Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ziemeļu izlaušanās ar Rang e Rover

Normunds Avotiņš

- Tas ir Naidžels. Viņš nekad agrāk nav braucis pa sniegu.

Simt tūkstošus vērts Range Rover Vogue, apņēmīgi rūkdams, ar visiem astoņiem dīzeļa cilindriem drāžas augšup pa nogāzi, bet pašā augšā mundri ieslīd grāvī un vēl atspiežas pret akmens sienu. Mēs esam Land Rover Experience programmas ziemas sesijā Somijā. Pagaidām rādās, ka tā vairāk domāta sniega sajūtas radīšanai klientos, kas nav raduši braukt pa balti nosnigušiem ceļiem. Visu rītu mēs cītīgi iepazināmies ar automašīnām. Karalienes mēlē šis process aristokrātiski dēvējas familiarisation with the cars, un tā laikā vismaz divi Range Rover nokļuva visai familiārās attiecībās ar meža stigu apmalēm. Taču iecietīgie un izpalīdzīgie instruktori visur ir klāt kā naglas ar saviem vinčotajiem un palīglīdzekļiem piekrautajiem Discovery. Naidželam pat nav jārāpjas laukā mīnus piecpadsmit grādos slapināt dārgās kurpes. Tomēr savs cirka elements tajā visā ir, un somu žurnālisti trešajā «familiarizācijas» aplī izprasās palikt mežā, lai uzņemtu pāris īpašu bilžu. Kad pārējie zosu gājienā veikuši pēdējo apli, un grāvju magnētisms šķiet pārvarēts, sastopam arī rātnos ziemeļu brāļus. Abi nevainīgi raugās kaut kur gaisā, Range Rover Sport diski un radiators pilns ar sniegu, bet mežā rēgojas iedzīta vaga, it kā tur būtu nogāzies vikingu sašauts pūķis. «Meiking pikcers...,» tikpat mīlīgu ģīmi novelk Anti no somu automoto biedrības žurnāla Moottori.

Nevis skola, bet klubiņš

«Land Rover Experience nav braukšanas skola, tas ir piedzīvojums,» skaidro instruktors Robs. Daudzi šajos piedzīvojumos piedalās gadiem un kopā pabijuši krietni eksotiskākās vietās par Somijas vidieni, tāpēc apkārt valda tāda kā klubiņa gaisotne. Nordic Escape, kā nokristīta ziemas sesija, atšķiras no citām ne tikai ar mīnusiem, sniegu un ledu, bet arī automašīnu komplektu. Tie ir visi Range Rover no stilīgā Evoque līdz jaudīgajam Sport un elitārajam Vogue - vai Autobiography, nekad neesmu īsti aptvēris atšķirību. BMW M3 un pāris Porsche īpašniekam Naidželam un viņa turīgajiem draugiem eksotika ir jau radzes automašīnu riepās. Tomēr viņi nav nekādi iesācēji 4x4 padarīšanās. Džons rāda bildes no Katalonijas, kur Discovery nostājies akmeņos tādā leņķī, ka šķiet izmests uz deguna no lidmašīnas. Un tad vēl esot Kolorādo Amerikā, Botsvāna Āfrikā, Jordānija Tuvajos Austrumos un tā tālāk un tamlīdzīgi. Cilvēkam, kas var nopirkt jaunu Range Rover, tas viss droši vien ir pa kabatai, turklāt daudz interesantāk, nekā nedēļu blenzt uz zebrām kopā ar pamuļķu tūristu grupu.

Visi mani «reindži»

Ziemeļu izlaušanās kulminācija tomēr ir bezlimita dzenāšanās pa aizsalušu ezeru ar ekstrēmas braukšanas elementiem. Tomēr instruktori izgudrēm pieved pie tā pamazām - pa «nejauši» atrastu aizsnigušu stigu un nomierinošiem pārbraucieniem, kuru laikā vietējais mācībspēks Tommi iepazīstina ar Somijas vēstures īso kursu no akmens laikmeta līdz Ziemas karam (krievu grupās šī daļa tiekot izlaista). Un tā mazpamazām ar spējiem izrāvieniem un negarām pauzēm automašīnu mainīšanai, izrādās, divarpus dienās mēs tiešām esam izdarījuši visu ar visiem modeļiem. Range Rover Sport nešaubīgi ir automašīna ar vislielāko potenciālu, kas, jācer, tiks saglabāts arī nākamās paaudzes modelī. «Reindža» cienīgums tajā savienots ar Jaguar spēku, bet sēdpozīcija un transmisijas tvēriens tā vien mudina iedzīt vagu mežā pēc somu kolēģu parauga. Lielais Range Rover joprojām ir klasika - liels, augsts un eleganti kluss. Var tikai apbrīnot, cik viegli tāda pils uz riteņiem klausa stūrei un cik tālredzīgi ieprogrammētas Terrain Response programmas. Tas nav Land Cruiser, kurš pīkst un rājas par tavu vieglprātību. Range Rover tehnika stāv ēnā kā augstākās klases sulaiņi filmā Gosford Park un neuzkrītoši piebīda dakšiņu vai pabalsta ar elkoni tieši īstajā brīdī.

Evoque dzirksts

Range Rover Evoque, kā jau mazāks, lētāks un nebēdnīgāks, ir pavisam cits automobilis. Tajā skaidri jaušamas pilsētas džipa pazīmes, un par parketnieku to neļauj saukt vienkāršots Terrain Response ar kādiem 3-4 režīmiem un neatkārtojamais zvaigžņu kuģa siluets ar riteņiem, milzīgiem kā rallijreidu mašīnai. Evoque nekādi nav visurgājējs, un sportiskos braukšanas režīmos tas vairāk atgādina priekšpiedziņas auto, kam otra ass pieslēdzas tikai kritiskās situācijās. Un vairākumā gadījumu tā arī, citādi degvielas patēriņš aizskrietu debesīs pat ar salīdzinoši nelielu 2,2 litru dīzeli. Līdzās lielajiem modeļiem Evoque izskatās sīks, tā vēl vairāk pastiprinot iespaidu, ka Range Rover uzbūvējis vieglo auto ar lieliem riteņiem un coupe kabīni, bet viltīgi mēģina to uzdot par kārtīgu SUV. Bet kuram gan tas rūp, ja visi to grib. Turklāt sniega trasē, kuras vietā viegli iztēloties pavisam reālu Ērgļu ceļu, Evoque nav līdzīgu mazākas masas, platas «špūres» un prātīga izsvarojuma dēļ. Vēl tikai mazliet precīzāku stūri, un smilkstēdams atkāptos pat snaiperis BMW X1.

«Defs» ar lielajām ķepām

Kad visi punkti uz i salikti un vienprātīgi nolemts, ka Evoque ir gan kas vairāk par Freelander ar zemāku jumtu, var pamāt Somijai sveikas. Taču atslēgas vārds ir «experience»! Piedzīvot nozīmē arī baudīt, un Nordic Escape saldajā ēdienā tiek pasniegts deserts no divām radikāli atšķirīgām virtuvēm. Es, protams, dotu priekšroku 550 zirgspēku piedzīvojumam uz sausa asfalta un patālāk no lielām pilsētām, taču Jaguar XKR-S sānslīdē uz ledus arī ir kaut kas. Žēl, ka visjaudīgākais «kaķis» ir tik plānprātīgi dārgs pat pēc Jaguar standartiem. Neko lēts nav arī tā antipods. Tā riepas ir desmitreiz augstākas nekā Jaguar, virsbūvi apjož trubu rāmis un bagāžniekā ierīkots būris nez kādu nezvēru vai varbūt haskiju ieslodzīšanai. Viens no Land Rover Defender lielākajiem trūkumiem ir finiera apšuvumam pilnīgi neatbilstoša cena, bet oriģinālo Land Rover aksesuāru cenu lapa vispār spēj radīt trombus asinsvados. Taču nevar noliegt, ka Defender Bigfoot versijā ir vēl mežonīgāks braucamrīks par Toyota Arctic Truck. Pirmatnējā kabīne, lēkājošie kloķi, kravas mašīnas dīzelis un katram gadījumam piekabināts Fiskar cirvis pat rūdītā pilsētniekā uzjundī instinktīvu vēlmi pārbraukt pāri upei blakus tiltam vai izšaut uz kaut ko pa logu. No sirds gribētos, lai vecā parauga Defender atrastos vieta arī pēc 2015. gada, kad klajā nāks jaunais modelis, un, kas zina, varbūt «defs» beidzot kļūs lētāks. Ziemeļu izlaušanās pieejama līdz pat marta beigām, bet izvēle starp zebrām un ziemeļbriežiem izdarāma, ieskatoties www.worldbydesign.co.uk. 5

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?