Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 30. novembris
Andrejs, Andrievs, Andris

SestDienas receptes: Skumbrija cepeškrāsnī un vasaras tomātu zupa

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Ilze Kaire.

Varbūt kādam manas Latvijas garšas sajūtas liksies savādas, taču tādas tās dzīvo manī no bērnības, nu jau jāsaka – tālajiem padomju laikiem. Tās nāk no vasarām laukos pie vecmammas un vectēta, kur devos uzreiz pēc pēdējās skolas dienas un paliku līdz pat 31. augustam. Nekas nav mainījies – mans mīļākais ēdiens ir jauno dārzeņu zupa ar zaļajiem zirnīšiem, burkāniem un kāpostiem un vēlāk – jūlijā – jau tomāti visos iespējamos veidos. Un zivis no piemājas dīķa, Durbes ezera vai netālās jūras. Tolaik skumbrijas zvejoja arī Baltijas jūrā, tagad esmu manījusi tikai saldētas no Atlantijas okeāna. Taču Skotijas piekrastē to joprojām ir daudz, tāpēc sevi un draugus šad tad iepriecinu ar šīs it kā necilās zivs izcilo garšu.


Skumbrija cepeškrāsnī

Vectētis cepa krāsnī siļķi, ko ietina avīzē kopā ar ķiploku lakstiem un citiem zaļumiem. Nevienam īsti nepatika, man gan. Tā bija vienīgā zivs, kas man patiesi garšoja. Šodien es sev esmu atklājusi makreli, un atkal ir tā, ka nevienam tā sākumā īsti nepatīk, īpaši jau, kad uzzina, ka makrele ir parastā skumbrija ar savu īpatnējo aromātu un garšu. Taču pagaršojiet, ir to vērts!

30 minūšu
2 porcijas
ļoti viegli

Vajadzēs: 

  • 2 makreles jeb skumbrijas
  • citronu
  • sāli, piparus
  • ķiploku
  • salātus pasniegšanai


Gatavošana:

1. Noliek atkausēties zivis. Tas nav pārāk ilgi – ja nopērku tirgū, tad eju mājup kājām, un tikmēr zivis ir jau atkusušas.

2. Izklāj cepešplāti ar cepampapīru un liek makreles virsū. Pirms tam, protams, izņem iekšas un noskalo. Galvu var atstāt vai nogriezt – pēc velēšanās.

3. Ieberzē sāniņus un viduci ar ķiploku, tad ar citronu, pēc tam ar sāls un piparu maisījumu. Var arī visas pieminētās vielas vispirms sablenderēt kopā ar olīveļļu un tad ieziest zivis ar šo maisījumu.

4. Cep 160 grādos apmēram 20 minūšu.
Ja nav pulksteņa, tad zivs ir gatava, kad
acis tai paliek matēti baltas. Pasniedz ar
zaļajiem salātiem un citrona šķēlīti.


Vasaras tomātu zupa

Šīs zupas gardais noslēpums slēpjas tomātos – tiem jābūt gataviem un no pašu siltumnīcas. Ar Latvijas veikalos pirktajiem tā īsti nesanāks, izņēmums ir vienīgi aveņu tomāti, kam ir diezgan laba, izteiksmīga garša jau vasaras sākumā. Zupu var gatavot arī no svaigiem, nevārītiem tomātiem – vienkārši sablenderē ar garšaugiem, un gatavs! Taču vārīto variantu var ilgāk uzglabāt pieliekamajā kambarī, kas laukos bija svarīgi, jo ledusskapī vietas bija ļoti maz.

60 minūšu + atdzesēšana
4 porcijas
viegli

Vajadzēs:

  • mazliet olīveļļas cepšanai
  • 1 palielu sīpolu
  • 1 burkānu
  • 1 kg tomātu
  • 2 ķiplokdaivas
  • dažus svaigus oregano un timiāna zariņus, der arī kaltēti
  • 1 lauru lapu
  • sāli, piparus, cukuru
  • 4 ēd. k. skābā krējuma vai jogurta bez piedevām

Gatavošana: 

1. Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīki sagrieztus sīpolus kopā ar burkāniem, kamēr sīpoli paliek mīksti un caurspīdīgi.

2. Pievieno gabalos sagrieztus tomātus, garšaugus un ķiplokus. Samazina karstumu un vāra zupu apmēram 30 minūtes.

3. Pēc sajūtas bagātina garšu ar sāli, pipariem un cukuru, izzvejo ārā lauru lapu un zupu izkāš caur sietu.

4. Tad iemaisa vēl jogurtu vai krējumu un noliek atdzesēties – no sākuma tāpat katlā uz palodzes, bet pēc tam vēl ledusskapī. Pasniedz ar krējumu un ledu, ja ir.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

KWV CLASSIC COLLECTION CHEIN BLANC
Patīkams un viegls sauss baltvīns, kas veidots Chenin Blanc šķirnes vīnogām. Vīns ir apveltīts ar svaigu un viegli augļainu raksturu, ko papildina tropisko augļu, ērkšķogu un zaļo ābolu aromātu niansēm.
Ieteicams pasniegt labi atdzesētu 9-10°C temperatūrā gan kā aperatīvu, gan kā kompanjonu pie svaigiem salātiem, viegliem un baltās gaļas ēdieniem, kā arī zivs.

 

 

 

 

 

 

 

KWV CLASSIC COLLECTION SHIRAZ ROSE

Svaigs un viegli baudāms vīns, izgatavots no 100% Shiraz vīnogu šķirnes, kas augušas saulainajos Dienvidāfrikas vīna dārzos.  Vīns ir apveltīts ar maigu, laša rozā krāsu. Aromātu palete ir svaiga, kur dominēs zemeņu, rožu ziedlapiņu un aveņu nianses. 

Garšas palete ir eleganta un svaiga, ko papildina patīkams skābuma līmenis, bet nobeigums ir zīdaini maigs, ar nelielu salduma pieskaņu. Ieteicams pasniegt 9-10°C temperatūrā.

 

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Izlauzties un izaugt

Latvijā man patīk viss, no cilvēkos ieaudzinātajām vērtībām līdz tādām vietām kā Centrāltirgus, un es ceru, ka tās kļūs par manām mājām, saka komponists Džeikins Edvards Pusons (41). Dzimis ASV, uza...

Spēka dziesma

Vasaras ar laivošanu un Jāņu nakts tradīcijām, bet arī Centrāltirgus, ogošana un tas, kā skan latviešu valoda. ASV dzimušajam, vēlāk Singapūrā izaugušajam un dažādās vietās pasaulē pabijušajam ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata