Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Uz jaunām vēlēšanām cilvēki ies ar cerību bez ticības

Cilvēki Cēsīs uz iespēju atlaist Saeimu un ievēlēt labāku raugās cerīgāk, nekā vēl nedaudzie laukos palikušie ļaudis, jo pilsētnieki jūt, ka tauta ir sakustināta. Daudzi piekrīt, ka Saeimu vajag atlaist, bet nezina, kā ievēlēt godīgākus deputātus, kas domātu arī par tautu. Premjers Valdis Dombrovskis dažiem joprojām šķiet godavīrs, bet vēl kāda politiķa vārdu, kuram varētu uzticēties, Dienas aptaujātie lauku iedzīvotāji varēja atcerēties ar lielām grūtībām.

Kamēr Rīgā politiķi skaitļo izdevīgāko taktiku vēlēšanās, viņu vēlētāji ne vairs atceras, par ko balsoja pērnajā rudenī, ne zina, ko varētu atbalstīt ārkārtas vēlēšanās, ja referendumā 23. jūlijā parlamentu atlaidīs. Kāds vīrs bija gatavs «balsot par to pašu Bērziņu» arī Saeimas vēlēšanās, lai gan jaunais prezidents Andris Bērziņš vienlaikus nevarētu būt Saeimā un Rīgas pilī.

Valsts prezidents Valdis Zatlers, kura pilnvaras beigsies 8. jūlijā, savus plānus vēl nav atklājis. Gados jaunais mehāniķis Jānis Līgatnē uzskata: «Ja Valdis Zatlers izdarīja šo pirmo soli, tad ir jāiet tālāk un jāparāda, kā var kaut ko mainīt.» Daļai bija arī vienalga, vai prezidents ir V. Zatlers vai A. Bērziņš - vienīgā atšķirība, ka «Bērziņš ir mūsējais». Pēc vaicātā, vai lepojas ar savu prezidentu, dažviet sekoja klusums, citviet nopūta vai kādi vienaldzīgu attieksmi raksturojoši žesti. Cerīgāko vēlējumu jaunajam prezidentam Cēsīs izteica gados jauna juriste: «Lai viņš pierāda, ka ir ne tikai tautsaimnieks, bet arī cilvēks, kas mīl šo zemi.»

Līgatnē, kas ir 70 kilometru no Rīgas, pa labi ir ceļš uz Nītauri, kur vēl jūtama dzīvība. Taču tālāk uz Skujenes pusi jau pēc pieciem, desmit kilometriem rodas pamestības iespaids. Prezidentūras laikā V. Zatlers pabijis daudzkur, bet šīs vietas nebija apmeklējis. Autoveikala pārdevēja Anitra atcerējās - kad V. Zatlers braucis uz Jaunpiebalgu, visi ceļi šķūrēti un grāvmalas izpļautas, bet uz vietām, kurp dodas autoveikals, jau prezidentus neved. Ziemā varot nobraukt desmitiem kilometru un reti kurā mājā vēl gaismiņa deg. Tad Vecpiebalgā, kur ir daudz gaišu logu, jūtoties kā pilsētā. Tomēr ir maza cerība, ka uz šīm mājām varbūt atbrauks jaunais prezidents A. Bērziņš, jo Dienas uzrunātie cilvēki bija ne tikai no Līgatnes un Cēsīm, bet arī no Amatas novada, kur Nītaurē ir A. Bērziņa dzimtas mājas, bet bagāto ļaužu apdzīvotajā Amatciemā A. Bērziņš mīt tagad.

Nītaures centrā ir kafejnīca Runčuks. Tās saimniece Margita Mazkalniņa uzņēmumu izveidojusi pirms aptuveni gada. Vasarā ir labi - te piestāj šoferi, ceļu remontētāji, bet ziemā šķitis, ka būs grūti noturēties. «Katra nodokļu pacelšana mums ir tāds sitiens… kafejnīcas jau pirmās to jūt,» saka M. Mazkalniņa. Viņa iešot uz referendumu, lai gan «tas ir diezgan bezcerīgi, nāks nākamie, un tie atkal gribēs kaut ko sev - viņiem vajadzētu mazliet nolaisties uz zemes un paskatīties, kā tauta dzīvo, nevis gudri runāt un štukot». Pie kafejnīcas piebrauc Matīss Vildiņš, kurš pārvadā kokmateriālus. Sūrojas pa sliktajiem ceļiem, bet tajā pašā laikā ir neizpratnē, ka ceļa posmu dažus kilometrus pirms Nītaures «atkal pārrok», lai gan pirms gada jau tas esot remontēts. Par politiku M. Vildiņš interesējas un, kad vien var, klausās Latvijas radio 1. Uz referendumu viņš ies. Iepriekšējās vēlēšanās esot balsojis par Jauno laiku un V. Dombrovskim joprojām uzticoties, «bet Ģirts Valdis Kristovskis ārlietu ministra amatā ir garām». Par V. Zatleru arī neko sliktu nevarot teikt, bet nesaprot, kāpēc Saeimu ātrāk nevarēja atlaist.

Dainis Bluķītis, kurš dzīvo Nītaures pagasta Bikšās, bija dzirdējis baumas, ka «kaut kāds blīkšķis Rīgā būs 22. jūnijā, bet notika agrāk». Pagalmā stāv iedarbināts, no kaimiņa aizlienēts traktors, ar ko izvagot kartupeļus. Viņš savukārt kaimiņam palīdz remontēt tehniku. «Simt punktu, ka Saeimu vajadzēja atlaist. Tagad cilvēki varbūt beidzot nāks pie prāta,» cer uzrunātais. Viņaprāt, būs jāņem «krievi valdībā, citādi nekas labs nebūs». Jauno prezidentu pensionārs atceras no laikiem, «kad viņš vēl televizorus remontēja». Tagad prātu nodarbina tas, kā A. Bērziņš varēs pārvaldīt savus daudzos īpašumus. Arī te apkārtnē visas zemes esot dāņi izpirkuši, bet «kāpēc viņi nestāda tupeņus un labību, bet tikai noplūkā laukus un saņem naudu, tāda Latvija jau vairs nemaz nav - tikai nosaukums palicis, jo visa Latvija ir pārdota», pieļauj pensionārs.

Dažus kilometrus tālāk ceļa malā ir divas daudzstāvu mājas. Vienai apdzīvota tikai puse, otrā rēgojās izsisti logi un nodrupuši skursteņi. Pie blakus mājas uz soliņa sēž pensijas vecuma ļaudis. Dainis Brālēns, kurš ar A. Bērziņu savulaik esot kopā volejbolu spēlējis, ies uz referendumu un balsos par Saeimas atlaišanu. Viņš netic, ka V. Zatlers varētu izveidot jaunu partiju, jo nav laika. Par ko balsos, nezinot, jo nesaprot, kas gan tur palicis - «Vienotība un Tēvzeme varbūt». Vaicāts par Zaļo un Zemnieku savienību, uzrunātais attrauca: «Kas tad tie par zemniekiem! Savu mūžu par viņiem neesmu balsojis. Tie jau pilsētas zemnieki.» Dažuprāt, Aivars Lembergs šai pusē nevarētu būt populārs, viņu «tikai Kurzemē nēsā uz rokām». Cēsu uzņēmēja Daina uzskata, ka partijām jānāk ar domāšanā jauniem cilvēkiem, viņa nesaprot, kāpēc cilvēki studē politoloģiju, bet neiet politikā. Ja vēlēšanās būšot tās pašas partijas, kas tagad, viņa, tāpat kā iepriekš, vēlēšanās metīšot urnā tukšu aploksni. Arī viņas draugi tā darījuši. Vecvecāki iepriekš balsojuši par ZZS, bet tagad vairs ne. Deju skolotāja Ilona uz jaunām vēlēšanām raugās ar cerību, bet bez ticības, ka tomēr kaut kas mainīsies.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?