Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Svin tradīciju daudzveidību

«Esam bijuši jau vismaz astoņos ceļojumos uz dažādiem folkloras festivāliem Eiropas zemēs, taču tikai tagad mums beidzot radās izdevība atbraukt uz Latviju!» stāsta XXII Starptautiskā folkloras festivāla Baltica viesis, amerikānis Džeimss Brūks kurš ar folkloras grupu The Wild Goose Chase Cloggers ieradies no Minesotas.

Tā ir vistālākais ciemiņš festivālā, kurš šonedēļ Latvijā - Siguldas pusē, Rīgā, Jelgavā un Zemgales pagastos - pulcē vairāk nekā 2000 Latvijas un gandrīz 200 ārzemju folkloras un tradicionālās kultūras kopēju. Viesi ieradušies arī no Gruzijas, Zviedrijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Īrijas, Lietuvas un Igaunijas.

Grupa ar garo nosaukumu, kas amerikāņu slengā nozīmējot vienlaicīgu došanos dažādos virzienos, jau četrdesmit gadu kopj un attīsta Apalaču reģionā sakņoto stepa deju priekšteci, sauktu par clog dance. Ciemiņu prasmi Rīgā varēs vērot piektdien festivāla atklāšanas rituālā pie Brīvības pieminekļa, kur trīspadsmit dejotāju dancos četru mūziķu pavadījumā, skanot vijolei, Amerikā ļoti populārajam bandžo, ģitārai un kontrabasam, kuru, lai nav problēmu ar pārvadāšanu, aizņēmušies tepat uz vietas. «Bungas mums nevajag, jo ritmus izklabinām ar kājām dejojot,» grupas vadītājs Dž.Brūkss rāda, ka tam der kurpes ar ādas zolēm. Viņš ir grupas senākais dalībnieks, darbojas tajā jau kopš 1983.gada. «Mēs esam dažādu paaudžu un profesiju ļaudis un folkloru apgūstam brīvajā laikā. Svarīgi tikai, lai ikvienam no mums patiktu agrīnā blue grass mūzika un clog dance. Tā sakņojas amerikāņu indiāņu, afroamerikāņu, angļu un īru kultūrā. Lai pašiem un skatītājiem būtu interesantāk, papildinām XIX gs. tradicionālo priekšnesumu ar horeogrāfiju,» stāsta Dž.Brūkss, kurš ikdienā strādā universitātē, ir matemātikas profesors. Piektdien dažādu tautu tradīciju glabātāji būs sastopami Rīgā, kur notiks arī tradicionālais visu dalībnieku gājiens, nedēļas nogalē festivāls pieskandinās Jelgavu un Zemgales pagastus. Ikgadējais festivāls Latvijā notiek jau astoto reizi. Šī gada festivāla tēma ir zīmes, norisēs īpaši godājot Nameja gredzenu, kura grodajā vijumā kopā ir visu trīs Baltijas valstu likteņi. Tam veltīts arī Dižkoncerts, kas vainagos Jelgavas dienu 11.jūlijā. Savukārt Rīgā, Vērmanes dārzā, kur iekārtota Festivāla sēta, ik dienu darbojas amatnieku tirdziņš, skan dziesmas, ikviens var iekļauties rotaļās, nobaudīt nacionālās virtuves cienastus, uzzināt par dažādu tautu dzīvesziņu vai pēc sirds patikas izdancoties Danču vakarā (plkst.21). Sestdienas pirmspusdienā tur īpaši gaidītas būs ģimenes ar bērniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Baltica 2009

Rīgas diena 10.VII
Plkst.10.-18 folkloras kopu koncerti LU Botāniskajā dārzā; plkst.13 gājiens no Rātslaukuma līdz Brīvības piemineklim; plkst.14 atklāšanas rituāls pie Brīvības pieminekļa
Jelgavas diena 11.VII
Plkst.10-18 Amatnieku tirgus un demonstrējumi; plkst.14.30 koncerti Jelgavas skvēros un laukumos; plkst.18 Dižkoncerts Jelgavas estrādē
Zemgales diena 12.VII
Plkst.12-23 Koncerti Ceraukstē, Dobelē, Iecavā, Jaunsvirlaukā, Līvbērzē, Svitenē, Tērvetē un Vecsaulē. Svētki Rīgā, Brīvdabas muzeja Zemgales sētā (plkst.12-15)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?