Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Zem Azerbaidžānas karoga

Latviešu zeltene skeletoniste Undīne Vītola kopš šīs sezonas pārstāv kultūras ziņā visai krasi atšķirīgo Azerbaidžānu. Siguldas trasē trešdien Interkontinentālā kausa treniņbraucienos viņa ir it kā savējā, it kā mājās starp daudziem paziņām, atļauja doties trasē Undīnei tiek dota latviski, taču viņai mugurā formas tērps ar uzrakstu «Azerbaijan». Tā arī pagaidām ir vienīgā manāmā atšķirība starp šo un pagājušo sezonu: treneris joprojām ir viņas tēvs Guntars Liepiņš, nekādu jaunu palīgu nav.

Par motīviem, kas lika mainīt karogu, Undīne runā nelabprāt. «Mēs ar tēvu stingri norunājām, ka iemeslus neatklāsim, kamēr vien es piedalos sacensībās.» Viņas tēvs un treneris piebilst: «Uzzvani, kad viņa beigs startēt! Varēs grāmatu sarakstīt…»

Skaidrs, ka Undīnes gadījums nav līdzīgs Latvijas futbolistu naudas pelnīšanai Azerbaidžānā, jo, pirmkārt, skeletonā tādu naudu kā, piemēram, Māris Verpakovskis nepelna neviens, otrkārt - Vītolas līdzšinējie panākumi nav tik spoži. Arī Latvijas cīkstoņu izvēle pārstāvēt Azerbaidžānu ir citāda - Latvijā viņas bija vienas no daudzām sīvā konkurencē, savukārt Vītola līdz šim gadam bijusi vienīgā Latvijas dāmu skeletoniste.

Uz jautājumu, kāds bija Azerbaidžānas piedāvājuma āķis, jaunā skeletoniste atbild neminstinoties - finanses. «Azerbaidžāna pēdējā laikā strauji attīstās. Vismaz tā esmu dzirdējusi. Pati Azerbaidžānā līdz šim vēl neesmu bijusi. Tur ir interese paplašināt sporta veidu skaitu. Tā kā skeletonā viņiem līdz šim nav nekādas pieredzes, viņi meklē palīdzību no malas, un ne tikai skeletonā. Krievijas bobsleja divnieks pārstāv Azerbaidžānu, arī citos sporta veidos šo valsti pārstāv citu tautu sportisti.» Undīne atklāj, ka bijusi interese arī vēl no vienas citas valsts, taču Azerbaidžānas piedāvājums bijis finansiāli izdevīgāks. Jautāju, vai tagad Undīne saņem vairāk nekā pasaules čempions Martins Dukurs. Viņa atbild, ka par startēšanu sacensībās vismaz pagaidām neko nesaņem. No Azerbaidžānas puses finansiālas prēmijas pienākas tikai par konkrētu uzrādīto rezultātu. Arī šāds finansiālais atbalsts ir vērtīgs, ja ņem vērā, ka iepriekšējos gados visi organizatoriskie un tehniskie izdevumi gūlās uz Undīnes tēva pleciem, bet no Latvijas Bobsleja federācijas vai olimpiskās vienības materiālais labums bijis niecīgs.

Paralēli sportošanai 22 gadus vecā Undīne turpina studijas Rīgas Tehniskajā universitātē. Sekojot divu vecāko pusbrāļu un tēva pēdās, Undīne studē būvinženieros. «Reizēm jau ir grūti sevi piespiest strādāt vēl vairāk. Zinu un redzu, ar ko nodarbojas mani vienaudži, kā viņi pavada savu brīvo laiku… Man arī varbūt gribētos šad tad atpūsties, taču tad saku - nē, jāturpina strādāt,» ar smaidu stāsta Undīne. Zinot, ka Azerbaidžānā nav kamaniņu un bobsleja trases, ieminos, ka varbūt Undīnei kādreiz uzticēs to tur uzbūvēt. Meitene, veselīgi dzirksteļodama, teic: «Kas zina? Varbūt...»

Pagaidām gan tik tālā nākotnē viņas plāni nesniedzas. Sportistes karjera ir vēl tikai sākumstadijā, un vispirms tiek domāts par to. 2014. gadā Sočos notiks ziemas olimpiāde. Lai tajā startētu, iepriekšējie trīs gadi jāpavada zem vienas valsts karoga. «Teorētiski arī tagad varētu atkal atgriezties sacensībās Latvijas formas tērpā, bet tad nevarēšu piedalīties Sočos.» Startēt Interkontinentālajā kausā un pasaules čempionātā skeletonisti varot zem jebkuras valsts karoga, taču olimpiskajās spēlēs jābūt pilsonībai. Tā kā pagaidām Latvijas pilsoņiem liegta privilēģija azotē turēt divu valstu pases, iespējams, no Latvijas pilsonības Undīnei nāksies atteikties, ja viņa vēlēsies braukt uz Sočiem. Pagājušajā nedēļā Valsts prezidents Andris Bērziņš gan aktualizēja nepieciešamību dot latviešiem dubultpilsonības iespēju. Uz to cer arī Vītola. «Man vēl daži gadi ir rezervē.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Undīne Vītola

Skeletoniste
Dzimusi: 1989. gada 18. februārī Limbažos
Augstākā vieta karjerā: 4. un 6. vieta Eiropas kausa posmos Altenbergā 2010. gada decembrī
Šosezon: 15. un 17. vieta Eiropas kausa posmos Kēnigszē, 9. un 11. vieta IK kausā Lillehammerē

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?