Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Timošenko liktenis kā kārts Ukrainas nākotnei

Cietumā ieslodzītās bijušās Ukrainas premjerministres Jūlijas Timošenko lietai, ko rietumvalstīs uzskata par politiski motivētu, pēdējās nedēļās ir bijusi viena no pirmā plāna lomām uz starptautiskās politikas skatuves, jo vai ik dienu no Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu politiķiem izskan aicinājumi Kijevai atbrīvot Ukrainas opozīcijas līderi.

J. Timošenko atrašanās ieslodzījumā ir lielākais šķērslis Ukrainai pirms nākammēnes Viļņā paredzētā Austrumu partnerības samita, kurā ukraiņiem paredzēts parakstīt nozīmīgu līgumu paketi, kas pēc teritorijas lielākajai Eiropas valstij atvērtu durvis uz ciešāku integrāciju ar ES.

Politiķe, kuru pasaulē atpazīst pēc ekstravagantā matu sakārtojuma, kopš 2011. gada izcieš septiņu gadu cietumsodu par amata pilnvaru pārsniegšanu laikā, kad viņa bija premjere. Lieta saistīta ar viņas lēmumu 2009. gadā parakstīt vienošanos ar Krieviju par dabasgāzes piegādi, kas Ukrainai esot radījusi zaudējumus 1,5 miljardu grivnu (90 miljonu latu) apmērā.

Varētu doties uz Vāciju

Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs pagājušās nedēļas beigās publiski pauda gatavību atbalstīt savas niknākās politiskās konkurentes J. Timošenko atbrīvošanu no cietuma, lai viņa varētu doties uz ārvalstīm ārstēt hronisku muguras kaiti.

Prezidents ir norādījis, ka pašlaik Ukrainas likumdošana neparedz iespēju ieslodzītajam ārstēties ārzemēs, bet parlamentā - Augstākajā Radā - jau ir sagatavots attiecīgs likumprojekts, kas J. Timošenko šādu iespēju pavērtu. «Dabiski, ja parlaments šādu likumprojektu apstiprinās, es to parakstīšu. Bet tiesa būs tā, kas pieņems galīgo lēmumu,» paziņojis prezidents.

V. Janukoviča vadītās Reģionu partijas, kam ir pārliecinošs vairākums likumdevējā, deputāti ir apliecinājuši, ka patiešām ir izstrādājuši šādu likumprojekta un esot iespēja, ka pirmdien to varētu sākt izskatīt Augstākajā Radā.

Šodien notiek kārtējā ES ārlietu ministru tikšanās, bet V. Janukovičs septembrī Eiropas Parlamenta (EP) novērotāju misijas Ukrainā vadītājiem - bijušajam EP prezidentam Petam Koksam un bijušajam Polijas prezidentam Aleksandram Kvasņevskim - solīja atrisināt J. Timošenko jautājumu līdz šai sanāksmei.

Tieši P. Kokss un A. Kvasņevskis oktobra sākumā vērsās pie Ukrainas prezidenta ar formālu aicinājumu atbrīvot J. Timošenko, lai viņa varētu doties ārstēties ārpus dzimtenes. Plāns paredz, ka ekspremjere dotos uz Vācijas galvaspilsētu Berlīni.

J. Timošenko ar advokāta starpniecību ir izteikusi gatavību braukt veseļoties uz ārvalstīm, taču negatavojas lūgt politisko patvērumu Rietumos, jo vēlas cīnīties par «tiesisko reabilitāciju».

Bēg no atbildības

Opozīcija uzskata, ka V. Janukovičs tikai izliekas risinām J. Timošenko lietu, gribēdams visu atbildību par ekspremjeres atbrīvošanu nogrūst uz parlamenta pleciem.

J. Timošenko pārstāvētā apvienība Tēvzeme, slavenā boksera Vitālija Kļičko partija UDAR un nacionālistu partija Brīvība uzsver, ka paša prezidenta rīcībā ir pietiekami plašas pilnvaras, lai lemtu par J. Timošenko atbrīvošanu. Opozicionāri ir pārliecināti, ka V. Janukovičam ir visas iespējas apžēlot savu oponenti.

Kā piemēru viņi min šajā pavasarī parakstīto prezidenta dekrētu, ar kuru no ieslodzījuma tika atbrīvots bijušais iekšlietu ministrs Jurijs Lucenko, kurš ir tuvs J. Timošenko sabiedrotais. J. Lucenko kopš 2012. gada izcieta četru gadu cietumsodu par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un valsts naudas līdzekļu izšķērdēšanu.

V. Janukovičs par iespēju apžēlot J. Timošenko nav runājis. Visticamāk, prezidents nevēlas, ka ekspremjere ir pilnībā brīva. «Maksimums, uz ko viņš ir gatavs parakstīties, ir atļaut nosūtīt Timošenko uz ārzemēm ārstēties, formāli viņa joprojām būtu notiesātā,» Kijevas Mohilas universitātes profesors Oleksijs Harans sacījis aģentūrai AFP.

Tādējādi V. Janukovičs panāktu, ka J. Timošenko tuvākajā laikā neatgriežas Ukrainas politikā, tas viņam ir īpaši svarīgi, ņemot vērā, ka aiz kalniem nav prezidenta vēlēšanas 2015. gadā.

Tomēr ES amatpersonas ir signalizējušas, ka, neatbrīvojot J. Timošenko līdz Viļņas sanāksmei, kas sāksies 28. novembrī, Ukrainai var zust iespēja parakstīt asociācijas līgumu un brīvās tirdzniecības līgumu ar Briseli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?