Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Vērsties sava kino virzienā

«Šodien daudz lielākā mērā nekā kādreiz tiek apgūta pasaules un arī Latvijas kino vēsture, izmantojot pasaulē aprobētus teorētiskos darbus un atsakoties no padomju laikos uzspiestām klišejām,» teic Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) asociētā profesore, Teātra un audiovizuālās mākslas katedras vadītāja Inga Pērkone.

4. maijā kinoteātrī Rīga notika grāmatas Inscenējuma realitāte. Latvijas aktierkino vēsture (izdota sērijā Kino rakstu bibliotēka) atvēršana, kur blakus I. Pērkones apjomīgajai teksta daļai par Latvijas aktierkino 1920.-1940. gadā, kā arī Latvijas klasisko kino un žanru daudzveidību trīs jaunās paaudzes kino pētnieču - Zanes Balčus, Agneses Surkovas un Beātes Vītolas - zinātniskais pienesums. Par apjomīgās un kino profesionāļu aprindās noteikti sengaidītās grāmatas priekšteci uzskatāms pirms vairāk nekā divdesmit gadiem iznākušais tematiski un ideoloģiski ierobežotais izdevums Padomju Latvijas kinomāksla.

Hičkoks un Leimanis

I. Pērkone stāsta, ka, studentiem sākot studēt LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedrā, viņu personīgās intereses lielākoties ir vērstas Rietumu virzienā, kas ir saprotami, - šie jaunieši ir uzauguši ar amerikāņu filmām. Ir arī tādi studenti, kas izrāda interesi par specifiskiem estētiskiem eksperimentiem. «Darbā ar studentiem mēģinām parādīt, ka, izmantojot modernu zinātnisko aparātu, kā lasīt mākslas darbu, nacionālā piederība pat nav tik svarīga, - interesantas lietas var būt kā Hičkokam, tā arī Leonīdam Leimanim,» saka I. Pērkone, kuras kinozinātnieces pūrā jau ir grāmatas: Kino Latvijā. 1920-1940 (Zinātne, 2008) un Es varu tikai mīlēt... Sievietes tēls Latvijas filmās (Neputns, 2008). Četros vai sešos studiju gados pedagogu centieni dod rezultātu - jaunieši arvien biežāk izvēlas studiju noslēguma darbus rakstīt tieši par latviešu kino vai teātri.

Ar Zani Balčus gadās sazināties saistībā ar aktualitātēm Rīgas Kino muzejā, kur viņa strādā par projektu vadītāju. Studijas LKA viņa beidza jau pirms kāda laika un ir ieguvusi arī maģistra grādu kino studijās Londonas Universitātes koledžā. Z. Balčus lasa kinolekcijas un ir piedalījusies kinoforuma Arsenāls programmu veidošanā. Latvijas kino vēstures pētīšana ir gan viņas personiskā interese, gan arī pienākums, jo viņas vārdiem - «nacionālo kinomākslu vislabāk izprotam paši, jo apzināmies sociālpolitiskos, ekonomiskos un citus apstākļus, kas to ietekmē». Grāmatā Inscenējuma realitāte. Latvijas aktierkino vēsture lasāma Z. Balčus rakstītā nodaļa par Latvijas kino sistēmu atjaunotās neatkarības laikā un filmu tematiskajām un stilistiskajām iezīmēm. Ņemot vērā, ka katru gadu nāk klajā arvien jaunas filmas, viņasprāt, šo tēmu vajadzētu nemitīgi papildināt. Publicēts arī viņas materiāls par ceļojošā kino sistēmu.

Nodarboties tikai ar pētniecību būtu ideāla situācija, bet diemžēl pašreiz tā nenotiekot, kaut arī darbs kino muzejā tai ir pietuvināts, atzīst jaunā pētniece, kuras otra lielākā pētniecības interese ir saistīta ar dokumentālo kino Latvijā. «Ieskatoties grāmatveikalu plauktos mākslas nozarē, latviešu valodā grāmatu par kino ir pavisam maz, kas liecina - pētījumu trūkst,» savus novērojumus komentē Z. Balčus. «Šī nelielā grāmatu skaita vidū galvenā uzmanība veltīta aktierfilmām, kas, protams, nav nekas pārsteidzošs, tomēr būtu ļoti nepieciešams uzrakstīt tikpat apjomīgu grāmatu arī par dokumentālā kino vēsturi kopā ar filmogrāfiju.»

Iet var uz visām pusēm

Fotogrāfe, režisore Agnese Surkova pašlaik raksta doktora disertāciju par Latvijas aktierkino vizuālo estētiku, fokusējot uzmanību uz padomju laika kino. «Interesējos par kino vizualitāti - gan tehniskā, gan estētiskā ziņā,» viņa skaidro. A. Surkova jaunajā grāmatā sniedz īsu ieskatu par filmu uzņemšanas tehnoloģijām, kas kino nozarē nenoliedzami saistītas ar estētiku, kā arī ir realizējusi trīsdesmit gadus kino profesionāļu lolotu sapni - izveidojusi kino terminu skaidrojošo vārdnīcu ar tulkojumiem angļu, krievu, franču, vācu valodā. A. Surkovas pašas interese uzzināt, kā attēls darbojas kā izteiksmes līdzeklis, novedusi viņu pie operatora darba, kas esot analizēts un aprakstīts ļoti maz. «Aizraušanās ar attēlu mani pamazām aizvedusi līdz nopietnam pētījumam, un tā rakstīšanas gaitā esmu savākusi daudz informācijas, kas iepriekš nekur nav parādījusies,» stāsta kino pētniece.

Savukārt jaunākā no pētniecēm - LKA studente Beāte Vītola - grāmatā analizējusi padomju laika kinorepertuāru Latvijā. I. Pērkone uzsver, ka šis ir tikai neliels ieskicējums kino repertuāra pētniecībā, kas, tāpat kā publikas recepcijas pētījumi, būtu ļoti nozīmīgs arī turpmāk: «Principā - var iet uz visām pusēm, jo pētījumu lauks kino jomā ir ļoti plašs un neapgūts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?