Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Valsts naudu atdotu ar darbu

Budžeta vietu sadalījuma pārskatīšana ir nepieciešama - vienisprātis ir aptaujātie Latvijas augstskolu rektori. Kopējo valsts finansēto studiju vietu skaitu samazināt nedrīkstot, tomēr visu absolventu iesaistīšana darba tirgū, kā arī noturēšana valstī ir nopietns izaicinājums. «Šobrīd valstī nav konkrēta pasūtījuma, pēc kura sagatavotu speciālistus, kas būtu vajadzīgi darba tirgum,» uzskata Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte.

«Studentu skaitu katrā jomā nosaka Augstākās izglītības padome. Tur ir pārstāvji gan no augstskolu un studentu puses, gan no darba devējiem. Acīmredzot viņi ir uzskatījuši, ka ir vajadzīgs tāds speciālistu skaits,» saka bijusī izglītības un zinātnes ministre Baiba Rivža (ZZS). Viņa pauž, ka augstākās izglītības reformas ietvaros notiks programmu savstarpēja izvērtēšana, kuras galvenais ieguvums būs kvalitāte. «Pēc tam varētu notikt programmu apvienošana - labprātīgi augstskolu starpā, bet tuvāko gadu laikā neredzu iespēju apvienot veselas augstskolas. Mums katra no tām pārstāv savu nišu,» uzskata B. Rivža. Arī pašreizējais ministrs Rolands Broks norāda, ka augstskolu apvienošana nav skatāma tikai šaurā studiju programmu pārklāšanās kontekstā. Savukārt Finanšu ministrijas izveidotā darba grupa paudusi, ka tiek apspriesta iespēja apvienot augstskolas, kurās pārklājas programmas.

Budžeta vietu sadalījuma pārskatīšana un piemērošana darba tirgus tendencēm būtu komplekss un pakāpenisks pasākums, uzskata augstskolu rektori. «Viena no lielākajām perspektīvām varētu būt inženierzinātnes, kur arī varētu palielināt valsts finansētās studiju vietas, bet skolēnu sagatavotības līmenis šādām studijām šobrīd nav atbilstošs. Patiesībā nav arī daudz uzņēmumu, kas vēlētos ņemt šos studentus praksē,» saka Ventspils Augstskolas rektora vietas izpildītājs Aigars Krauze.

«Mēs esam pasūtījuma izpildītāji, tāpēc valstij jādod konkrētāks nepieciešamo speciālistu pasūtījums, lai viņus varētu iesaistīt darba tirgū,» saka V. Daukšte. Kā norāda Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, viņa vadītajā mācību iestādē studentus darba devēji mēdzot uzrunāt jau studiju laikā un pakāpeniski integrēt darbavietā. Viņš rosina, ka jaunos speciālistus varētu nodarbināt un atturēt no emigrēšanas ar līgumu palīdzību, kas noteiktu konkrēta laika posma strādāšanu valstij vajadzīgā darbvietā. Daži RSU rezidentūras studenti esot parakstījuši līgumus ar Veselības ministriju, paredzot, ka pēc studiju beigšanas būs jāstrādā valstij nepieciešamā darbā. Atteikšanās gadījumā ir jāatmaksā no valsts budžeta tērētie līdzekļi.

Šādu risinājumu uzteic arī citu augstskolu rektori, tomēr vienlaikus viņi ir nobažījušies par valsts spēju nodrošināt darbvietas. «Jautājums ir par to, vai darba tirgus un darbvietu radīšana, par ko ir atbildīgas citas iestādes, spēs nodrošināt absolventiem nepieciešamās darbvietas,» līdzīgu viedokli pauž arī R. Broks. Viņš uzsver, ka Latvija ir Eiropas Savienības izglītības un darba tirgus kopējā telpā.

Budžeta vietu sadalījumu studiju tematiskajās jomās atbilstoši Ekonomikas ministrijas izstrādātajām vidēja termiņa darba tirgus prognozēm nosaka Augstākās izglītības padome. Padomes viedokli par izmaiņām Dienai neizdevās uzzināt, jo tās priekšsēdētājs Jānis Vētra slimības dēļ nevarēja sniegt savu komentāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?