Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Tiesās arī par psiholoģisko teroru

Pēc gadu ilgušām diskusijām sabiedrībā Francijas valdība sagatavojusi dokumentu paketi, lai vietējās tiesību normās iestrādātu atbildību par emocionālo vardarbību ģimenē. «Šī norma ļaus mums risināt situācijas, kad vardarbība neatstāj redzamas rētas, taču plosa upura dvēseli,» komentējot topošos uzlabojumus jurisdikcijā, sacījis Francijas premjers Fransuā Fijons aģentūrai BBC.

Latvijā problēmas ģimenēs ir līdzīgas, taču patlaban sodīt varmākas var tikai gadījumos, ja tiek «palaistas» rokas vai izteikti nopietni draudi dzīvībai. Tiesa, krimināltiesību eksperts aicina nesteigties Latvijas likumos kopēt Francijas praksi.

Francijā sagatavotajā dokumentu projektā atbildība par emocionālo vardarbību attiecas uz situācijām ģimenēs, t.i, uz pāriem, kas dzīvo kopā neatkarīgi no tā, vai attiecības ir reģistrētas, un tikai gadījumos, ja šai vardarbības formai ir bijis regulārs raksturs. Emocionālā vardarbība šo normu izpratnē nozīmē regulāru verbālu pazemojumu, izsmieklu, netiklus komentārus, par ko paredzēts naudas sods, arests vai pat brīvības atņemšana. Tiesa, par soda bardzības robežām diskusijas vēl nerimst.

Viens no normu aizstāvju argumentiem ir arī Apvienoto Nāciju Orgnaizācijas (ANO) rezolūcija, kas paredz vardarbības pret sievietēm izskaušanu. Francijas statistika liecina, ka ik nedēļu valstī no vīriešu vardarbības ģimenē mirst aptuveni trīs sievietes. Latvijā letālu vardarbības gadījumu nav daudz mazāk, rēķina sieviešu resursu centrs Marta - bojā no vīriešu rokas iet aptuveni trīs sievietes katru mēnesi. Un nereti visa sākums ir psiholoģiskais terors.

«Rīgā ļoti populāri gadījumi, kad vīrieši strīda rezultātā izliek sievietes aiz durvīm un nelaiž mājās. Viņas sēž uz trepēm, raud, zvana mums, lūdz padomu, bet Latvijā nav mehānisma, kā sodīt šos vīriešus,» norāda Sieviešu tiesību institūta vadītāja Laila Balga, kura regulāri saņem sūdzības par nospiestību ģimenē un uzskata, ka Francija piemērs ir pārņemams arī Latvijā.

Arī krimināltiesību eksperts Andrejs Judins sarunā ar Dienu piekrīt, ka Latvijā nav efektīvas aizsardzības pret emocionālo vardarbību, taču ir piesardzīgs pret līdzīgas normas ieviešanu. «Nevajadzētu to pārņemt tikai tāpēc, ka to ieviesusi Francija. Mēs vēl nezinām, kā viņiem veiksies ar šīs normas piemērošanu. Tāpat mēs nezinām mehānismu, kā viņi novērsīs normas ļaunprātīgu izmantošanu, kad strīda karstumā vīrs vai sieva trauksies uz tiesu sūdzēties par dzīvesbiedru,» saka A.Judins, piebilstot, ka Latvijā jau ir gana daudz normu, ar kuru piemērošanu likumsargiem nereti rodas sarežģījumi. Tieši par pierādījumu vākšanu arī bija viena no diskusijām Francijā - tagad šis slogs būs jāuzņemas solidāri sociāliem darbiniekiem, psihologiem un juristiem.

A.Judins arī uzskata, ka emocionālo vardarbību ģimenē nevar izskaust tikai ar krimināltiesību normu papildināšanu. «Tā ir kultūras un mentalitātes problēma. Daudzus gadus esam dzīvojuši ar pārliecību, ka vīrietis var atļauties vairāk par sievieti un viņas pienākums ir tikai ciest un klusēt,» norāda jurists. Viņaprāt, nevajadzētu aprobežoties tikai ar formālu sodu vardarbības īstenotājiem, kriminālprocesa ietvaros vajadzētu piemērot arī audzinoša rakstura programmas, citādi rezultāta nebūšot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvie paši sevi apzīmogo

Var tikai apbrīnot aklumu un kurlumu, ar kādu to vai citu viedokli tautās laiž Progresīvie, ja burtiski nedēļu pēc pašu radikālajiem un tuvredzīgajiem publiskajiem izteikumiem par Izraēlas me...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?