Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Zina, kā izkalt veiksmi

Vienā no pirmajām ziemīgajām dienām ciemojāmies Nīmaņu ģimenes mājās Latvijas ainavai tipiskā gleznainā Vidzemes lauku vidē - mežs, pakalni, pelēka klētiņa... Taču aiz tās durvīm top smalki instrumenti medniekiem, pavāriem, namdariem un dabas draugiem, novērtēti pasaules mērogā. Tiem, kas grib tikt pie kalēja Jāņa Nīmaņa jeb Autine darinājumiem, rindā var nākties gaidīt pat pusgadu.

Ģimenes lieta

Jānis Priekuļu tehnikumā apguvis inženiera specialitāti un tur radusies interese par kalēja amatu, tāpēc kopā ar draugu izveidojuši projektu John Neeman - kaluši cirvjus, nažus, namdaru instrumentus. Jau toreiz bijis skaidrs, ka klienti jāmeklē ārpus Latvijas robežām. Internetā atraduši nozares profesionāļu forumus un piedāvājuši savus darinājumus. Pirmo klientu atsauksmes bijušas atzinīgas, un, tā teikt, lieta aizgājusi! Amerika, Kanāda, Anglija un Francija ir valstis, uz kurām ceļo lielākā daļa instrumentu, bet kopumā klientu loks aptver vienpadsmit valstis visā pasaulē. Latvijā paliek tikai ap 5% darinājumu. «Amerikā cilvēki ir noguruši no izklaides industrijas un lielveikalu apmeklējumiem, tāpēc pēdējā laikā viņiem ir populāri brīvdienās doties uz mežu. Ierīkot tur brīvdienu būdiņu. Tur cilvēks nogāž koku, pats notēš tā, kā viņa vecvectēvs savulaik darījis, uzmeistaro kaut ko - tāda ir viņa atpūta, viņa meditācija,» stāsta Jānis. Projektam paplašinoties, tas pāraudzis ģimenes uzņēmumā, kurā iesaistīts Jāņa vecākais brālis Matīss, kurš dalās gan pieredzē, ko guvis mārketinga jomā un atbild par sagādi, gan reizēm arī izkaļ kādu cirvi, bet brīdī, kad pie Autine viesojas Dabas Diena, gatavo ādas maciņus cirvju asmeņiem. Arī māsa Karlīne ir iekšā ģimenes biznesā - viņas pārziņā grāmatvedība un komunikācija ar klientiem, kā arī uzņēmuma Facebook lapas uzturēšana. Tas esot galvenais ceļš, kā klienti nonāk pie Autine. Matīss gan iebilst pret apzīmējumu «bizness»: «Masu produkcija arī ir kvalitatīva, bet bezpersoniska. Mēs cenšamies noskaidrot, kādam nolūkam klients instrumentu pasūta, cik bieži viņš to lietos un tā tālāk, un varam izgatavot tādu, kas vislabāk derēs tieši šim cilvēkam. Klienti grib zināt, kurš cilvēks šo lietu izgatavojis, kāpēc. Svarīgi, ka darām to, ko darām, ne tikai lai pelnītu, bet mums patīk process. Mēs neesam uzņēmēji, mēs esam amatnieki! Mums primārais nav nauda, bet patīk savs darbs. Iespējams, kādā citā nišā mēs varētu pelnīt ātrāk un vairāk, kaut arī patlaban nesūdzamies, taču par miljonāriem ar kalšanu arī neesam kļuvuši.» Nesen Nīmaņiem pievienojies arī draugs Mārcis Liepiņš - kamēr Jānis kaļ nažus, Mārča pārziņā ir cirvju darināšana. Savam veikumam Autine sola mūža garantiju.

Modernizē senču tradīcijas

Zīmolam Autine ir perfekts mārketings - sākot no iespaidīgajiem video, kas ataino cirvja tapšanu un Youtube ieguvis teju 150 tūkstošus skatījumu, līdz pat komunikācijai Facebook un gaumīgajam instrumentu dizainam, kaut reklāmā tās klasiskajā izpratnē Nīmaņi neiegulda neko. Kaut arī klienti tiek meklēti ārzemēs un uzrunāti tiem saprotamā un interesantā formā, uzņēmums ir latvisks un no savas identitātes neslēpjas, par ko liecina pats nosaukums. «Vietā, kur tagad ir mūsu vecāku mājas, XIII gadsimtā bija Autīnes pilsnovads. Mums bija svarīgi, lai uzņēmums nevis nestu kādu nebūt skanīgu, tomēr tukšu nosaukumu, - mēs gribējām, lai tam ir stāsts,» atklāj Matīss. «Sadarbojamies arī ar cilvēkiem, kas cenšas šī novada vēsturi atdzīvināt. Esam gan labojuši un atjaunojuši senču instrumentus, gan izgatavojuši kopijas seniem ieročiem.» Jānis interesējas par latviešu kalēju amata tradīcijām, taču apgūst arī pasaules pieredzi. Labākie asmeņu kalēji esot Amerikā, Skandināvijā, Vācijā un Japānā. Latviju Nīmaņi pieskaita skandināviskajai tradīcijai: «Ja skatāmies vēsturē, zviedri un vācieši jau arī bija tie, kuru paspārnē veidojās latviešu kalēju tradīcijas. Mēs paņemam labāko no vēstures, bet izmantojam mūsdienu tehnoloģijas arī. Ja redzam, ka tās instrumentu padarīs labāku, kāpēc to neizmantot? Senatnē neveica tērauda dziļo rūdīšanu sausajā ledū, bet mēs darām, jo tā varam materiāla kvalitāti izmantot līdz maksimumam. Lietojam slīpmašīnu, elektrometināšanu. Tradīcijas ir jāattīsta!»

Par aktīvu atpūtu

Ģimenes uzņēmumam tiek atdots maksimāli daudz laika un spēka, Matīss atklāj, ka arī atpūtā integrējas Autine idejas: «Paņemam instrumentus un patestējam paši - dabā, piknikā, mājas darbos. Esam strādājuši paši savā mežā, tāpēc nav tā, ka nezinām, ko ar cirvi darīt! Svarīgi saprast, kā instruments ieguls rokā, kāda būs ergonomika. Inovācijas ir interesantas mums pašiem, tas darba procesu padara radošāku. Jānim arī vaļasprieks - pasēdēšana internetā - saistās ar ideju meklēšanu un pieredzes apmaiņu par kalšanu. Mēs ar Mārci esam velo frīstaila piekritēji, braucam ar BMX.» Medniekiem taisījis nažus, sadraudzējies un aizrāvies ar medīšanu, Jānis nesen atgriezies no Somijas: «Medījām zaķus. Smieklīgi - somu valodā zaķi sauc par jāni!» Kaut arī metālapstrāde esot visai netīrs darbs, Nīmaņi cenšoties domāt, kā to padarīt zaļāku: «Pirmie kalti, ko izgatavoju, tapa no smagā auto KAMAZ atsperēm. Arī dažas no darba iekārtām esmu meistarojis pats, atjaunojot vai uzlabojot vecās,» stāsta Jānis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?