Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Svētdiena, 17. novembris
Uga, Hugo, Uģis

Svētki klāt!

Ja jautātu, kurš vīns visvairāk nāk prātā, domājot par svētkiem, neatkarīgi no gaumes, garšas izjūtas vai noskaņas, tas noteikti būtu kaut kas dzirkstošs. Tas varētu būt franču champagne, vācu sekt, itāliešu prosecco un arī spāņu cava, kas ir otrs visvairāk patērētais dzirkstošais vīns aiz champagne. Kad vēl, ja ne tagad, tuvojoties svētkiem, būtu īstais brīdis pievērst uzmanību visu veidu dzirkstošajiem un putojošajiem dzērieniem? Tieši svētki un svinēšana asociējas ar šāda veida vīniem, kurus bieži vien, neatkarīgi no ciltsrakstiem, dēvējam par šampaniešiem.

Ar veselību saistīto profesiju pārstāvji mums vietā atgādina par mērenības ievērošanu attiecībā uz patērētā ēdiena apjomu svētkos, taču Ziemassvētkos (kad tad vēl, ja ne tagad) ir vismazākā vēlēšanās sevi ierobežot. Ar svētku sātīgajiem gardumiem vismaz nedaudz var līdzēt tikt galā saprātīgs, neliels daudzums vīna, kam garšā dominē spirdzinošs skābums. Kvalitatīvi un sausi dzirkstošie varētu būt viens no risinājumiem.

Freixenet Reserva Real Brut.

Reserva Real - karaliskā rezerve vai rezerve karaļiem (real - «karaliska» spāņu val.) ir vīndarītavas Freixenet flagmanis. Darināts tāpat kā slavenais kaimiņš - franču champagne, tas nogatavojies vismaz 30 mēnešus vīndarītavas pagrabos, tā laikā dzēriena garša un aromāts kļuvis daudzveidīgāks un izsmalcinātāks. Līdzīgi kā gadījumā ar vairumu šampaniešu, beigu sajaukumā (blendā) tiek izmantota neliela daļa no iepriekšējo gadu vīna. Tas nodrošina vienmērīgāku kvalitāti un īpašo katras vīndarītavas stilu gadu no gada. Šim eksemplāram ir zeltaini dzeltena nokrāsa un nogatavināšanas rezultātā iegūts grauzdētas maizes un vītinātu augļu delikāts aromāts.

Champagne Delamotte Brut NV.

Brut (līdz 12 gramiem cukura uz litru) ir visbiežāk redzamais sausuma -salduma apzīmējums uz šampaniešu etiķetēm un citiem dzirkstošajiem vīniem. Tas ir gluži saprotams, jo tieši šī stila champagne tiek izgatavoti visvairāk - vairāk nekā puse no ikgadējā aptuveni 300 miljonu pudeļu apjoma. Šāda lietu kārtība gan nav bijusi vienmēr, jo līdz pat 19. gadsimta otrajai pusei visi šampanieši bija saldi, dažreiz pārsniedzot pat 300 gramu cukura uz litru. Laikam ritot, cilvēku gaume mainās, un tas ir attiecināms arī uz garšu. Briti, kas vēl arvien ir galvenais šī dzēriena patērētājs, pirms aptuveni 140 gadiem sāka pieprasīt mazāk saldu šo izsmalcināto dzērienu. Frančus tas izbrīnīja, viņi nosauca britus par brutal, bet, lai nezaudētu svarīgus klientus, sāka gatavot mazāk saldu šampanieti. Tā izveidojās šī nesaldā stila apzīmējums brut.

Šampaniešu nams Delamotte ir starp pieciem pirmajiem, kas ir reģistrēti Šampaņas reģionā un savu prasmi gatavot «vīnu ar zvaigznēm» izkopj kopš 1760. gada. Delamotte Brut ir raksturīga augsta chardonnay vīnogu proporcija (vismaz 50), kas sniedz delikātu, izsmalcinātu garšu ar maigu skābumu, bumbieru, ingvera aromātu un krēmīgām putām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?