Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ungāru skābējumi, desas un paprikas pulveris

Lai gūtu iespaidus par kādu zemi, nepietiek tikai ar ievērojamu vietu apskati, noteikti ir jānogaršo arī tās zemes ēdieni.

Visiem, arī Latvijas iedzīvotājiem, ir šāds vai tāds priekšstats par ungāru gulašu. Ja, ceļojot pa Ungāriju, jums nav iespēju to nogaršot mājās pie kāda ungāra, tad, protams, to var ēst restorānā vai vienkāršā ēdnīcā, ko ungāru valodā sauc Kifőzde. Ļoti iesaku izvēlēties vietu, ko iecienījuši paši ungāri, vai tiešām labu restorānu, neiesaku ēstuves, kas specializējas uz tūristu masām.

Vēl iesaku tādus ēdienus, kas nav pie mums sastopami, bet ko ungāri mīl un ar ko lepojas. Noteikti jānogaršo deserts - kastaņu biezenis (gesztenyepᅢᄐrᅢᄅ) ar putukrējumu. Biezeni gatavo no ēdamajiem kastaņiem, Ungārijā veikalos to pārdod saldētu, bet ir cilvēki, kas to gatavo paši mājās. Kastaņu biezeni liek arī kūkās un cepumos.

Savukārt Kᅢᄐrtᅢᄊskalᅢᄀcs (burtiski tulkojot - trompetes pīrāgs) ir saldas mīklas izstrādājums. To gatavo, mīklu plānā kārtā liekot virsū cilindra veida formai, sanāk plānas mīklas cilindrs. Noteikti ir vērts aiziet uz kafejnīcu vai konditoreju un pagaršot klasiskās ungāru kūkas - Dobos torta, Rigᅢᄈ Jancsi, Rᅢᄀkᅢᄈczi tᅢᄎrᅢᄈs, mignon vai desertu somlᅢᄈi galuska.

Vēl iesaku nogaršot dažādus skābējumus. Tos var nopirkt tirgos uz svara, kā arī konservu veidā, burkās. Csalamᅢᄀdᅢᄅ - pikanti, var būt gan saldi, gan asi - tādi kā salāti - smalki saēvelēti kāposti, sīpoli, plāni sagriezti gurķi, zaļie tomāti, piparu pākstis. To visu ieskābē ar sāli, cukuru un etiķi. Ēd pie gaļas un kartupeļu ēdieniem, var arī savādāk - pie maizītēm, likt hamburgeros.

Vēl tradicionālas ir skābiem kāpostiem pildītas piparu pākstis (savanyu kᅢᄀposztᅢᄀval tᅢᄊltᅢᄊtt paprika) - viss kopā ieskābēts. Parasti vienam tādam ražotājam ir dažādi produkti - skābēti asie mazie pipari, asie apaļie pipari, ļoti pikanti marinēti gurķīši, protams, kāposti, skābētas kāpostu lapas tīteņu gatavošanai utt. Tūristu iecienītās vietās var nopirkt glītas burkas ar šiem skābējumiem. Vislabākie skaitās Vecses savanyusagok (Večēšas skābējumi - Večēša ir ciems pie Budapeštas).

Ko atvest no Ungārijas ciemkukulī mājiniekiem? Ungāru lielākais lepnums ir sarkano piparu pulveris, kas ir neatņemama ungāru ēdienu sastāvdaļa. Parasti nosaukums norāda paprikas izcelšanās vietu - Szegedi paprika, Kalocsai paprika. Pulveris var būt salds (ᅢᄅdes vai csemege) un var būt ass (erős). Tūbiņās vai burciņās var nopirkt dažādus piparu krēmus - Gulyᅢᄀskrᅢᄅm (gulaša krēmu), Paprikakrᅢᄅm, Piros Arany (sarkanais zelts) paprikas krēms, - tie ir gan saldi (csemege), gan asi (csᅢᆳpős). Erős Pista (stiprais Pišta) ir ļoti ass paprikas krēms, Ēdes Anna (Saldā Anna) - neass paprikas krēms. Es ieteiktu arī zosu aknas konservos (libamᅢᄀj), žāvētas desas ar sarkanajiem pipariem (Gyulai kolbᅢᄀsz, Tᅢᄅli Pick szalᅢᄀmi)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?