Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Uzticēties traucē dubultmorāle

«Latviešiem un krieviem izprast vienam otru traucē savstarpējā neuzticība, paliek aizdomas, ka kaut kas netiek izrunāts līdz galam. Iespējams, no padomju laikiem iesakņojusies dubultmorāle. No tribīnes runā vienu, bet darbi atklāj ko citu. Tas tālāk pāriet arī sadzīviskā līmenī, un nostiprinās pārliecība, lai runā vien, bet īstenībā visi viņi ir tādi...,» teic Jeļena Matjakubova, Latvijas Krievu kultūras biedrības priekšsēdētāja. Viņa uzskata, ka sabiedrībā opozīcija radusies pēc 2004. gada reformām, tā atkal parādās un izpaužas kā parakstu vākšana par krievu valodu kā otro valsts valodu.

«Cēlonis ir kļūdas, kuras neizrunāja savā laikā. Esmu pret parakstu vākšanu, bet nevaru saprast, kā latviešu inteliģence, kura pati pārcietusi rusifikāciju, saprotot, cik svarīga ir dzimtā valoda, tic, ka visi grib un ir pamats ar laiku skolās pārejai pilnībā uz latviešu valodu,» stāsta Jeļena Matjakubova. «Valsts valodai jābūt vienai, bet jābūt iespējai krievu valodu lietot brīvi, jābūt iespējai valodu attīstīt labvēlīgā vidē, tādējādi nostiprinot mazākuma tautību lomu.»

Viņa cēlusies no vecticībnieku ģimenes. Dzīvojuši privātmājā latviskā vidē. Pabeigusi LVU (tagad LU) Vēstures fakultāti. Pirmā darbavieta bijusi jauktā skola, ar krievu un latviešu plūsmu. Direktore bijusi latviete, un skolā dominējusi latviešu valoda, tad arī iemācījusies brīvi runāt latviski. 70. un 80. gados pasākumi notikuši bilingvāli.

Pēc tam Jeļena Matjakubova strādājusi krievu skolā, kur valdījusi pavisam citāda gaisotne, bet nesen realizējusi savu sapni - atvērusi savu privāto profesionālo skolu Sigma, kur mācības notiek divās plūsmās.

«Manuprāt, tas ir ideāls modelis. Nenoliedzu, ka ļoti svarīgi, ko un kā bērniem skolā māca, kā skaidro vēsturi, izglītībai jābūt vispusīgai,» teic Jeļena Matjakubova.

Viņasprāt, jāņem vērā psiholoģiskais moments, ka valodas apguve ne visiem padodas vienādi. Iespējams, tas izraisījis diskusijas arī viņas ģimenē, jo viens no dēliem parakstījies par otru valsts valodu, jo pašam to iemācīties bijis grūtāk.

«Prezidents Valdis Zatlers solīja, ka sadarbība notiks valstiskā līmenī, krievu kopienas pārstāvji tiks iesaistīti valdības veidošanā, bet tas netika realizēts, tādēļ vienai daļai sabiedrības atkal lika aktivizēties un izteikt sava veida protestu,» uzsver J. Matjakubova.

Viņasprāt, no vēstures jāmācās labākie piemēri - 1918. gadā, veidojot jaunu valsti, apvienoja visus un mazākumtautībām piešķīra autonomiju kultūras un izglītības jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?