Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Varbūt domnieki sāks labāk strādāt

Uz priekšu virzās likumprojekts, kas dos tiesības rosināt referendumus pašvaldībās. Plānots, ka jaunais likums stāsies spēkā 2013. gada 1. janvārī, ja būs guvis atbalstu valdībā un Saeimā. Paredzēts, ka referendumu varēs rīkot par četriem jautājumiem - nozīmīgu infrastruktūras objektu īstenošanu (bet ne par valsts nozīmes objektiem), pašvaldības ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, publiskajā apspriešanā nodotu jautājumu, ja pašvaldība nav ņēmusi vērā tās rezultātus, un - kas ir pats interesantākais - domes atlaišanu.

Likumprojektu jau paspējuši kritizēt investori, sakot, ka tas ir ceļš uz pilnīgu ražošanas objektu būvniecības aizliegumu. «Vai tā ir paredzēts valstī ieviest tiesisko paļāvību, ka, ja tu esi iegādājies īpašumu, kuram teritorijas plānojumā ir noteikts lietošanas mērķis, un tu par to maksā nekustamā īpašuma nodokli, tomēr nevari realizēt biznesa ideju tikai tāpēc, ka 7-15% iedzīvotāju, kuri dzīvo novada pretējā galā, var nobalsot pret tavu ieceri?» laikrakstā Dienas Bizness retoriski jautājusi vairāku investīciju projektu attīstības vadītāja, juriste Anita Lancmane. Savukārt Metālapstrādes un mašīnbūves uzņēmēju asociācijas valdes loceklis Armands Krūze prognozējis, ka nemitīgā parakstu vākšanā par kārtējo referendumu dzīvos Jūrmala.

«Parastam cilvēkam nebūtu skaidrs, kur pašvaldības pilnvaras sākas un beidzas, un tad viņi ierosinātu lietas valstiskā līmenī,» bažījas Rīgas centrā sastaptais Harijs Rozenšteins. Pašvaldībās bieži varēšot saskarties ar naudas nelietderīgu izmantošanu. Domes atlaišana ir aktuāla tēma, jo korupcija pašvaldības līmenī ir plaši izplatīta, saka Harijs. Toties Renārs neko nezina par likumprojektu, taču saka, ka neko labu par pašvaldības deputātiem neesot dzirdējis. «Ja viņi sāk taisīt kādas špāses, ir tikai loģiski, ka ir dota iespēja arī atlaist. Ko tad gaidīt tos četrus gadus - lai visu iztīrītu pa tīro?» viņš izsakās. Sastopu puisi un meiteni, un sarunas gaitā atklājas, ka puisis, kuru sauc Andrejs, brauc strādāt uz Norvēģiju. Meiteni sauc Kristīne, un viņa paliks Latvijā. Pašvaldības referenduma ideju viņa atbalsta, bet par pašreizējās Rīgas domes atlaišanu gan nebalsotu, viņu tās darbs apmierina. Andrejs gan piebilst - pārvēlēt neesot jēgas, tos pašus atkal ievēlēšot. Daina gan ir citās domās - kāpēc neatlaist, ja tautai būtu tāda vara? Viņa ietu un balsotu par Rīgas domes atlaišanu, ja šāda iniciatīva būtu. Velta ir rūjieniete, un turienes vietējo pašvaldību viņa atlaist negribētu. «Cilvēki Latvijā ir diezgan pasīvi, nedomāju, ka kaut kas ļoti aktīvi notiktu,» viņa saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?