Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ticēja Zatleram, atbalsta Āboltiņu

Bijušais Saeimas neatkarīgais deputāts Jānis Junkurs, kurš bija ievēlēts parlamentā no Reformu partijas, trīs gadus mierīgi vadīja parlamentā. Viņš bija tik neuzkrītošs, ka daudzi maz zināmā politiķa vārdu pirmo reizi, iespējams, izdzirdēja pēc 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu paziņošanas. No Vienotības Kurzemes vēlēšanu apgabalā bija ievēlēta nevis Solvita Āboltiņa, bet Jānis Junkurs, kurš sarakstā bija iekļauts ar 10.

numuru, taču ieguva otru labāko rezultātu. Pēc tam viņš pazuda un ieradās tikai uz zvēresta nodošanu jaunās Saeimas pirmajā sēdē, lai uzreiz no mandāta atteiktos, ko skaidroja ar izdevīgu darba piedāvājumu Honkongā.

Līdz šim Jānis Junkurs bija izvairījies no intervijām. Arī šī saruna ir tapusi sarakstoties un sazvanoties, kas bija svarīgi, lai gūtu apstiprinājumu, ka atbildes uz Dienas jautājumiem tiešām ir viņa paša rakstītas. Sarunai klātienē J. Junkurs vēl nebija gatavs.

Ar ko pašlaik nodarbojaties un kur - Honkongā, Rīgā vai dzimtajā Kuldīgā?

Līdz Jaunajam gadam esmu paņēmis tādu kā radošo pauzi. Ir, protams, iestrādnes, taču konkrētāk par savām biznesa iecerēm publiski nevēlos runāt. Varu atklāt tikai to, ka viens manas turpmākās darbības virziens ir saistīts ar starptautisko tirdzniecību un kompānijas tīkla paplašināšanu Eiropā, savukārt otrs - ar darbu starptautisko attiecību jomā. Tuvākajā nākotnē vairāk uzturēšos Latvijā, jo nepieciešamos procesus varu vadīt, arī būdams šeit, uz vietas. Nevienu brīdi neesmu teicis, ka pārcelšos uz Honkongu.

Ja esat paņēmis pauzi, kā varat nodrošināt iztiku? Ko jūs atbildētu tiem, kuri uzskata, ka par atteikšanos no mandāta esat saņēmis kādu finansiālu atbalstu?

Baumu un pieņēmumu, protams, netrūkst. Taču to visu nevar nosaukt nekā citādi kā par pilnīgām muļķībām. Aicinu arī jūs un lasītājus neticēt tiem, kas sev pelna maizi, izplatot šādas baumas. Es nekad neesmu bijis pārāk izšķērdīgs vai ar ārišķīgu dzīvesveidu, tāpēc šobrīd ar iztikšanu man problēmu nav.

Vai ar Solvitu Āboltiņu esat sazinājies?

Tiešām neatceros, kad ar Solvitu Āboltiņu pēdējo reizi būtu runājis pirms vēlēšanām. Taču pēc vēlēšanām mums nav bijušas ne tikšanās, ne sarunas. Es vispār savā dzīvē ar Āboltiņas kundzi esmu pārmijis vien pāris vārdu kādā oficiālā pieņemšanā, bet neatminos, cik sen tas varēja būt. Tā kā pieņēmumi par notikušām vai apzināti nenotikušām sarunām ir tikai un vienīgi kārtējās spekulācijas.

Kurš tad ar jums runāja?

Neviens. Mana rīcība pēc Saeimas vēlēšanām bija balstīta tikai un vienīgi uz maniem patstāvīgiem un individuāliem lēmumiem. Varu atkārtot, ka sarunas par mandāta nolikšanu vai kādu citu rīcību pēc 12. Saeimas vēlēšanām man ne ar vienu nebija. Šādi izlēmu tikai tādēļ, ka saņēmu izdevīgu darba piedāvājumu ārpus Latvijas.

Daudzi netic, ka cilvēks, kurš ieguldījis tik daudz darba vēlēšanu kampaņā, pēc tam vienkārši atsakās no iespējas strādāt Saeimā. Vai tagad nenožēlojat?

Mani patiesi aizkustina šie mediju apzīmējumi un krāšņie pieņēmumi par manu «grandiozo» vēlēšanu kampaņu. Bija viens plašs informatīvais buklets, dažas tikšanās ar Kurzemes vēlētājiem, un tas arī viss. Biju partijas Vienotība oficiālajā vizītē pie vēlētājiem. Es to tiešām nesauktu par apjomīgu vēlēšanu kampaņu. Ne brīdi neesmu šaubījies par savas rīcības pareizību un nekādā mērā to nenožēloju. Esmu pieņēmis jaunus izaicinājumus savā dzīvē un gan domās, gan rīcībā skatos tikai uz priekšu.

Portāls pietiek.com ziņoja, ka esat nodibinājis SIA Lambo Logistics Latvia, kas reģistrēta jūsu tēva dzīvoklī Kuldīgā. Vai tas tā ir?

Arī par šo jautājumu, manuprāt, tika sacelta nepamatoti liela ažiotāža. Atbildot uz jautājumu - jā, esmu nodibinājis Lambo Logistics Latvia, varu apstiprināt, ka uzņēmums ir reģistrēts mana tēva dzīvoklī. Kā jau minēju, pašlaik konkrētāk par savām biznesa iecerēm publiski nevēlos runāt, taču ļoti ceru, ka uzņēmums aktīvu darbību varēs sāk jau nākamā gada sākumā.

Vai pēc vēlēšanām apjukāt no tā, ka esat nonācis uzmanības centrā un par jums katru dienu ziņo mediji tikai tāpēc, ka esat izkonkurējis Solvitu Āboltiņu?

Apjucis? Nē. Varbūt nedaudz pārsteigts, ka mana dalība Saeimas vēlēšanās ieņem tik nozīmīgu vietu mediju dienas kārtībā. Tiesa, līdz šim ar tādu mediju uzmanību noteikti nebiju saskāries. Atzīšos, ka jau vasaras otrajā pusē, rēķinoties ar mazo varbūtību tikt ievēlētam 12. Saeimā, sāku apzināt citas darba iespējas un apsvēru domu strādāt privātajā sfērā. Tādēļ žurnālistu uzmanībai saistībā ar aktīvās politikas iespējamu pamešanu biju gatavs. Protams, ne tādā apjomā, kāda tā bija.

Kur to laiku pavadījāt un ko darījāt, jo vairs nepiedalījāties Saeimas darbā un neatbildējāt uz tālruņa zvaniem?

Diemžēl pēc vēlēšanām saslimu. Par savu veselības stāvokli informēju kolēģus un partijas biedrus. Uzturējos mājās un nestrādāju, neatbildēju arī uz telefona zvaniem. Tas man bija labs brīdis pārdomām par dzīvi un tālāko karjeras ceļu izvēli. Šobrīd, neskatoties uz manu lēmumu pamest aktīvo politiku, joprojām, esmu uzticīgs partijai Vienotība un tās ideāliem. Iespēju robežās arī turpmāk centīšos sniegt savu atbalstu Vienotībai un tās iniciatīvām Kurzemē.

Ja jūs būtu piedalījies Vienotības kongresā, vai atbalstītu Solvitas Āboltiņas atkārtotu ievēlēšanu priekšsēdētājas amatā? Ko jūs ieteiktu darīt Vienotībai, lai tā atgūtos?

Šobrīd labāku vadītāju par Solvitu Āboltiņu es partijai neredzu. No esošajiem tās vadošajiem cilvēkiem viņa noteikti ir spēcīgākā. To pierādīja arī nesenais kongress. Manuprāt, būtiski ir, ka tieši Solvitas Āboltiņas līdzšinēja darbība partijā ir spējusi saturēt kopā Vienotību un nodrošināt dialogu starp visiem partijas spārniem. Esmu pārliecināts, ka šo mirkļa turbulenci Vienotība pārvarēs.

Saeimas arhīvā ir atrodama informācija par jūsu tikšanos ar Ķīnas Tautas Republikas vēstnieku, kā arī ar parlamenta viesiem no Ķīnas. Kas jūs saista ar šo zemi?

Vairākus gadus esmu strādājis Honkongā, līdz ar to interese par Ķīnu un tās kultūru man ir. Pašlaik atsvaidzinu ķīniešu valodas zināšanas, bet austrumu kultūra man ir ļoti tuva jau ilgāku laiku. Kaut kas mani visā tajā pievelk. 11. Saeimā biju arī parlamenta sadarbības grupā ar Ķīnu.

Kolēģi teica, ka jums ir ļoti labas svešvalodu zināšanas.

Angļu, vācu un krievu valodu pārvaldu brīvi. Pamatzināšanas ir arī franču un spāņu valodā. Dzīvojot Ķīnā, mācījos arī ķīniešu valodu.

Bijāt ļoti nemanāms Saeimas deputāts, kurš tikai pāris reižu uzstājies tribīnē. Tāpēc varbūt lietderīgi ar jums iepazīstināt sabiedrību. Kur esat audzis un mācījies?

Esmu dzimis un audzis Kuldīgā, tur absolvēju Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāziju. Pēc tam gan bakalaura grādu politoloģijā, gan maģistra grādu starptautiskajās attiecībās esmu ieguvis Rīgas Stradiņa universitātē. Pusgadu kā apmaiņas programmas students esmu mācījies arī Parīzē - American University of Paris.

Par ko sapņojāt bērnībā?

Par iesaistīšanos politikā noteikti nesapņoju, bet gan vidusskolā, gan arī studiju laikā biju sabiedriski aktīvs. Ja runā par sapņiem, tad jau kopš agras bērnības esmu sapņojis apceļot pasauli. Daļēji man tas ir izdevies.

Vai tāpēc, ka darbojāties modeļu biznesā?

Esmu vairākus gadus strādājis ārpus Latvijas starptautiskajā tirdzniecībā, bet 2009. gadā atgriezos uz dzīvi Latvijā. Biju uzkrājis pieredzi un jutu, ka ir īstais brīdis atgriezties dzimtenē un strādāt šeit. Tā saucamie dzeltenie mediji bieži ir uzsvēruši, ka paralēli arī hobija līmenī darbojos modes nozarē, bet vēlreiz akcentēšu, ka tikai hobija līmenī - savam priekam.

Vai domājat vēl hobija līmenī atgriezties modes nozarē?

Nekad nesaki nekad. Bet pašlaik man ir citas prioritātes. Protams, ja kāds aicinās piedalīties kādā interesantā projektā, visticamāk, neatteikšu.

Vai vēlaties vēl kādreiz kandidēt Saeimas vēlēšanās?

Atbildēšu tāpat - nekad nesaki nekad. Taču tuvākajā nākotnē šādu iespēju neizskatu.

Kāpēc vispār nolēmāt iesaistīties politikā?

Tas bija 2011. gada pavasarī. Toreiz galveno impulsu deva eksprezidenta Valda Zatlera rīkojums Nr. 2. Līdz tam par iesaistīšanos politikā īsti nebiju domājis, bet Zatlera kunga toreizējie uzstādījumi mani patiesi uzrunāja. Toreiz ticēju, ka tiešām beidzot varētu veidoties politiskais spēks ar ideāliem un skaidru vīziju par valsts nākotni. Sākotnēji nedomāju, ka man būs iespēja tieši iesaistīties partijas veidošanā un pat kandidēt vēlēšanās, bet, tiklīdz aktīvāk sāku darboties, tā nāca arī piedāvājums kandidēt. Arī partijas dibināšanas rītā vēl biju pārdomās - iesaistīties vai ieņemt nogaidošu lomu. Nosvēros par labu pirmajam variantam, lai arī nepazinu nevienu partijas dibinātāju. Taču biju pārliecināts, ka pareizāk ir iesaistīties, nevis kritizēt visu no malas.

Kāpēc tādā gadījumā pievienojāties kolēģiem, kuri dienu pirms jaunās Saeimas pirmās sēdes izveidoja neatkarīgo deputātu grupu?

Pēc 11. Saeimas vēlēšanām, kad sākās Reformu partijas vadības «koķetēšana» ar Saskaņas centru par viņu iesaisti valdībā, neredzēju vairs iespēju turpināt darbu partijā, kurai ik dienu mainījās uzstādījumi. Biju kategoriski pret dalību valdībā kopā ar Saskaņas centru.

Pēc pārtraukuma jūs pirmo reizi sabiedrībā esat redzēts Dailes teātrī, kad tajā notika Lielā Kristapa balvu pasniegšana.

Pēdējā mēneša laikā piedalījos vairākos publiskos pasākumos. Uz Lielā Kristapa ceremoniju biju aizgājis kopā ar savu labu draudzeni, modes mākslinieci Vitu Radziņu, kas bija nominēta vienai no balvām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?