Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vārdiem «nāc talkā!» ir pozitīva enerģija

Linda Liepiņa

Tautasdziesma teic: Laid, māmiņa, talkā mani/ Talkā laba dzīvošana:/ Pulks druvā, pulks pļavā -/ Drīz darbiņu nodarīja. Jau septīto gadu Latvijā notiek Lielā talka, tās mērķis ir līdz 2018. gadam Latviju padarīt par zaļāko, sakoptāko valsti. Premjeres Laimdotas Straujumas vārdiem runājot: «Nenāks mums kā Sūnu ciemā laimes lāči. Katrs pats, visi kopā - tā mēs varam iet uz priekšu!» Starp citu, Ministru kabinetā glabājas balva Latvijai no Monako prinča par Lielās talkas panākumiem.

«Bet balva katram, kas piedalās talkā, ir lielisks garastāvoklis, padarīta darba sajūta un prieks,» tā saka viens no šīgada Lielās talkas vēstniekiem dziedātājs Ralfs Eilands. Kurp doties pastrādāt? Karte www.talkas.lv aptver visu Latviju, ikviens var atrast sev svarīgu vietu. Piemēram, Ralfs, iespējams, dosies uz Ventspili, jo tur viņš kopā ar Raimondu Paulu uzstāsies Jāņos un būtu itin patīkami pielikt roku kādā no pilsētas sakopjamiem objektiem. «Esmu izdevīgs talcinieks. Lai arī esmu rīdzinieks, ar fizisku darbu mani nobaidīt nevar,» viņš saka. Taču vispirms Ralfs aizbrauks uz Jūrmalu pie vecmāmiņas. «Viņa negaida talkas dienu un vienmēr jau visu ir sakopusi, tik jābrauc paēst talcinieku pusdienas,» smejas Ralfs un uzsver, ka talkās svarīga ir kopā būšana un sarunas pēc kopīgi padarīta darba, jo bieži vien tajās rodas un izkristalizējas lieliski nākotnes projekti.

«Dusmas man ir uz tiem, kuri iebrauc mežā un no mašīnas izmet mēslus,» satraucas Ralfs. Viņš arī nebaidās kādam uz ielas aizrādīt par nomestu pudeli. Ko neiemāca mājās, tas jādara sabiedrībai. Taču talkas stāsts nav tikai par atkritumu vākšanu. Pasākums ir vērsts arī uz pagalmu labiekārtošanu.

Lielās talkas moto šogad ir Raiņa vārdi «Pastāvēs, kas pārvērtīsies!», un galvenās pārvērtības ir attieksmē. Talkot tiek aicināti arī tie, kas citus gadus bijuši vienaldzīgi pret Lielās talkas aktivitātēm. Laika ziņas sola jauku laiku, lai gan citu gadu strādāšana notikusi arī asā ziemeļu vējā, rasinot lietum. Kustības Lielā talka vadītāja Vita Jaunzeme aicina: «Pat ja cilvēks ir kategoriski pret citu atstāto atkritumu vākšanu vai viņam riebjas stādīt kokus, un pat ja ienīst Lielo talku, tomēr grib dzīvot zaļā un tīrā Latvijā, viņš vismaz var ienākt www.talkas.lv un nobalsot Zaļajā referendumā. Tā tiks dots mandāts aktīvākajai tautas daļai veidot Latviju par zaļu, veselīgu un ekoloģisku valsti.»

Kā liecība nākamajām paaudzēm var būt katra talcinieka stāsts. Lielā talka izsludinājusi video konkursu Mans unikālais talkas stāsts, ikviens talcinieks aicināts nofilmēt savus talkas piedzīvojumus un augšupielādēt YouTube. Labie darbi atmaksājas - trīs labāko un interesantāko video autori saņems balvu 100 eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?