politisku partiju Vienotā Igaunija, aizņemot ziņu laukumus avīzēs un izmantojot citus lētākos un nekaunīgākos populisma trikus, viņi pierādīja, cik vienkārši ir apmuļķot sabiedrību un iedarboties uz to.»

Visi mani prezidenti pirmizrāde - ceturtdien, 19. maijā, plkst. 19 Dirty Deal Teatro Spīķeros.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?