Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Zārka naudu tagad bāzīs burkā

Otrdienas rītā, kad tika paziņots, ka no Latvijas krājbankas (LK) bankomātiem naudu izņemt nav iespējams, manā makā skaidra nauda bija aptuveni 70 santīmu. Tiesa, neesmu šīs bankas klients un varēju atviegloti uzelpot, taču ļoti labi varu saprast to cilvēku emocijas, kurus šāda ziņa pārsteidza nesagatavotus, īpaši tajās mazpilsētās, kur LK bankomāts ir vienīgais.

Taču, ejot ielās runāt ar rīdziniekiem, šoreiz apzināti nedevos pie tiem, kas trešdienas rītā stāvēja pie LK bankomātiem cerībā izņemt vismaz solītos 50 latus. Runāju ar tiem, kuru pensijas, algas vai kādi lielāki noguldījumi glabājas citās, cerams, stabilākās bankās. Un izrādījās, ka Krājbankas gadījums iedragājis uzticību bankām vispār. Īpaši skeptiskas bija divas sievietes, kas ar mani sarunājās krieviski.

«Kaut kāda ķēdes reakcija būs,» uzskata Jeļena un pieļauj, ka cilvēki izņems naudu no bankām un glabās to mājās kā senāk, trīslitru burkās. Savukārt pensionāre Inna nolēmusi savu bērēm atlikto naudu izņemt no Swedbank, jo vairs neuzticas nevienam. Viņai esot daudz paziņu, kas cietuši no Krājbankas kraha, zaudējuši arī lielas summas, un tagad viņi mēģina steigā atvērt kontus citās bankās. «Es vairs neticu valstij. Katru dienu klausos ziņas. Viņi [valdība] zināja jau pagājušajā nedēļā, ka tas Antonovs izņēmis divus miljonus un aizbraucis. Ko valdība darīja, kāpēc atļāva? Viņu taču varēja aizturēt, tā ir īsta zādzība. Nevienai bankai vairs nevar ticēt. Lai mana bēru nauda tad labāk tiek zagļiem, nabagiem, nevis priekšniekiem,» uzskata Inna.

«Ja man būtu uzkrājumi, es noteikti neliktu vienā bankā visus. Tomēr neliela drošības sajūta,» prāto Uldis, kam ir konts Swedbank. Savukārt Nikolajs naudu glabā Citadele bankā, un viņam ir savs viedoklis: «Katrs satricinājums kādā bankā atstāj iespaidu uz pārējām bankām, tas ir tāpat, kad kāds radinieks nomirst un visi pārdzīvo.» Viņš arī uzskata, ka tagad būs grūti ieviest nulles deklarāciju, jo cilvēki baidīsies likt naudu bankās. Parex kraha laikā viņa pensija nav cietusi, jo valsts izglāba noguldījumus. Arī Mārītes noguldījumu lielākā daļa ir Citadele bankā. «Valstij es vēl uzticos,» viņa saka. Cilvēku vēlmi izņemt naudu no bankām ietekmējusi panika, bet neviens pret naudu neizturas vieglprātīgi, tā tomēr nāk pietiekami grūti. «Esmu mazā uzņēmēja un ļoti labi saprotu arī tos, kam vajag 300 latus, bet tos nedod. Tas reizēm ir nedēļas apgrozījums. Tomēr vienmēr jāpaļaujas uz to, ka ir arī citi risinājumi,» optimistiski sarunu noslēdz Mārīte.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Moldovas trauksmes zvans

Iepriekšējās nedēļas nogalē Moldovā notikušajā referendumā par atbalstu valsts kursam uz integrāciju Eiropas Savienībā vārda tiešā nozīmē pēdējā brīdī uzvaru ar 11,6 tūkstošu balsu pārsvar...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?