Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Varoņiem ir jābūt dzelteniem

«Cilvēki mums vaicā, cik ilgi tas turpināsies. Tas ir nepieklājīgs jautājums. Tas ir tāpat, kā pavaicāt savai vecmammai, kad tu nomirsi,» savā publiskajā lekcijā sacīja viens no animācijas seriāla Simpsoni scenāristiem un producentiem Maiks Reiss, kurš tā veidošanā darbojas jau vairāk nekā ceturtdaļu gadsimta. Simpsonu pirmizrāde notika 1989. gada 17. septembrī kanālā Fox. Tas ir kļuvis par garāko animācijas seriālu ASV televīzijas vēsturē, kurā tas sevi ierakstījis ar 27 sezonām.

Ķīniešu mazulīte

Scenārists un producents atklāj iemeslu, kas šim sociāli asajam un nereti provokatīvajam darbam ir ļāvis saglabāt savu kvalitāti un saglabāt spirgtumu tik ilgu laika periodu. «Mums ir viens triks,» viņš stāsta. Simpsonu komandā darbojas 23 scenāristi. Ņemot vērā, ka vienā sezonā ir 22 sērijas, tas nozīmē, ka vienam autoram ir jārada viena laba ideja gadā, bet vienam nav jādara nekas. «Šis puisis esmu es,» smejoties piebilst Maiks Reiss. Idejas viņi smeļas medijos un pašu dzīvē.

«Pirms pāris gadiem viens no mūsu autoriem devās uz Ķīnu un adoptēja meitenīti,» viņš min piemēru. Apsveikuma vietā atskanējis kolēģu ierosinājums: «Mums tas ir jāizmanto šovā!» Šo stāstu viņi ir izstāstījuši 16. sezonas 12. sērijā Goo Goo Gai Pan, kuras uzmanības centrā ir Selma Buvjē. «Nākamajā gadā šis autors devās vēlreiz uz Ķīnu un adoptēja vēl vienu meitenīti. Kad viņš atgriezās, mēs teicām: «Vecīt, mums jau ir tāda epizode! Viņš atgriezās Ķīnā un atdeva mazulīti atpakaļ.»

Bez Trampa

Vienas Simpsonu sērijas radīšanas laiks svārstās no sešiem mēnešiem līdz gadam - no scenārija līdz gatavai epizodei. «Tieši tāpēc mums nebūs joku par Donaldu Trampu, jo pēc gada nevienu neinteresēs Donalds Tramps,» uz ekscentrisko miljardieri un republikāņu kandidātu 8. novembrī paredzētajās ASV prezidenta vēlēšanās norāda Maiks Reiss un piemetina, ka katrai sērijai tiek radīti aptuveni 35 000 zīmējumu, kuri ar roku tiek izzīmēti Dienvidkorejā.

Šajā animācijas seriālā ir piedalījušās neskaitāmas zvaigznes. Kā viņiem izdodas tās pierunāt? To izdara viņu bērni... vai mazbērni kā grupas The Rolling Stones gadījumā. «Pirms vairākiem gadiem mēs uzrakstījām lomu Brūsam Springstīnam, bet viņš mums iedeva kurvīti, un tad kāds no mums atcerējās par Stingu: «Viņam ir seši bērni!» Mēs viņam piezvanījām, un nākamajā dienā viņš bija mūsu studijā.» Trīs reizes Simpsonos ir paviesojies angļu zinātnieks Stīvens Hokings. «Tava pīrādziņa formas visuma teorija ir intriģējoša...Es varētu to nozagt,» viņš sacīja Homēram (10. sezonas 22. sērija They Saved Lisa's Brain).

Panākumu krāsa

«Mēs bijām bērni, kuri skatās daudz animācijas un zina, kas viņiem patīk,» atzīst Maiks Reiss (1958), kurš kopā ar Simpsonu ģimenīti ir bijis kopš pašiem tās pirmsākumiem, kad autori tai prognozējuši sešu nedēļu ilgu mūžu televīzijas ekrānos, bet galu galā šis viņu darbs ir kļuvis par globālu hitu. Scenārists un producents atgādina, ka arī leģendārais animācijas seriāls Dienvidparks ir radies no divām Ziemassvētku videoatklātnītēm Jesus vs. Frosty (1992) and Jesus vs. Santa (1995), bet tagad viņi iegulda miljoniem dolāru, lai tas izskatītos tik lēti un nošņurkuši.

Savas publiskās lekcijas noslēgumā Maiks Reiss akcentē, ka šajā biznesā neeksistē formula, pēc kuras būtu iespējams izskaitļot vienas vai otras animācijas filmas panākumus. «Nav tādu likumu!» uzsver pieredzējušais scenārists un producents. «Izņemot vienu - to varoņiem ir jābūt dzelteniem! Simpsoni ir dzelteni, minioni ir dzelteni, Sūklis Bobs Kvadrātbiksis ir dzeltens. Viņi visi ir smieklīgi! Kāpēc? Es nezinu!» viņš atbild pats uz savu jautājumu un nocitē amerikāņu rakstnieka Viljama Goldmena slaveno frāzi par izklaides industriju: «Neviens nezina neko.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?