Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Variku nomaina Damlics

Desmit Ķekavas novada domes deputātu vakar nobalsoja par Valta Varika (Vidzemes partija) atbrīvošanu no domes priekšsēdētāja amata. Varika atcelšanu atbalstīja arī divi viņa vietnieki Andis Adats (LZS) un Juris Krūmiņš (Reģionu alianse). Savukārt priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Igoris Malinauskas balsoja pret V. Varika atcelšanu. Vēlā pēcpusdienā par domes priekšsēdētāju ar desmit balsīm ievēlēja Andi Damlicu, kurš domē ir viens no diviem Reģionu alianses pārstāvjiem, un tagad abi būs vadošā amatā. Izvēle bija starp diviem kandidātiem, jo atkārtoti virzīts tika arī V. Variks.

Ķekavas novada domes sastāvs ir visai raibs, jo pašreizējā sasaukumā ievēlēti astoņu partiju deputāti. Valts Variks amatā nomainīja Vienotības pārstāvi Robertu Jurķi, kurš vadīja domi iepriekšējā sasaukumā un šobrīd ir viens no aktīvākajiem V. Varika atbrīvošanas atbalstītājiem. Uz jautājumu par iespējamiem savas gāšanas iemesliem V. Variks Dienai atbild, ka, viņaprāt, tie ir konstatētie fakti par mantas izsaimniekošanu Baložu komunālajā saimniecībā. Komentējot savu atcelšanu, V. Variks izsakās: «Politika ir pārsteigumu pilna,» un papildina, ka dažu deputātu pievienošanās viņa gāzējiem bijis pārsteigums, dažu citu - ne. Nu jau bijušais priekšsēdētājs arī noliedz neoficiāli izskanējušo gandrīz anekdotisko stāstu, ka viņš pirmdien ieslēdzis kabinetā savu vietnieku Juri Krūmiņu un sacījis, ka viņu neizlaidīs, iekams neatsauks parakstu no dokumenta par neuzticības izteikšanu. Patiesībā viņi abi esot tikušies kabinetā, bet durvis aizvērtas, lai troksnis netraucētu sarunu, apgalvo V. Variks.

R. Jurķi Diena sazvanīja brīdī, kad vēl tika skaitītas balsis jaunā priekšsēdētāja vēlēšanās. «Kopumā ņemot, lietas īsti negāja uz priekšu, lēmumu pieņemšana bremzējās. Bija dažādi pilnvaru pārkāpumi - gan saistībā ar Kultūras aģentūras likvidāciju, gan vienpersonisku algu palielināšanu pašvaldību aģentūru vadītājiem,» pārmetumus savam pēcnācējam amatā velta R. Jurķis. Komentējot V. Varika pārmetumus par Baložu komunālo saimniecību, R. Jurķis sniedz atšķirīgu skaidrojumu: «Problēmas tur radīja tieši jaunā vara. Manā laikā bija sākti daži labi projekti, notikuši iepirkumi, noslēgti līgumi ar celtniekiem, un to visu Variks apturēja, un bija pat jāmaksā soda sankcijas.»

Vaicāts, kā prognozē jaunās koalīcijas veidošanos un nākotni, V. Variks atzīst, ka, ja šī koalīcija veidosies no tiem desmit deputātiem, kas gāzuši viņu, būšot ļoti grūti strādāt, jo šajā desmitniekā ir gan Nacionālās apvienības, gan Saskaņas centra deputāti, kuru uzskati vairākos jautājumos līdz šim bijuši diametrāli pretēji, tādēļ būs grūti pieņemt vienotus lēmumus. Drīzumā domei jāiesniedz Valsts kontrolei atbilde par revīzijā atklātajiem pārkāpumiem, un starp V. Varika gāzējiem esot cilvēki, kuru uzvārdiem vajadzētu parādīties vainīgo sarakstā, tāpēc par šī saraksta saturu, iespējams, arī būšot domstarpības. Par savu politisko nākotni atceltais priekšsēdētājs izsakās atturīgi - gribot redzēt koalīcijas kodolu un lēmumu pieņemšot atkarībā no tā, kāds šis kodols būs.

Savukārt R. Jurķis uzskata, ka koalīcijas sastāvs problēmas neradīs, jo pamatā jārisina saimnieciski, nevis ideoloģiski jautājumi: «Visu izšķir personības. Iespējams, atsevišķos balsojumos nostāja var atšķirties, bet ne ļoti.» Līdz ar vadības maiņu, iespējams, varētu tikt likvidēts domes priekšsēdētāja vietnieka amats sociālajos jautājumos, līdz šim to ieņēma nu jau opozīcijā nonākušais I. Malinauskas. Pats R. Jurķis neslēpj, ka varētu ieņemt Saimnieciskās komitejas priekšsēdētāja vietu, jo A. Damlics to vairs nevadīs - kā priekšsēdētājam viņam automātiski jāvada Finanšu komiteja. Taču, kā var secināt no pašvaldības mājaslapas, vēl vairākas komitejas vada cilvēki, kuri nebalsoja par V. Varika atcelšanu un, visticamāk, neatbalstīja arī A. Damlica ievēlēšanu.

Dienai neizdevās sazināties ar jaunievēlēto Ķekavas domes priekšsēdētāju, bet, pēc aģentūras LETA sniegtā sēdes izklāsta, viņš kolēģiem skaidrojis, ka, būdams priekšsēdētājs, aicinās turpināt iesāktos darbus un pieturēties pie gada sākumā izvirzītajām prioritātēm. Tāpat viņš atkārtojis, ka priekšsēdētāja amatā pirmām kārtām mēģinās saliedēt domi. «Darīšu visu, lai opozīcija būtu pēc iespējas mazāka. Pietiek jau Ķekavai ķīviņu,» sacījis A. Damlics, kurš savulaik strādājis par domes izpilddirektoru. Viņš arī piebildis, ka iepriekš nav bijis domes priekšsēdētājs, tādēļ viņam būšot nepieciešamas likumā noteiktās 100 dienas, lai iepazītos ar darba specifiku. Vienlaikus A. Damlics paudis apņemšanos un gatavību vadīt domi.

Savukārt V. Variks skaidroja, ka ir sapratis savas amatā pieļautās kļūdas un ir gatavs laboties un turpināt darbu. Tomēr vairākums viņu neatbalstīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?