Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

«Zilajām ķiverēm» nepieciešams pasaules atbalsts

Ukrainas prezidents Petro Porošenko aicinājis Apvienoto Nāciju Organizāciju (ANO) izvietot miera uzturētājus Austrumukrainā, lai īstenotu pagājušā gada septembrī un šogad februārī Minskā parakstīto pamiera vienošanas starp Kijevu un Krieviju, kuras atbalstītie kaujinieki un regulārās armijas vienības destabilizējušas situāciju Donbasa reģionā.

Maz ticams, ka Kijevas vēlme tiks īstenota, jo ANO miera uzturētāju izvietošana ir jāatbalsta piecām ANO Drošības padomes (DP) pastāvīgajām dalībvalstīm, kuru vidū ir Krievija, kas, visticamāk, balsotu pret. Tomēr pēdējos gados ANO DP ir sankcionējusi miera operācijas vairākās valstīs un reģionos, kuru iedzīvotāji paši nespēj atrisināt ilgstošus un asiņainus konfliktus.

ANO uzsver, ka laikā, kad pasaulē nepārtraukti uzliesmo jauni konflikti, miera uzturētāju loma stabilitātes nodrošināšanā ir nepārvērtējama. Tādēļ organizācija mudina globālo sabiedrību aktīvāk iesaistīties, lai palīdzētu stiprināt ANO miera uzturētāju, dēvētu par «zilajām ķiverēm», spēkus.

Pakļauti uzbrukumiem

Apvienoto Nāciju 70 gadu ilgajā vēsturē organizācija koordinējusi 71 miera uzturēšanas operāciju, kurās piedalījušies vairāk nekā miljons miera uzturētāju. Pašlaik aktīvajā fāzē ir 16 operācijas (tajās piedalās vairāk nekā 125 tūkstoši cilvēku) četros kontinentos, visvairāk - Āfrikā, kur darbojas deviņas miera uzturētāju misijas.

Kopš ANO pirmās miera operācijas pirms 67 gadiem dzīvību zaudējuši kopumā 3300 miera uzturētāji. 2014. gadā visā pasaulē dzīvību zaudējuši 126 ANO miera uzturētāji, tādējādi jau septiņpadsmito gadu pēc kārtas bojā gājuši vairāk nekā simts miera uzturētāju.

«Gandrīz ik dienu visā pasaulē, galvenokārt Mali, mēs zaudējam miera uzturētājus,» stāsta ANO ģenerālsekretāra vietnieks miera operāciju jautājumos Ervē Ladsūzs. «Mali pašlaik ir mūsu visbīstamākā misija.» Divos gados kopš ANO miera operācijas sākuma Rietumāfrikas valstī Mali nogalināti jau 50 miera uzturētāji.

Karstajos punktos strādājošajiem ANO miera uzturētājiem diendienā ne tikai jāaizsargā civiliedzīvotāji un kā vidutājiem jāiesaistās sarunās starp konfliktējošajām pusēm, bet arī jārūpējas par savu drošību.

Gan Mali, gan Centrālāfrikas Republikā «zilās ķiveres» ir pakļautas tādu bruņoto grupējumu uzbrukumiem, kuriem nav tīkama miera uzturētāju klātbūtne.

Izmantojuši bērnus

Pagājušajā piektdienā tika atzīmēta Starptautiskā ANO miera uzturētāju diena. ANO ģenerālsekretārs Bans Ki Muns sacīja, ka organizācija ir modernizējusi miera uzturēšanas operācijas, ieviesusi jaunas tehnoloģijas, paplašinājusi atbalstītāju loku un nostiprinājusi sadarbību ar reģionālajām organizācijām.

«Tai pašā laikā pieprasījums ir daudz lielāks par mūsu resursiem. Mums ir nepieciešams labāks finansējums, apmācība un aprīkojums. Mūsu karavīriem un policistiem ir jāpilda sarežģīti uzdevumi, vienlaikus ievērojot augstākos rīcības standartus,» paziņoja ANO vadītājs.

Bans Ki Muns norādīja, ka ANO vēlas, lai pasaules attīstītās valstis atjaunotu savu vēsturiski ietekmīgo lomu un nosūtītu karavīrus uz miera uzturēšanas misijām, kā arī lūdza spēcīgāku politisko atbalstu no ANO dalībvalstīm, kas pilnvaro, finansē un nosūta karavīrus uz miera misijām.

ANO miera uzturētāju labos darbus aizēnojušas izskanējušās apsūdzības seksuālajos noziegumos. Pagājušajā mēnesī augsta ANO amatpersona britu laikrakstam The Guardian noplūdināja slepenu ziņojumu, kurā teikts, ka miera uzturētāji no Francijas, Ekvatoriālās Gvinejas un Čadas seksuāli izmantojuši bērnus Centrālāfrikas Republikā no 2013. gada decembra līdz 2014. gada jūnijam.

ANO atzinusi, ka pērn ziņots par 51 gadījumu, kad miera uzturētāji pastrādājuši seksuālus noziegumus, kas ir mazāk nekā 2005. gadā, kad saņemti 340 ziņojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?