Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ventspilī jau jūt vēlēšanas

Nākamās pašvaldību vēlēšanas 2017. gada 3. jūnijā Ventspilī varētu būt salīdzinoši interesantākas. Vairāki politiskie spēki plāno veidot kopīgu kandidātu sarakstu ar mērķi ienest pārmaiņas pilsētā, kurā vairāk nekā 20 gadu pie varas bijusi Aivara Lemberga vadītā partija Latvijai un Ventspilij. Ar viņu konkurēt varētu arī viens no Ventspils atmodas laika līderiem Ģirts Valdis Kristovskis (Vienotība), bet to vēl noteiks sarunu iznākums starp vairākām partijām.

To, ka vismaz četri politiskie spēki ir sākuši sarunas par kopīgu startu Ventspils domes vēlēšanās, Dienai apstiprināja to pārstāvji Juris Pūce (Latvijas attīstībai), Bruno Jurševics (Nacionālā apvienība), Aivis Landmanis (Reģionu alianse). Arī Dace Korna, kura Ventspils domē ievēlēta no Vienotības, Dienai sacīja: «Mēs nāksim kopā trešdien un tad runāsim, bet ir skaidrs, ka mēs malā nepaliksim.» Partiju pārstāvju sacītais liecināja, ka vismaz Ventspilī jau ir sākusies gatavošanās pašvaldību vēlēšanām. Ventspils domē ir 13 vietu. Latvijai un Ventspilij (LunV) tagad tajā ir pārstāvēta ar deviņiem deputātiem, Reģionu alianse kopā ar Reformu partiju iepriekš ieguva divus mandātus, bet Saskaņas centrs un Vienotība - katra pa vienam. Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK, kas bija pieteikusi nepilnu sarakstu, tāpat kā Tautas kontrole, domē neiekļuva.

Plāni jārealizē

Par iespēju startēt Ventspils domes vēlēšanās jau ir paziņojis arī neatkarīgais Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš, kurš vada partiju KPV.LV. Lai kandidētu pašvaldību vēlēšanās, ir vai nu jāstrādā attiecīgajā pašvaldībā, jābūt tajā deklarētam, vai arī jāapliecina, ka tajā pieder īpašums. Ar A. Kaimiņu Dienai sazināties neizdevās, tāpēc nav zināms, vai viņš atbilst likumā noteiktajām prasībām un vai partija KPV.LV startēs atsevišķi vai meklēs sabiedrotos. Taču, ja patiesībai atbilst informācija, ka viņa atbalstītāji ir meklējami starp A. Lemberga opozicionāriem, tad var pieļaut, ka gan KPV.LV, gan apvienotajam sarakstam daļēji varētu būt vieni un tie paši atbalstītāji.

Ir arī jāatceras, ka partija LunV ir Zaļo un Zemnieku sabiedrotā valdošajā koalīcijā, kurā ir kā Vienotība, tā Nacionālā apvienība. Partiju līderi gan iepriekš teikuši, ka uzticas saviem pārstāvjiem reģionos un dos patstāvību sabiedroto izvēlē pašvaldībās. Diena vēlējās noskaidrot, vai A. Lembergs vispār plāno startēt vēlreiz vēlēšanās, uz ko viņš telefona īsziņā atbildēja: «To lems partijas valde un tad - sapulce.» Uz vaicāto, vai viņš piekristu valdes piedāvājumam kandidēt, A. Lembergs atbildēja: «Plāni jārealizē.»

Gaida pārmaiņas

Viens no bijušajiem Vienotības līderiem Ģ. V. Kristovskis tagad savu darbību saistījis ar uzņēmumiem HansaMatrix un EuroLCDs. Viņš Dienai apstiprināja, ka apvienotā saraksta veidotāji viņu ir uzrunājuši un piedāvājuši pārdomāt iespēju startēt Ventspils domes vēlēšanās. Ja būs nopietna rīcības programma un komanda, tad Ģ. V. Kristovskis, kuram Ventspilī ir īpašums, varētu arī pieņemt piedāvājumu. «Ventspilī noteikti ir vajadzīgas pārmaiņas,» piekrīt Ģ. V. Kristovskis. Pēc iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām ir mainījusies arī Nacionālās apvienības vietējās nodaļas vadība, kurā tagad ir Ģ. V. Kristovska agrākais politiskais domubiedrs Bruno Jurševics. Viņš Dienai minēja līdzīgus priekšnoteikumus, lai partija iesaistītos kopīgajā sarakstā, - ir jābūt programmai un politisko spēku gribai sadarboties uz līdzvērtīgiem principiem.

A. Landmanis tagad strādā domes opozīcijā, abus minētos politiķus viņš vērtēja atzinīgi. «Es apsveicu ikvienu, kurš grib Ventspilī kaut ko mainīt,» sacīja A. Landmanis, atbildot arī uz lūgumu vērtēt A. Kaimiņa pieteikumu šajā pašvaldībā. A. Landmanis uzskata - kamēr Ventspilī nenotiks pārmaiņas un nebūs būtiska pagrieziena, tikmēr arī valstī nekas nemainīšoties, jo tie, kas nosakot toni Ventspilī, kontrolējot arī valdošajā koalīcijā un valstī notiekošo. Lūgts to komentēt, Ventspils domes priekšsēža pirmais vietnieks Guntis Blumbergs Dienai sacīja, ka pašvaldību vēlēšanas ir demokrātisks process un katrs var tajās kandidēt, izpildot likumā noteiktās prasības. Taču vēlētāji vērtējot ne tik daudz runas, kā darbus, un sabiedriskās domas aptaujās Ventspils domes paveiktais esot novērtēts ļoti pozitīvi. «Domāju, ka ir jautājumi, kuros valsts varētu iepazīties ar mūsu pieredzi un no mums pamācīties,» piebilda G. Blumbergs. Viņa oponentu teiktais gan liecināja, ka pieminētās demokrātijas pilsētas dzīvē tomēr jūtami pietrūkstot.

Līdz pašvaldību vēlēšanām ir palicis mazāk nekā gads. Kandidātu sarakstu iesniegšana pašvaldību vēlēšanām notiks no nākamā gada 14. līdz 24. aprīlim, bet priekšvēlēšanu aģitācijas periods sāksies jau 3. februārī. Pašvaldību vēlēšanās var balsot trīs dienas iepriekš, kā arī mainīt vēlēšanu iecirkni. Atskaites punkts pilsoņu iekļaušanai vēlētāju sarakstā būs 2017. gada 5. marts, informē CVK. Ja faktiskā un reģistrētā dzīvesvieta atšķiras, līdz šim datumam ir iespēja mainīt deklarētās dzīvesvietas adresi. Vēlētāji, kuri gribēs balsot pašvaldībā, kur viņiem pieder īpašums, no 25. marta līdz 9. maijam varēs mainīt sākotnēji reģistrēto iecirkni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Putins: Nav plānu ieņemt Harkivu

Krievijai šobrīd nav plānu ieņemt Harkivu, piektdien, atrodoties vizītē Ķīnā, apgalvoja Krievijas diktators Vladimirs Putins.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?