Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Svētdiena, 29. decembris
Solveiga, Ilgona

SestDienas receptes: Ingvera cepumi un sinepju mērce ar salātiem

Ar receptēm dalās Andris Rupets, kas dzīvi pavada Austrijā.

Eksperimenti ar receptēm ir mana aizraušanās, un bieži vien vairs nevaru pateikt, kur beidzas oriģinālā recepte un sākas mani uzlabojumi jeb, varbūt pareizāk būtu teikt, izmaiņas manā gaumē. Nevaru teikt, ka Austrijā man kaut kā trūktu no Latvijas ēdieniem, jo patiesībā uz šejieni atbraucu, tieši bagāto vietējās konditorejas un kulinārijas tradīciju valdzināts. Drīzāk trūkst pāris draugu, ar ko vadīt vienkāršus, laiskus vakarus un svinēt svētkus. Tās ir lietas, pēc kurām es šad un tad dodos uz mājām, jo citur to vienkārši nav!


Ingvera cepumi

Šī ir recepte, kuru nemaz tā negribēju izpaust, – ja nu kādreiz man izdotos realizēt ieceri atvērt nelielu mājas konditoreju, ingvera cepumiņi varētu būt firmas noslēpums. Pamatā ir pavisam vienkārši sviesta cepumi, kuri piedzīvojuši vairā- kas evolūcijas fāzes un ... nu negribas jau pašam tik ļoti slavēt, pamēģiniet paši!

30 minūšu / 20 cepumu / gandrīz viegli

Vajadzēs

  • 100 g kviešu miltu 75 g cukura
  • sāli
  • 1⁄2 tējk. ingvera pulvera
  • 50 g marcipāna masas
  • 100 g sviesta
  • 50 g ingvera sukāžu 1 olas dzeltenumu
  • 1 ēd. k. auksta ūdens

Gatavošana:

1. Miltus ieber bļodā, pievieno cukuru, šķipsnu sāls un ingvera pulveri. Samaisa.

2.Marcipāna masu un 30 minūtes saldētavā atdzesētu sviestu sagriež gabaliņos un ar rokām iemīca miltu maisījumā, kamēr izveidojas smuka, vijīga mīkla, ko saformē bumbā

3.Uzkarsē krāsni līdz 180 grādiem. Mīklas bumbu uz nedaudz iemiltotas virsmas izrullē apmēram 4 mm biezā kārtā un ar piemērotu glāzi izspiež 5 cm lielus apļus. Otrs variants – no mīklas izveido rullīti, lauž nelielus gabalus un savirpina plaukstās bumbiņas, kuras saplacina.

4.Liek mīklas apļus uz cepamplāts, kas izklāta ar cepampapīru, ieturot nelielu distanci, jo cepoties mīkla vēl izplūdīs. Pārziež ar olas dzeltenumu, ko iepriekš samaisa ar ūdeni, pārkaisa sukādes un cep 12–15 minūtes, līdz cepumiņi kļūst zeltaini brūni. No 10. minūtes ir jāuzmana, lai nepārcepas un nesadeg!!

Atdzesē turpat uz plāts! Sākumā tie vēl ir mīksti, pēc tam kļūst kraukšķīgi un trausli.


Sinepju mērce ar salātiem

Mans pienesums šinī receptē ir tieši mērce, bet kartupeļu salāti ir atmiņas par mājas rasolu, ko mammas marinēto gurķīšu trūkuma dēļ esmu spiests papil- dināt ar citiem labumiem, jo veikala burku gurķi man negaršo. Lasis salātos nebūt nav obligāts, taču manā uztverē tas asociējas ar svētkiem un lieliski aizvieto tradicionāli rasolam pievienoto gaļu vai desu.

45 minūtes (ar visu olu un kartupeļu vārīšanu) / 3 porcijas / viegli

Vajadzēs: 

  • 1 kg ar visu mizu novārītu kartupeļu
  • 3 cieti vārītas olas
  • 100 g mazsālīta laša sinepju mērci
  • olīvas, kaperus

Gatavošana:

1.Pagatavoju mērci – smalki sablendēju nelielu sauju dažādu riekstu, piejaucu klasiskajām Dižonas sinepēm un pievienoju pa ēdamkarotei skābā krējuma un majonēzes. Ja man ir, tad piejaucu tējkaroti sakapātu diļļu. Sāls un pipari pēc garšas.

2.Kartupeļus nomizo un sagriež šķēlēs. Olas un lasi – gabaliņos. Kārto visu bļodā, pārlej sinepju mērci un saudzīgi apmaisa.

3.Dekorē ar kaperiem un olīvām un ceļ galdā. Vēl labāka garša sanāk, ja kartupeļus un olas ar mērci sajauc jau iepriekšējā vakarā, bet pārējās sastāvdaļas pievieno pēc tam.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

Vīnu darītavai Wolfberg ir jau vairāk kā 100 gadu sena vēsture (dibināta 1902. gadā), kuras laikā ir izveidojusies izcila reputācija un pasaules atpazīstamība.

Nosaukums Wolfberger nāk no senas leģendas , kas vēsta par vīndarim, kam izdevies pieradināt vilku no Vozgēzes kalniem. 

Līdz 19. gs. beigām savvaļas vilki dzīvoja Francijā un Vozgēzes kalnos. Vilki sargāja vīna dārzos no mežacūkām, kas dramatiski bojāja tos.

Āzijas virtuves salden skābā garša perfekti balansē ar patīkamo skābuma līmeni, kas piemīt Riesling vīniem no Elzasas reģiona. 

 

WOLFBERGER RIESLING, 12%, 0.75L

Vīna buķetē jūtami citrusaugļu un aprikožu aromāti. Garšai raksturīga patīkama mineralitāte. Labi sader kopā ar jūras veltēm, suši, svaigu kazas sieru, putna gaļu, gliemenēm. Ieteicams pasniegt atdzesētu, 8-10°C temperatūrā.

 

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Nestāsti man pasakas

Kā parasti, tuvojoties gada izskaņai, SestDienā piedāvājam kinodarbus, kas nedaudz lauž Ziemassvētku kanonu, ierastos žanrus, tematiku un, iespējams, arī labas gaumes žodziņus.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata