Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Zaļais studiju laiks

Pēc Ekoskolu žūrijas izvērtējuma noskaidrojies, ka šogad Zaļā Karoga balvu par īpašiem panākumiem ilgtspējīgas attīstības, vides izglītības un vides aizsardzības veicināšanā un Eko augstskolas statusu ieguva Vidzemes Augstskola. Tās studente Ilze Sauša bija iniciatore ieviest augstskolā zaļās idejas.

Ko nozīmē augstskolai iegūt Eko statusu?

Esam šobrīd vienīgā augstskola Baltijā, kurai ir piešķirts šāds statuss. Tika ieguldīts liels darbs, lai visu nepieciešamo varētu izpildīt, tāpēc ir patīkami, ka tas ir novērtēts pozitīvi. Tas mums pašiem ir arvien lielāks stimuls, mērķis, uz kuru doties, - saglabāt zaļo karogu, kas šogad tika izcīnīts. Katru gadu karogs ir jāizcīna no jauna.

Kā notiek statusa saglabāšanas process?

Process notiek vienu gadu, kad šī gada laikā ir jāizvēlas konkrēta tēma, ar kuru gada laikā ir nopietnāk jāstrādā (mūsu šīgada tēma ir ūdens), tam visam paralēli ir jāveic septiņi darbi: vides novērtējums (analīze par visiem augstskolas procesiem - atkritumi, transports, ūdens, enerģija, veselīgs dzīvesveids u. c.), tālāk seko rīcības plāna izstrāde un vides statūtu izveide. Šie trīs ir visbūtiskākie un ir jāveic katru gadu, arī pārējie elementi ir jāīsteno, jārada uzlabojumi esošajā situācijā, piemēram, jāveido lielāka sadarbība ar vietējo sabiedrību, uzņēmumiem. Pēc gada seko atskaite, kurā jāapraksta aktivitātes un elementu veiksmīga izpilde.

Kā tev radās šāda ideja?

Doma radās pēc dalības Zaļā punkta īstenotajā sacensībā Zaļā punkta kauss, kurā Vidzemes Augstskola vienu gadu ieguva Zaļākās augstskolas 2010 statusu un otrajā gadā šajā konkursā izcīnīja trešo vietu. Bija nepieciešami jauni mērķi, uz kuriem tiekties. Viss sākās ar atkritumu šķirošanas ieviešanu kopmītnēs, tam sekoja dažādi izglītojoši pasākumi. Es augstskolas eko aktivitātēs esmu jau no pirmā kursa, šobrīd studēju ceturtajā kursā. Jaunajiem studentiem jau ir izveidojies labs pamats, uz kā turēties. Arī lekciju saturā studentiem pasniedzēji atgādina par zaļo dzīvesveidu, piemin lekcijās, semināros. Tieši šīs zaļās aktivitātes un augstskolas zaļā ikdiena ir izveidojušās par vienu no augstskolas simboliem. Videi draudzīga domāšana un rīcība.

Kāds ir studentu ieguvums, mācību iestādes ieguvums, vides ieguvums?

Pašā rīcības un principu pamatā ir atkritumu šķirošana; veselīga pārtika (vietējā pārtika); kosmētika no augiem, produktiem bez ķīmijām; veselīgs un aktīvs dzīvesveids; arī enerģijas taupīšana; resursu taupīšana (papīra drukāšana no abām pusēm, lietu otrreizēja izmantošana), kas ir ne tikai mana ikdiena, bet tā ir augstskolas ikdiena.

Kā tev patīk pavadīt brīvo laiku? Kādas ir iecienītākās aktivitātes?

Vislabāk savu brīvo laiku pavadu ārpus telpām, pie dabas. Studēju tūrisma jomā, tāpēc kopā ar draugiem bieži dodamies pārgājienos, rīkojam kopīgus riteņbraucienus, apskatot vietējo apkārtni. Papildus patīk iesaistīties brīvprātīgajā darbā, palīdzot organizēt aktivitātes lielākoties Valmierā. Ceļošana pa Latviju palīdz to vēlreiz no jauna iepazīt, turklāt ne tikai lielās pilsētas un nozīmīgākos apskates objektus, bet tieši nelielos ciematiņus, kur vietējie aizvien stingri glabā savas tradīcijas, paražas, to atšķirīgo, kas reizēm pazūd pilsētās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūža ilguma maksimums sasniegts

Ļoti iespējams, liela daļa fiziski veselo šā brīža jauniešu nodzīvos līdz 100 gadu vecumam, taču maz ticams, ka bez fundamentālas ārējas iejaukšanās cilvēka ķermeņa darbībā šo robežu izdosies ievēro...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?