Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Visslavenākais gaspačo no Andalūzijas

Tomātu zupu veidu ir bezgala daudz - siltās, aukstās, maigās, asās, svaigo tomātu, grilētu tomātu, kūpinātu tomātu, ar dažādu dārzeņu, grauzdiņu, siera, zivs, jūras produktu vai gaļas piedevām. Tomēr gaspačo nav sinonīms jebkurai tomātu zupai, ne arī jebkurai aukstajai tomātu zupai. Līdzīgi kā rauši tiek cepti ar dažādiem pildījumiem - tomātu, kāļu, burkānu, kartupeļu, bet tikai ar kartupeļu un burkānu pildījumu ceptos sauc par sklandraušiem. Tieši tāpat gaspačo nosaukumam ir atbilstošs saturs - gadu simtos izkopta zupas recepte.

Andalūzijas gaspačo neapšaubāmi ir starptautiski vispazīstamākā no visām līdzīgā tehnikā gatavotām spāņu aukstajām zupām. Andalūzijā katrai ģimenei ir sava gaspačo recepte, cik nu recepte, jo nekad mūžā neesmu redzējusi nevienu andalūzieti mājas apstākļos lietojam kulinārijas svarus, lai nosvērtu sīpolus vai gurķus pareizās proporcijās. Katrā ģimenē gaspačo gatavo pēc garšas, un šī paaudzēs mantotā ģimenes garša arī noteic, cik tumīga un krēmīga konsistence būs zupai, kas ledusskapī glabājas stikla krūkā, gatava tikt izdzerta no glāzes, lai veldzētu saules nogurdināto slāpes. Gaspačo dekorēšana ar smalki sagrieztiem dārzeņiem vai citām piedevām ir restorānu jaunievedums, lai zupa kļūtu ēdājiem atraktīvāka.

Tomāts var šo zupu gan sabojāt, gan darīt izcilu. Un šeit vietā ir neliela, iespējams, šokējoša atkāpe. Tomātam Andalūzijas gaspačo ir tikai sekundāra loma. Gaspačo ir viena no daudzām uz etiķī un olīveļļā izmērcētas sakaltušas maizes bāzes gatavotām aukstajām zupām. Otra visai līdzīga zupa ir salmoreho (spāniski salmorejo), kur etiķa, eļļas un maizes bāzei arī pievieno tomātus, ķiploku un cieti vārītas olas. Tieši tāpat uz etiķa, eļļas un maizes bāzes, pievienojot tomātus, mandeles un ķiploku, gatavo zoko (spāniski - zoco) un, pievienojot mandeles un ķiploku, top aho blanko (spāniski - ajo blanco). Andalūzijas gaspačo radniecīga zupa ir Velvas provincē - mētru gaspačo (spāniski gazpacho de hierbabuena), kur jau minētajai zupas bāzei pievieno tumšās olīvas, ķiploku, cieti vārītas olas un dārzā izaugušās mētras. Tās var būt kalnumētras, krūzmētras, citronmētras.

Traukā liek gabalos salauztu maizi, pārlej ar heresa etiķi, pievieno gabalos sagrieztus dārzeņus - papriku, gurķus, tomātu mīkstumu bez mizas, sāli un eļļu. Izmaisa, pārliecinās, ka maizes gabali ir trauka apakšā, jo tiem ir jāizmirkst. Trauku noslēdz ar vāku un liek ledusskapī nostāvēties uz nakti. Nākamajā dienā pievieno sīpolu un ķiploku un visu sablendē. Ja zupu vēlas krēmīgāku, tajā iestrādā vairāk eļļas, ja šķidrāku - ūdeni. Gaspačo ir sātīgs, jo spāņu saimnieces ir dāsnas ar eļļu. Zupu sastrādājot emulsijā, eļļa netiek žēlota - uz 1 kg tomātu var tikt izliets līdz pat 400 ml eļļas. Lai iegūtu izcili viendabīgu zupu, to beigās izkāš caur sietu. Ceļ galdā aukstu ar, protams, vīnu! Vislabāk derēs labi atdzesēts sausais heress.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?