Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Tatarstānā atmaskota «bunkuru sekta»

Trolejbusa kontaktstangu uzšķiltas dzirkstis aptuveni pirms 40 gadiem islāma garīdznieks Faizrahmans Satarovs iztulkoja kā Allāha sūtītu dievišķo gaismu un pasludināja sevi par pravieti. Krievijas Tatarstānas reģiona tiesībsargājošās institūcijas šonedēļ izvirzījušas apsūdzības nu jau 83 gadus vecajam F. Satarovam un vairākiem viņa sekotājiem, jo zem mājas, kurā dzīvoja pašpasludinātā pravieša vadītās sektas locekļi, tika atklāti pazemes bunkuri. Tajos bija izmitināti gandrīz 70 cilvēku, viņu vidū bērni, kuri savas dzīves laikā tikai dažas reizes ir redzējuši dienasgaismu.

Ēduši, bet netīri

Saistībā ar jūlijā notikušajiem uzbrukumiem diviem Tatarstānas augstākajiem garīgajiem līderiem, no kuriem viens tika nogalināts, policijas specvienība 1. augustā ieradās F. Satarova īpašumā, kas atrodas netālu no reģiona galvaspilsētas Kazaņas. Likumsargi meklēja ieročus, bet to vietā zem necilās trīsstāvu privātmājas ar nelielu minaretu viņi uzgāja cilvēku izraktas 13 pazemes telpas, kurās bez apkures un ventilācijas vājā apgaismojumā dzīvoja 38 pieaugušie un 27 bērni. Jaunākais no viņiem ir 18 mēnešu vecs, vecākā ir 17 gadu veca meitene, kurai medicīniskajā izmeklēšanā konstatēta grūtniecība.

Policija lēš, ka pazemes telpas, kas izvietotas astoņos līmeņos, ir izveidotas gandrīz pirms desmit gadiem, tāpēc domājams, ka vairākums bērnu ir dzimuši šeit, daļa no viņiem tikai pēc policijas ierašanās un izvešanas virszemē pirmo reizi dzīvē ieraudzīja saules gaismu. Pēc bērnu apskates ārsti viņu veselības stāvokli raksturoja kā apmierinošu. «Visi bērni bija baroti, bet netīri. Šeit viņus nomazgāja,» vietējās bērnu slimnīcas galveno ārsti Tatjanu Morozu citē Sky News. Pēc izrakstīšanas no slimnīcas bērnus nogādās bērnunamā, un varasiestādes lems, vai viņus atdot vecākiem.

F. Satarovam un vairākiem vecākiem izvirzītas apsūdzības par cietsirdīgu izturēšanos pret bērniem, bet prokuratūra vēl izmeklēs, vai bērni nav cietuši arī no seksuālas vardarbības.

Pašam sava valsts

Pēc «dievišķās gaismas» ieraudzīšanas F. Satarovs sevi pasludināja par Allāha sūtni, un šī gadsimta sākumā viņš un viņa sekotāji norobežojās no ārpasaules, pasludinot sevi par faizrahmanistiem. Aptuveni 700 kvadrātmetru lielo teritoriju, kurā atrodas sektas vadītāja māja, F. Satarovs pasludināja par neatkarīgu islāma republiku, kurā nav spēkā Krievijas Federācijas likumi.

Faizrahmanisti paziņoja, ka viņiem nav nekāda sakara ar Tatarstānas islāma augstāko garīdzniecību un tās sekotājiem, jo tie esot cilvēki, kas nedzīvo saskaņā ar musulmaņu svētajiem rakstiem Korānu un līdz ar to automātiski ir viņu lielākie ienaidnieki, raksta Rossijskaja Gazeta.

Savus sekotājus, no kuriem F. Satarovs pieprasīja bezierunu pakļaušanos, viņš dēvē par īpašiem musulmaņiem, kuri atšķirībā no tradicionālā islāma sekotājiem pēc nāves nokļūšot paradīzē. Lai gan vārās veselības dēļ F. Satarovs vairs reti kad pieceļas no gultas, viņš joprojām vada savu draudzi ar palīga un paša sarakstītas grāmatas starpniecību. Lielākajai daļai faizrahmanistu bija aizliegts atstāt «republikas» teritoriju, lai saņemtu medicīnisko palīdzību vai apmeklētu mācību iestādes, izņēmums bija daži, kuri varēja iet piestrādāt vietējā tirgū. Tagad varasiestādes lems, vai aizliegt sektas turpmāko darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?