Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Virzās uz kompromisa variantu

Piedāvājot nedaudz mainītus Okupācijas muzeja pārbūves variantus, kuros vairāk saglabāts ēkas vēsturiskais veidols, projekta atbildīgā arhitekte Ija Rudzīte Rīgas arhitekta kolēģijas locekļiem tomēr neslēpa, ka autori joprojām par labāku uzskata sākotnējo Gunāra Birkerta piedāvāto variantu. Tomēr lielai daļai arhitekta kolēģijas locekļu, Rīgas pilsētas arhitektu Gvido Princi ieskaitot, šķita, ka trešais variants, kurā vēsturiskais apjoms saglabāts visvairāk, ir pieņemamākais.

I. Rudzīte atzina, ka arhitekti ņēmuši vērā ieteikumus, kas izskanējuši 14. decembrī notikušajā publiskajā diskusijā par ēkas rekonstrukciju. Attīstītāji vienojušies ar biedrību Apeirons par vides pieejamības risinājumiem, tiesa gan, kolēģijas sanāksmes gaitā tika aizrādīts, ka ārtelpā no Latviešu strēlnieku laukuma puses pieejamības problēmas joprojām pastāv. 14. decembra diskusijā visas puses vienojušās, ka jāsaglabā muzeja vēsturiskais apjoms - gan platības ziņā, gan apdarē, atstājot pašreizējo vara plākšņu apšuvumu. Tomēr bija arī arhitekti, kas norādīja, ka, piebūves apjomam samazinoties, vairs nav tik uztverama Gunāra Birkerta iecere ēkas tēlā uzsvērt tumšās pagātnes un gaišās nākotnes kontrastu. Arhitekts Jānis Dripe pat norādīja, ka fasādes kompozīcija tagad vairs nevar tikt uzskatīta par tīru autordarbu: «Autori ir bijuši godprātīgi. Pamatidejas autors ir ļāvis izdarīt korekcijas, kaut ne visas viņu apmierina.» J. Dripe, kurš pats kādreiz bija pilsētas arhitekts, vairākas reizes uzsvēra kolēģijas atbildību, lemjot par projekta risinājuma atbalstīšanu. Viņš izteicās, ka projektu vēlreiz vērtēs arī Rīgas vēsturiskā centra padomē.

Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jānis Krastiņš uzslavēja pēdējā laikā notikušo diskusiju procesu, kas esot «simpātisks, konstruktīvs un cilvēcisks». Viņaprāt, ir svarīgi, lai jau vēsturiski vecpilsētā neiederīgā ēka nebūtu vēl neiederīgāka, kāds bijis Gunāra Birkerta sākotnējais variants. Tajā ēka esot uzlūkota kā pašvērtība neatkarīgi no tā, kur atrodas. «Nevienam arhitektam nav dotas tiesības uzspiest sabiedrībai savas iedomas. Pirmajā variantā autora ideja konceptuāli ignorē pilsētvidi,» teica J. Krastiņš. Jaunais risinājums savukārt neizslēdz tālāku Vecrīgas apbūves pilnveidošanu, uzskata arhitekts.

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijai atzinums par muzeja rekonstrukcijas projektu Rīgas pilsētas būvvaldei bija jāsniedz līdz 15. janvārim, bet būvvaldei savs galīgais lēmums par būvatļaujas izsniegšanu jāpieņem līdz 25. janvārim. Būvvaldes pārstāvis Viesturs Brūzis gan atzina, ka juridiskie jautājumi pašlaik vēl nav pilnībā sakārtoti un vērtēšanai iesniegts ir pirmais, kritizētais variants, nevis kāds jaunāks.

Arhitekti detalizēti sprieda par vairākiem diskutabliem projekta risinājumiem, taču iezīmējās arī vēlme nākotnē redzēt visa Latviešu strēlnieku laukuma attīstības vīziju. Tāpat atkal var aktualizēties jautājums par laukumā paredzēto komunisma upuru piemiņas vietu, par kuras risinājumu konkurss notika jau 2007. gadā, toreiz uzvarot arhitektes Ilzes Miķelsones, komponista, sonologa Voldemāra Johansona un mākslinieka Kristapa Ģelža metam Vēstures taktīla. J. Krastiņš pauda viedokli, ka metā piedāvātā sarkanā siena šajā vietā neesot pieņemama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?