Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Studijas - vairuma izvēle

Kļūt par studentiem pēc vidusskolas absolvēšanas šogad iecerējuši vairāk nekā puse jeb 63% Latvijas jauniešu, un vairums to plāno darīt kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm, rāda jauniešu aptauja, ko nesen veicis Swedbank Privātpersonu finanšu institūts. Tajā pašā laikā 8% respondentu apsver studijas ārzemēs. Tāpat gandrīz trešdaļa par saviem studiju plāniem vēl nav izlēmuši, bet katrs desmitais vidusskolas absolvents turpmāku izglītošanos vispār neplāno.

Vispopulārākās studiju jomas, ko vidusskolēni šogad izvēlas, ir inženierzinātnes un medicīna/veselības aprūpe - uz tām norādījuši 20% aptaujāto. Uzreiz aiz tām seko ekonomika un biznesa vadība - uz šo jomu tēmē 18%. Inženierzinātnes, informācijas tehnoloģijas, arī fiziku un matemātiku gan izteikti vairāk vēlas studēt puiši, savukārt meitenes karjeras plānus biežāk saista ar medicīnu un veselības aprūpi, kā arī ar jomām, kas aptaujā kopumā arī izrādījusies visai populāra izvēle - ar mākslu un mūziku, pedagoģiju un psiholoģiju.

Vismazāko interesi, vismaz atbildot uz šīs konkrētās aptaujas jautājumiem, jaunieši izrādījuši par tieslietām un jurisprudenci (2%), kā arī aizsardzību, policiju un robežsardzi (4%). Ārvalstīs vidusskolu beidzēji visbiežāk plāno apgūt tūrismu un viesnīcu biznesa vadību, savukārt Latvijā biežāk nekā ārzemēs - medicīnu un veselības aprūpi.

Vaicāti par to, kādi apsvērumi ietekmējuši viņu studiju virziena izvēli, jaunieši visbiežāk (70% gadījumu) atzinuši, ka viņus vada patiesa interese par izvēlēto profesiju. 60% svarīga ir iespēja labi nopelnīt, bet trešais nozīmīgākais faktors, ko ņemt vērā, izvēloties studiju jomu, ir budžeta vietu pieejamība, kas būtiska 31% jauniešu. Tiesa, tikai 5% ņem vērā to, cik liels ir konkurss uz vienu valsts apmaksāto studiju vietu. Piektdaļa respondentu pievērš uzmanību darba devēju pieprasījumam pēc noteiktas profesijas, bet pavisam maz respondentu atzīstas, ka ņem vērā vecāku vēlmes un draugu vai paziņu ieteikumus.

Tā kā Latvijas augstskolās un koledžās mācīties par valsts un pašvaldību budžeta līdzekļiem dabū mazāk par pusi no visiem studentiem, pārējiem mācīties gribētājiem jādomā, kā savas studijas finansēt. Lielākā daļa jeb 66% Swedbank Privātpersonu finanšu institūta aptaujas dalībnieku tomēr cer uz valsts apmaksātas studiju vietas iegūšanu. 38% paļaujas uz vecāku atbalstu, bet 36% paralēli studijām plāno pelnīt naudu paši - strādājot algotu darbu. Retāk jaunieši domā par studiju kredīta izmantošanu (13%), esošu uzkrājumu izmantošanu (8%) vai aizņēmumu no tuviniekiem (5%). Jaunieši, kuri izglītības plānus saista ar ārvalstīm, studijām nepieciešamos līdzekļus jau laikus ir uzkrājuši biežāk nekā tie, kuri plāno studēt Latvijā, atklāj aptauja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?