Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

SestDienas receptes: Galdā tītars!

Iedomājoties putna gaļu, vairākumam prātā nāk vista, vai ne? Vēl varbūt pīle, bet tas jau izklausās smalkāk. Gandrīz tikpat smalki kā paipalas, irbītes un fazāni. Bet vēl ir viens putns, kurš it kā nav nekāds deficīts un arī ne no dārgākajiem, taču latviešu galdā nonāk retāk, nekā vajadzētu. Tas ir tītars!

Tītara šķiņķīši dārzeņu pannā

Garda un omulīga panniņa, kuru var celt galdā tieši no krāsns! Visnotaļ interesanta ir garšu buķete – iespējams, tā iemīlēsiet arī fenheli, ja to vēl līdz šim neesat izdarījuši, jo tītara un fenheļa garšu kombinācija ir kolosāla.

1 stunda/4 porcijas/viegli

Sastāvdaļas

  • 4 tītara stilbiņi
  • sojas mērce
  • 4 kartupeļi
  • 1 fenheļa bumba
  • 2 timiāna zariņi
  • 2 rozmarīna zariņi
  • ½ tējk. fenheļa sēklu
  • 5 melno piparu graudi vai vairāk, ja patīk
  • sāls pēc sajūtas
  • 1 ķiplokdaiva
  • mazliet citrona sulas
  • 2 pakčoja salāti

Gatavošana

1. Tītara stilbiņus noskalo, nosusina un pārslaka ar sojas mērci. Noliek maliņā, lai mazliet iemarinējas. Var arī vienkārši apsālīt.
2. Ieslēdz krāsni, lai sakarsējas līdz 200 grādiem, un sagatavo dārzeņus – kartupeļus nomizo un sagriež daivās, fenheļa bumbulim nogriež zaļumus, cieto serdi un pašu arī sadala daivās. Piestā saberž fenheļa sēklas ar pipariem un pievieno sāli. Pārkaisa dārzeņiem, pārlaista mazliet olīveļļas un apmaisa.
3. Cepešformu nedaudz ietauko ar olīveļļu, liek iekšā tītara stilbus un apcep krāsnī 200 grādos 20 minūšu.
4. Tad izceļ ārā, pievieno dārzeņus, rozmarīnu, timiānu, pārkaisa sīki sakapātu ķiploku, pārslaka mazliet citrona sulas un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 30 minūtēm 180 grādos.
5. Izceļ vēlreiz ārā, saudzīgi apgroza dārzeņus, pievieno pakčoja lapiņas un cep vēl kādas piecas minūtes. Tas arī viss – tītars ar visām piedevām ir gatavs!


Zupa kā miera osta

Šī zupa ir kā radīta drēgniem vakariem, kad silts ēdiens ir kā miera osta. Ir tāds termins comfort food ("komforta ēdiens" – burtiski tulkojot no angļu val.) – te nu ir viens no tādiem! Zupā var likt gan tītara stilbiņu gaļu, gan fileju, kas nu kuram labāk garšo un ir dabūjams. Un izmantojam visu, kas palicis pāri no cepeša.

30 minūšu/nekā grūta/3–4 porcijas

Sastāvdaļas

  • 2 seleriju kāti
  • 2 burkāni
  • apm. ½ kg krāsnī ceptu kartupeļu
  • 2 cepti tītara šķiņķīši vai jebkura cita cepta putna gaļa
  • 1 neliels sīpols
  • 2 ķiplokdaivas
  • Itālijas garšvielu maisījums
  • apm. 500 g vai nedaudz vairāk dārzeņu vai vistas buljona
  • 100 g saldā krējuma
  • sāls un pipari pēc sajūtas

Gatavošana

1. Burkānus nomizo un sagriež pusripiņās, selerijas kātus šaibiņās, kartupeļus palielos gabalos vai ripās, gaļu pavirši saplucina.
2. Sīki sagriež nomizotu sīpolu un apcep katliņā sakarsētā eļļā, kam pievieno mazliet sviestiņa. Pievieno arī sakapātas ķiplokdaivas un vēl apmēram minūti apmaisot cep.
3. Tad liek klāt selerijas, burkānus, pārkaisa Itālijas garšvielu maisījumu, pārlej buljonu un rāmi vāra kādas 10 minūtes.
4. Liek klāt kartupeļus, saplucināto gaļu, sāli un piparus pēc sajūtas un vāra vēl kādas 10 minūtes. Pievieno saldo krējumu, pagaršo, vai kā netrūkst, uzkarsē, un lūdzu – ir gatava lieliska, aromātiska un sātīga pēcsvētku zupa!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata