Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

«Zelta» ūdenssaimniecība

Lai no krāna tekošo duļķaino un ar dzelzi piesātināto ūdeni padarītu dzeramu, Rēzeknes novada Čornajas pagsta Ratnieku ciema iedzīvotājiem šobrīd nākas pirkt attīrīšanas filtrus. Taču drīzumā viņi varētu sagaidīt «kvalitatīvas pārmaiņas», jo ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu plānots sakārtot un attīstīt ūdenssaimniecību. Projektam plānots tērēt 200 511 latu, lielākā daļa būtu Eiropas Savienības nauda, bet aptuveni 30 tūkstošus ieguldītu arī pati pašvaldība. Ciemā dzīvo ap 300 cilvēku, izmaksas ir apmēram 584 latu uz katru ciema iedzīvotāju.

Tas būs savdabīgs rekords, jo citviet Latvijā ūdenssaimniecības attīstības projektā pašvaldībās ar iedzīvotāju skaitu līdz diviem tūkstošiem izmaksas uz vienu iedzīvotāju ir, sākot no desmitiem latu līdz vairākiem simtiem. Lielākie tēriņi līdz šim bija plānoti Pāvilostā - 341 lats uz vienu iedzīvotāju un Strenčos - projekta divās kārtās 529 lati.

Lai arī cik daudz iedzīvotāju, viņi jānodrošina ar kvalitatīvu ūdeni un kanalizāciju, uzskata vietējā pašvaldība, kas līdzfinansēs projektu. Savukārt investīciju baņķieris Ģirts Rungainis norāda, ka līdzekļi var būt iztērēti bezjēdzīgi, jo daļas maz apdzīvoto vietu pēc 20 gadiem vairs nebūs.

Garas trases, vecs urbums

Ratniekos ūdens jau šobrīd esot pieejams visām ēkām, savukārt kanalizācijas sistēma - tikai daļai, jo ap 30 iedzīvotājiem tā nav nodrošināta, stāsta Čornajas pagasta pārvaldes vadītājs Oļegs Kvitkovskis. Viņš arī norāda, ka ciemats izvietots tā, ka ūdens un kanalizācijas trases ir garas. Tāpat urbums ciemā ir taisīts pirms 40 gadiem un tagad gandrīz nav lietojams. Līdz ar ūdenssaimniecības projektu plāno pagarināt kanalizācijas trasi, lai pakalpojums būtu pieejams visās ciemata mājās. Projektā paredzēts demontēt esošo ūdenstorni, izbūvēt rezervuāru, uzstādīt notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, kā arī rekonstruēt urbumu, ūdens un kanalizācijas trasi.

Ciematā darbojas dārzeņu konservu uzņēmums SIA Velte L un konditorejas izstrādājumu ražotājs SIA Edgars, kura saimnieks Edgars Paškovs stāsta, ka, ielejot ūdeni traukā, redzami nosēdumi. Ražošanai derīgu ūdeni uzņēmums iegūst, uzstādot mehāniskos filtrus, arī daļa iedzīvotāju rīkojas līdzīgi, tomēr ne visi ciematnieki tos var atļauties.

Tērē bez perspektīvas

Kopumā ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstībai mazās apdzīvotās vietās Latvijā laikā no 2007. līdz 2013. gadam paredzēts ERAF finansējums 100,8 miljonu latu apmērā. No tiem projektu realizācijai jau saņemti 16 miljoni latu.

Ģ. Rungainis, komentējot šādu ieguldījumu, norāda, ka daļa no šiem līdzekļiem būs iztērēta bezjēdzīgi, jo daļas maz apdzīvoto vietu pēc 20 gadiem vairs nebūs. «Redzam, ar kādu ātrumu apdzīvotās vietas beidz pastāvēt, daļā no tām tiek veikti ieguldījumi infrastruktūrā, bet jākoncentrējas uz realitāti, jo šādi nauda tiek izmesta,» viņš norāda.

Valsts prezidenta padomniece Elīna Egle, vaicāta par apjomīgu līdzekļu ieguldījumu lietderību mazapdzīvotos reģionos, pauž, ka izlietotajiem līdzekļiem jābūt saistītiem ar reģionu un attīstības plānošanu. «Mēs gribam, lai cilvēki dzīvo laukos, bet infrastruktūra ir dārga un ir grūti nodrošināt vienādu pakalpojumu kvalitāti visā Latvijā. Politiķiem pietrūkst drosmes runāt par šīm izvēlēm, un pašvaldībām grūti meklēt saimnieciskākos risinājumus. Esam ignorējuši faktu, ka mūsu paliek aizvien mazāk,» norāda E. Egle.

Lai arī Čornajas pagasts ietilpst Latgales plānošanas reģionā, kurai ir sava administrācija, tās pārstāve Dienai norādīja, ka ar šiem projektiem tai neesot nekāda sakara, jo novadi tos tieši virza uz Vides un reģionālās attīstības ministriju (VARAM).

Pilsētās ir lētāk

VARAM atzīst, ka, ja nelielā ciemā tiek izbūvētas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, dzeramā ūdens sagatavošanas stacija, kā arī tādas infrastruktūras daļas kā urbumi, rezervuāri, sūkņu stacijas, tad izmaksas uz vienu iedzīvotāju būs lielas. Tiesa, tā arī norāda, ka lielie ieguldījumi ir ilgtermiņa - sistēmas darbības laiks tiek aprēķināts 25-30 gadu periodam un 300 latu investīcijas projektā faktiski ir 10 latu investīcijas gadā. Eiropas Savienības fondi ir pieejami šai nozarei tieši tāpēc, ka investīcijas ūdenssaimniecībā ir dārgas un Latvija nevarētu izpildīt ES direktīvu prasības bez šī finansējuma.

Kā skaidro VARAM Projektu attīstības departamenta direktors Jurijs Spiridonovs, projektu akceptēšanai ir virkne administratīvo, kvalitatīvo un arī specifisko kritēriju. To skaitā būtisks ir projektā aptverto iedzīvotāju daudzums pagastā, teritorijas attīstība, laiks, cik ilgi pēc projekta realizācijā nebūs nepieciešamas jaunas investīcijas. Tāpat tiek izvērtēta iedzīvotāju skaita izmaiņu dinamika.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (ZRP), jautāts, vai ir vērts ieguldīt milzu līdzekļus vietās, kuru pastāvēšana ilgtermmiņā ir apdraudēta, skaidru pozīcijas nepauž. Viņš norāda, ka attālās un nomaļās vietās infrastruktūras veidošanas izmaksas vienmēr būs lielākas nekā pilsētās, tomēr mērķis nav koncentrēt visus valsts iedzīvotājus Rīgā, bet gan nodrošināt līdzsvarotas iespējas un publisko pakalpojumu pieejamību visā Latvijas teritorijā. Tajā pašā laikā viņš norāda uz ES struktūrfondu nākamā plānošanas perioda 2014.-2020. gada prioritātēm, no kurām viena ir resursu apvienošana ilgtspējīgai attīstībai. «Ir skaidrs, ka šajā un iepriekšējos plānošanas periodos ar to mums varētu būt veicies labāk. Mana pārliecība - nepieciešams komplekss skatījums uz investīcijām ar mērķi veicināt ilgtspējīgas ekonomiskās aktivitātes attīstību teritorijā, nevis vienkārši uzbūvēt ceļu vai ievilkt ūdensvadu,» skaidroja E. Sprūdžs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

ES viedoklis

Eiropas Savienības (ES) reģionālajai politikai un struktūrfondiem ir viens lielais mērķis - samazināt dzīves līmeņa atšķirības gan starp dažādām ES valstīm, gan dažādiem reģioniem vienas valsts ietvaros, palīdzot tiem attīstīties, radot jaunas darba vietas un uzlabojot cilvēku dzīves apstākļus, skaidro Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā pārstāve Sanita Jemberga. Visi Latvijas reģioni ir vienlīdz tiesīgi pretendēt uz ES finansējumu, savukārt sadalījumu nosaka Latvijas pašas apstiprināti plānošanas dokumenti, kā arī pašvaldību spēja profesionāli sagatavot projektus un atrast līdzfinansējumu. ES finansējumam nav piestiprināti konkrēti nosacījumi, cik daudz jaunu darba vietu ir jārada par noteiktu summu vai cik daudziem cilvēkiem jārada iespējas tikt pie tīra dzeramā ūdens.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?