Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Vientuļās mātes saceļas pret valsti

Uzskatot, ka valsts garantētā uzturlīdzekļu maksājuma samazināšana neatbilst Satversmē definētajām cilvēktiesībām, vairākas māmiņas nolēmušas sagatavot prasību un doties uz Satversmes tiesu (ST). «No iepriekšējām attiecībām audzinu bērnu un saņemu valsts garantētos uzturlīdzekļus. Saprotu, cik ļoti daudzām vientuļām māmiņām šis samazinājums ir būtisks. Tādēļ nolēmu apvienot māmiņu un juristu spēkus sūdzības sagatavošanai ST,» Dienai saka Marika Skulte, prasības iniciatore. Maksājumu samazinātāju puse gan uzskata, ka prasībai nav pamata.

Valsts pati deva

No šī gada sākuma valsts garantētais uzturlīdzekļu maksājums, ko valsts maksā gadījumos, kad neizdodas alimentus piedzīt no tēva, ir samazināts par 30%. Līdz šim valsts garantēja uzturlīdzekļus bērniem vecumā līdz septiņiem gadiem 45 latu apmērā un vecumā no septiņiem līdz astoņpadsmit gadiem - 54 latu apmērā. Pēc samazinājuma maksājumu apmērs ir attiecīgi 30 un 35 lati. Uzturlīdzekļu garantijas fonds (UGF) skaidro, ka kopējais budžets šogad nav samazināts, bet, tā kā pieteikumu skaits ir gandrīz dubultojies, lai pietiktu visiem, maksājumus nācās samazināt. Lai saglabātu izmaksas iepriekšējā līmenī, UGF trūkst 4,6 miljoni latu.

M.Skulte stāsta, ka prasību plānots balstīt uz Satversmes 109.pantu, kas garantē sociālo nodrošinājumu, un 110. pantu, kurā valsts uzņemas aizstāvēt ģimeni un definē to kā valsts pamatšūnu. «Nevar bērnam atņemt to, ko valsts pati ir iedevusi. UGF likumā ierakstīts, ka šis maksājums ir bērna sociālais nodrošinājums, tātad vecāki, kuri ir vieni, bez otra vecāka atbalsta audzina bērnus, varēja paļauties uz to, ka tas būs līdz šim garantētajā apmērā,» norāda prasības sagatavotāja juriste Kristīne Neimane. Viņa vērš uzmanību arī uz Satversmes normu, kurā teikts, ka valsts īpaši palīdz bērniem, kuri palikuši bez vecāku gādības. Ar garantēto uzturlīdzekļu samazinājumu valsts pati pārkāpjot šo principu. K.Neimane ir pārliecināta, ka pārkāpts ir arī Satversmes līdztiesības princips, ka vienam no vecākiem bērns jāuztur par lielāku summu, bet no otra valsts tikai piedzen izmaksātos 30 vai 35 latus mēnesī.

Kādas izredzes?

«Vecāku rīcība vērsties tiesā ir labāka nekā sēdēt vakaros pie virtuves galda un čīkstēt,» saka UGF Juridiskā departamenta vadītāja Sintija Daugule, taču arī norāda, «konkrētajā gadījumā es nesaskatu Satversmē garantēto tiesību pārkāpumu.» Viņa skeptiski vērtē iespēju, ka ST varētu šo sūdzību atzīt par pamatotu. «Maksājums no UGF atšķirībā no bērna kopšanas pabalsta vai pensijas nav saistīts ar maksātajiem nodokļiem un to nevar saistīt ar personas īpašumu. Tas nemaz nav pabalsts pēc definīcijas, bet tikai valsts labās gribas izpausme,» pamato S.Daugule un min, ka UGF analogu nemaz nav visās valstīs un tā nav starptautiskā prasība.

Situāciju kā pretrunīgu vērtē arī konstitucionālo tiesību speciāliste tiesnese Anita Kovaļevska: «Līdzīgi kā tas bija ar pensijām un bērnu kopšanas pabalstiem, šajā situācijā Saeima ir pieņēmusi lēmumu ātri, neparedzot samērīgu pārejas laiku, iespējams, pienācīgi neizvērtējot alternatīvas naudas iegūšanai, kā arī neizvērtējot vecāku dažādās finansiālās iespējas uzturēt bērnus, samazinājusi uzturlīdzekļus visiem vienādi. Ar to varētu būt pārkāpts tiesiskās paļāvības princips,» norāda A.Kovaļevska. Tomēr viņa norāda uz valstī valdošiem objektīviem ekonomiskiem apstākļiem, kuri arī diktē savus noteikumus. A.Kovaļevska uzskata, ka sūdzību balstīt vajadzētu uz tās Satversmes normas pārkāpumu, kura aizsargā ģimeni un bērnus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Krīzes sekas

Pieteikumu skaits
dubultojies
Salīdzinot ar 2008.gadu, pērn iesniegumu skaits no vientuļajām mammām, kas prasījušas, lai valsts maksā tēva vietā, ir gandrīz dubultojies. 2008. gadā Uzturlīdzekļu garantiju fonds (UGF) saņēma 3530 iesniegumu, savukārt 2009.gadā - 6027.
UGF Juridiskā departamenta vadītāja Sintija Daugule Dienai skaidro, ka cīņu par uzturlīdzekļiem saasinājusi krīze. Patlaban kopējais līdzekļu apjoms, kas tiek izmaksāts no fonda, ir aptuveni 11 miljonu latu gadā. Lai apmierinātu pieaugošās prasības, pēc UGF aprēķiniem, būtu nepieciešami vēl aptuveni četri miljoni latu.
Krīze ir ietekmējusi arī izmaksāto līdzekļu atguvi, ko UGF piedzen no tēviem 2008.gadā tika atgūti aptuveni 1,2 miljoni latu, pērn tikai ap 850 tūkstošiem. Gadījumu skaits, kad uzturlīdzekļi tiek piedzīti no mātes, ir tikai 3%.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tāda kā svilpšana

Pirms kāda laika pie manis ciemos atnāca kaimiņš, lai parunātu par sadzīviskām lietām. Sarunas nobeigumā, mazliet ieklausījies no dzīvokļa nākošajās skaņās, viņš bažīgi apvaicājās: "Kla...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?