Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sūta palīdzību Irākas bēgļiem

ANO otrdien paziņoja, ka sāk apjomīgu humanitāro operāciju, lai nogādātu palīdzību vairāk nekā pusmiljonam cilvēku, kas ir pametuši savas mājas Irākas ziemeļos, kur jau vairākus mēnešus notiek sīvas cīņas starp valdības spēkiem un islāma teroristiskās kustības Islāma valsts (IS) kaujiniekiem. IS pēdējās nedēļās zaudē iekarotās pozīcijas, kam triecienu devuši ASV uzlidojumi. Šonedēļ Irākas kurdu bruņotās vienības, asistējot valdības spēkiem un amerikāņiem, atguva kontroli pār stratēģiski nozīmīgo Mosulas aizsprostu.

Bezcerīga situācija

Kopš jūnija, kad IS kaujinieki sagrāba Irākas otru lielāko pilsētu Mosulu un citas apdzīvotās vietas valsts ziemeļos, simtiem tūkstošu civiliedzīvotāju, baidoties no asinskārajiem islāmistiem, ir devušies bēgļu gaitās. Aptuveni 200 tūkstošu no viņiem patvērumu atraduši Kurdu autonomajā apgabalā Irākas ziemeļaustrumos.

11 tūkstošu cilvēku, kas pieder jazīdu kopienai - nelielai reliģiskajai minoritātei - kopš augusta sākuma, kad IS džihādisti ieņēma Sindžāras pilsētu un tuvāko apkaimi, aizbēguši uz pilsoņkara pārņemto kaimiņvalsti Sīriju. ANO bēgļu aģentūra (UNHCR) apgalvo, ka ik dienu viņiem pievienojas vēl 300, raksta Reuters. «Fakts, ka cilvēki caur Sīriju dodas meklēt drošību, pasaka ļoti daudz par to, cik bezcerīga situācija pēdējās dienās ir Sindžārā,» stāsta UNHCR pārstāvis Eidrians Edvards.

UNHCR paziņojusi, ka pēdējo divu nedēļu laikā bēgļiem ir izsniegtas vairāk nekā miljons maltītes, bet no trešdienas četras dienas Kurdistānas galvaspilsētā Erbīlā no lidmašīnām nometīs pirmos palīdzības sūtījumus. Papildu humānās palīdzības kravas pa sauszemi nogādās no Turcijas un Jordānijas, bet caur Irānu no Dubaijas pienāks sūtījumi pa jūru.

Bēgļiem tiks nogādāts 3300 telšu, 20 tūkstošu plastikāta lokšņu nojumju izveidošanai, vairāk nekā 18 tūkstošu galda piederumu komplektu un gandrīz 17 tūkstošu plastikāta tvertņu ūdens pārnēsāšanai. ANO apgalvo, ka gaidāmā humanitārā operācija būs viena no lielākajām organizācijas vēsturē.

Masu iznīcināšanas ierocis

Pirmdienas vakarā kurdu bruņotajiem spēkiem, kurus piesedza Irākas valdības karavīri, bet no gaisa atbalstīja ASV iznīcinātāji, bumbvedēji un bezpilota lidaparāti, izdevās padzīt IS kaujiniekus no Mosulas aizsprosta, kas islāmistu kontrolē nonāca pirms divām nedēļām.

Stratēģiskā objekta nonākšana džihādistu rokās radīja bažas, ka islāmisti varētu atslēgt ūdens vai elektrības apgādi, tādējādi kaitējot tūkstošiem miermīlīgo iedzīvotāju. IS aizsprostu varēja izmantot kā masu iznīcināšanas ieroci. Mosulas ūdenskrātuvē atrodas 12,5 miljoni kubikmetru ūdens, tādēļ aizsargdambja uzspridzināšanas gadījumā ūdens ar milzīgu spēku triektos lejā pa blīvi apdzīvoto Tigras upes ieleju, apdraudot 1,7 miljonu iedzīvotāju lielo Mosulu un vairākas citas pilsētas, tostarp 400 kilometru attālo galvaspilsētu Bagdādi, vēsta CNN.

Aizsargdambja atbrīvošanas operācija sākās pagājušajā nedēļas nogalē, kad amerikāņi veica 25 gaisa triecienus IS pozīcijām aizsprosta apkaimē, bet vēl 15 uzlidojumu sekoja pirmdien. Tikmēr uz zemes kurdu karavīri pakāpeniski padzina islāmistu kaujiniekus no aizsprosta vadības objektiem.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka Mosulas aizsprosta atbrīvošana ir «milzīgs panākums» Irākas valdības cīņā pret IS, kas pirms diviem mēnešiem bez vērā ņemamas pretestības ieņēma plašas teritorijas valsts ziemeļos. Viņš arī uzslavēja citkārt konfliktējošos irākiešus un kurdus par spēju sadarboties. «Operācija parādīja, ka irākiešu un kurdu spēki ir spējīgi strādāt kopā, lai cīnītos pret IS, ja viņi tā turpinās, tad var rēķināties ar spēcīgu ASV atbalstu,» sacīja B. Obama.

B. Obama norādīja, ka cīņa pret IS var turpināties vēl vairākus mēnešus, tādēļ nav zināms, cik vēl ilgi amerikāņi turpinās uzlidojumus islāmistu kaujinieku pozīcijām. ASV gaisa triecieni Irākā sākās 8. augustā.

IS šonedēļ izplatīja videopaziņojumu, kurā vērsās pie Savienoto Valstu valdības, brīdinot, ka sarīkos uzbrukumus amerikāņiem visā pasaulē, ja Vašingtona turpinās uzlidojumus islāmistiem Irākā. «Mēs jūs noslīcināsim pašu asinīs,» teikts paziņojumā. Iepriekš IS paziņoja, ka tās sekotāji jau esot ASV «pilsētās un ielās».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?