Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Vecāki grib, lai uzklausa

Gribam nodrošināt skolēnu un bērnudārzu audzēkņu vecākiem lielākas līdzdalības iespējas gan risinot ar viņu bērnu izglītību saistītos jautājumus, gan arī valsts izglītības politikā. Turklāt vēlamies novērst to, ka skolā un bērnudārzos nepietiekami tiek ņemtas vērā bērnu individuālās vajadzības, pirmā Latvijas vecāku foruma mērķus skaidro viena no foruma organizētājām, biedrības Vecāki par izglītību pārstāve Jana Simanovska.

Viņai piekrīt arī foruma organizatores Vita Žīgure, Kristiāna Kalniņa un Ivita Mauriņa.

Vecāku forums notiks rīt, 12. maijā, un dalību tajā apstiprinājuši gandrīz simts vecāku. «Vairāk vecāku neaicinām, jo esam iecerējuši problēmas, kuras mūs uztrauc, pārspriest septiņās darba grupās, un 10-15 cilvēku ir optimālais skaits, lai grupa strādātu produktīvi,» skaidro Jana. Darba grupas nolēmušas analizēt vecāku līdzdalību izglītības politikas veidošanā, izglītības finansēšanas modeļus, pedagoģiskā procesa kvalitāti un vērtēšanas sistēmu, vienādu izglītības iespēju nodrošināšanu visiem bērniem, pirmsskolas izglītību un sešgadnieku situāciju skolā, attieksmi pret ģimenes skolu jeb mājmācību, kā arī vardarbības problēmu izglītības iestādēs.

Iecerēts, ka foruma noslēgumā secinājumi tiks apkopoti memorandā, ar kuru tiks iepazīstinātas valsts pārvaldes iestādes, pašvaldības, skolas un bērnudārzi. «Galvenais, ko ceram panākt, ir tas, lai vecāki sāktu apzināties savas tiesības ietekmēt vidi, kurā mācās viņu bērni, vērtēt to, kādas zināšanas jaunajai paaudzei tiek sniegtas, un, sastopoties ar problēmām, neatlaidīgi iesaistītos to risināšanā, nevis vienaldzīgi atmestu ar roku, domājot, ka iebildumi pret pastāvošo izglītības sistēmu būtu bezjēdzīga cīņa ar vējdzirnavām,» izklāsta foruma organizatores.

Uztrauc naudas sadale

Vecākus ļoti interesē, kā tiek izlietoti no valsts budžeta atvēlētie līdzekļi izglītībai, saka J. Simanovska un uzsver: «Mēs gribam panākt, lai pēc iespējas vairāk naudas nonāk līdz skolēnu mācību procesam, novēršot, ka tā tiek tērēta birokrātiskas procedūras īstenošanai.»

Vecāku viedoklis būtu jānoskaidro un jāņem vērā, pirms tiek pieņemti likumi un Ministru kabineta noteikumi, kas attiecas uz izglītības sistēmu un mācību programmām. Mammas un tēti vēlas panākt arī to, lai pašvaldības ieklausītos viņu viedoklī, lemjot par izglītības iestāžu reorganizāciju vai slēgšanu. Piemēram, situācijā, kad tiek spriests, kuras no piecām novada skolām darbību pārtraukt. «Pašvaldības reizēm sadala finansējumu savā teritorijā esošajām skolām pēc saviem ieskatiem, neieklausoties vecākos. Mēs uzskatām, ka skolai vajadzīga lielāka teikšana par finansējumu, jo izglītības iestādes vadība, apspriežoties ar vecākiem, labāk nekā pašvaldības darbinieki zina, kam nauda jātērē,» skaidro J. Simanovska.

Jākliedē bailes

Izglītībai jābūt orientētai uz bērnu personības attīstību, bet, par nožēlu, bieži veidojas situācijas, ka bērni un vecāki spiesti pielāgoties birokrātiskai sistēmai, uzskata Vita Žīgure. Līdzšinējo sadarbību starp izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem un vecākiem viņa vērtē skeptiski. «Pedagogi un skolu direktori vecākus bieži uztver kā biedu, savukārt mammas un tēti, pamatojoties uz negatīvo pieredzi savos skolas gados, izjūt bailes no sarunas ar skolotājiem. Man radies iespaids, ka izglītības politiku īstenojošie ierēdņi baidās gan no vecākiem, gan pedagogiem un slēpjas aiz normatīvo dokumentu vairoga,» viedokli emocionāli pauž V. Žīgure un turpina: «Skolu līmenī jānodrošina, ka vecāku padomes lēmumi direktoram un pedagogiem būtu juridiski saistoši, patlaban tos var neņemt vērā.»

Vecākiem, pedagogiem un ierēdņiem jāmācas vienoties konstruktīvā domu apmaiņā, piekrīt Ivita Mauriņa. «Pedagogu un vecāku vidū valda neuzticēšanās,» atzīst arī Kristiāna Kalniņa un piebilst - skumdina tas, ka izglītības iestāžu pārstāvji, apspriežot idejas ar vecākiem, nereti jautā, bet kā to varēs kontrolēt, nevis kā labāk mācīt.

Iebilst pret standartizāciju

Vecākus uztrauc arī mācību satura atrautība no XXI gadsimta realitātes un bērnu vienādošana. Diemžēl skolotāji joprojām pieraduši nekritiski turēties pie pārblīvētā mācību priekšmeta standarta, bieži bērnu individuālās intereses un spējas netiek ņemtas vērā, saka I. Mauriņa. Standartizācija mazina Latvijas skolēnu konkurētspēju, ir pārliecināta J. Simanovska un norāda, ka starptautiskajos zināšanu pārbaudes testos tikai neliela daļa mūsu valsts skolēnu sasniedz augstākā līmeņa rezultātu. «Sākot skolas gaitas, daudziem bērniem piemīt savs īpašais talants - ne tikai mūzikā, sportā, vizuālajās mākslās, bet arī mērķtiecībā, organizatoriskajā darbā, intelektuālajā atjautībā,» domā Jana un uzsver, ja bērna talantu pedagogu laika trūkuma un valdošās vienādošanas dēļ atstāj novārtā, tas zūd un zaudētāja ir visa Latvijas sabiedrība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Biedrība Vecāki par izglītību
Vēlas nodrošināt bērniem kvalitatīvu izglītību un pārstāvēt vecāku intereses sarunās ar valsts pārvaldes institūcijām.
Biedrība Latvijas vecāku kustība
Apvieno vecākus no dažādiem Latvijas novadiem un gatava aktīvi iesaistīties ar izglītības jomu saistīto lēmumu pieņemšanā.
Biedrība Pro Futuro
Iestājas par jauniešu neformālo izglītību un cilvēku ar disleksiju interešu aizstāvību.
Latvijas Disleksijas biedrība
Aizstāv cilvēkus ar disleksiju, lai panāktu viņiem vienlīdzīgu izglītības nodrošinājumu.
Latvijas Progresīvās izglītības biedrība
Strādā, lai uzlabotu pirmsskolu izglītības kvalitāti un bērnudārzu pieejamību.
Biedrība ģimeņu atbalstam Bērniem draudzīgs
Apvieno vecākus un bērnu aprūpes profesionāļus.
Vecāku iniciatīvas grupa Nauda seko bērnam
Cīnās par vienlīdzīgu valsts finansējumu un vietu bērnudārzā visiem Latvijas bērniem.
Latvijas vecāku apvienība Vecāki izglītībai, sadarbībai, izaugsmei
Biedrība Viens otram
Baltijas Sociālais palīdzības fonds
www.miomilo.lv - portāls radošiem vecākiem

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?