Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Trīs ēdieni par 60 santīmiem

Pilnīgi nereāls - tā Latvijas uzņēmēji vērtē lietuviešu ēdināšanas lielfirmas Kretingos Maistas (KM) piedāvājumu, tomēr tieši cenas dēļ kaimiņvalsts uzņēmums uzvarēja Valmieras novada domes atklātajā konkursā par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu izglītības iestādēs. Jau no pirmdienas lētās triju ēdienu pusdienas par 62-66 santīmiem baudīs vairāk nekā 460 bērnu Kocēnos, Rubenē un Vaidavā. Savukārt novada vadība par vietējo uzņēmēju kritikas vētru saka - viņiem pašiem jābūt drosmīgākiem, jāapvienojas lielākos uzņēmumos, lai pakalpojumus varētu piedāvāt lētāk.

Neizbēgami mīnusi

«Summa, ko lietuvieši saņems, nesedz pat pamatizdevumus - ūdeni, elektrību, iekārtas. Viņi ir gatavi strādāt ar zaudējumiem, lai tikai tiktu šajā tirgū. Vietējie uzņēmēji tiek padarīti par rīkļurāvējiem, kas līdz šim ir laupījuši,» situāciju vērtē bijušais ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs Valmieras novadā SIA Silupītes valdes priekšsēdētājs Pēteris Kirsanovs. KM piedāvātās cenas apšauba arī Iveta Boša, kurai piederošā SIA Kantīne-B nodrošina ēdināšanu sešās Valmieras skolās. Tur pusdienas maksā vienu latu. «Ar šādām cenām Latvijā neviens strādāt nevar, ja grib samaksāt nodokļus un nodrošināt kvalitātes kontroli. Ja KM dotē Lietuvas valdība, tā nav godīga starta pozīcija,» uzskata I.Boša. Viņas firma Valmieras novada konkursā nepiedalījās. Lietuvieši gan noliedz, ka tiktu dotēti, un sola kvalitāti nodrošināt pēc ISO standartiem.

Līdz šim Rubenes pamatskolā pusdienas ar diviem ēdieniem vienam skolēnam maksāja 90 santīmu, Kocēnu pamatskolā - vienu latu. Bērnudārzā Auseklītis viena audzēkņa ēdināšana trīs reizes dienā līdz šim maksāja 1,80 latu, bet pie jaunajiem pakalpojuma sniedzējiem būs Ls 1. KM piedāvātā līgumcena uz trim gadiem ir 167 389 lati, konkursā otrais lētākais piedāvājums bija Ls 196 159, savukārt dārgākais - Ls 271 469, stāsta Valmieras novada sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Eglīte. Komisijai par augstu likušās latviešu uzņēmēju piedāvātās cenas - cukurs par Ls 1,10, vārīti kartupeļi par Ls 1,40, āboli par Ls 0,80, sviests par 5 latiem kilogramā.

Paši vainīgi

Cena ir zema niecīgo administratīvo izmaksu dēļ, uzsver KM menedžeris Sauļus Samonskis. Piemēram, seši grāmatveži apkalpo 250 KM ēdnīcu. Lietuvā uzņēmums nodrošinot ēdināšanu vairāk nekā 200 skolās, arī bērnudārzos, slimnīcās un aprūpes centros. Neesot iemesla bažīties, ka visu pārtiku vedīs no Lietuvas, jo Latvijas zemnieki pašreiz esot gatavi piedāvāt produkciju par zemām cenām. «Šobrīd 66 santīmi izklausās maz, bet pārtikas cenas vēl kritīsies. Jā, ir risks, ka gadu vai divus peļņas nebūs, investīciju dēļ varbūt būsim pat mīnusos. Bet mēs nākam uz palikšanu ilgtermiņā, dibināsim meitasuzņēmumu, kas būs reģistrēts Latvijā, būs pārstāvniecības visos reģionos,» izteicās S.Samonskis.

«Protams, man ļoti sāp sirds par šādu iznākumu, bet, ja nebūtu jāvadās pēc valstī noteiktās likumdošanas un mums būtu iespēja izvēlēties savu vietējo uzņēmēju, kurš piedāvāja otro lētāko pakalpojumu, tad trijos gados tie būtu zaudējumi 29 tūkstošu latu apmērā. Mūsu uzņēmējiem būtu jāņem vērā, ka jācenšas dzīvot atbilstoši situācijai un pašiem jābūt drosmīgākiem. Ja tas ir nepieciešams, jāmāk apvienoties, jāprot veidot lielākus uzņēmumus. Lietuvas uzņēmējam ir plašs ēdināšanas tīkls, un katrā vietā nopelnītie daži desmiti latu viņam kopumā nes pieklājīgu peļņu,» novada lēmumu argumentē Valmieras novada domes priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS). Rubenes pamatskolas direktors Ivars Ādamsons saka: «Katrai ģimenei ir ietaupījums 8-10 latu mēnesī, un tas liek nolikt malā emocijas. Ja tie nebūtu lietuvieši, šo piedāvājumu uztvertu ar sajūsmu. Tagad sajūsmas nav, bet ir jāmēģina, un ir jau tiesības arī līgumu lauzt, ja kvalitāte neapmierinās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neēdušais paēdušo neinteresē

Paralēli daudzām citām, jau ierastām ziņām, ka valsts budžetā nav atrasts finansējums vienai, otrai vai trešajai lietai, kas visai sabiedrībai vai noteiktām tās daļām ir akūti svarīgas, šonedē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?